«Δεν θα βγει σε καλό ούτε στη Νέα Δημοκρατία, αλλά ούτε και στο πολίτευμά μας, η αντίληψη ότι κάθε φορά νομοθετούμε όταν θέλουμε να εξυπηρετήσουμε τους δικούς μας», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Παύλος Χρηστίδης, μιλώντας κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για το σύστημα διακυβέρνησης των ΟΤΑ.
«Αλλάζετε τους νόμους στην Αυτοδιοίκηση, με έναν αποκλειστικό στόχο: Να εγκαταστήσετε τους δικούς σας, “γαλάζιους” ανθρώπους, μόνιμους κατοίκους των δήμων και των περιφερειών», επεσήμανε.
Τόνισε, μάλιστα, ότι οι αντιλήψεις τις οποίες φέρει το νομοσχέδιο είναι «αντιλήψεις οι οποίες δείχνουν όχι μόνο προχειρότητα, αλλά και ένα σχέδιο το οποίο έχει να κάνει με τον ακρωτηριασμό της Αυτοδιοίκησης».
Ο Π. Χρηστίδης συνέχισε:
«Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο βλέπετε και τη Δημοκρατία. Τη βλέπετε ως μία ευκαιρία των λίγων και γνωστών να εκλέγονται και να ξανά εκλέγονται και όχι των πολλών, να βρίσκουν τη δυνατότητα να εκφράζουν τις αγωνίες τους και τις φωνές τους. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο έχετε πορευτεί ως κυβέρνηση. Ένας τρόπος ο οποίος είναι συγκεντρωτικός, ένας τρόπος ο οποίος δεν βοηθά τη χώρα να πάει μπροστά».
Πρόσθεσε ότι «η ανακατανομή των αρμοδιοτήτων δεν συνοδεύεται από ανακατανομή πόρων. Δεν είναι μια ουσιαστική ανακατανομή, που διαμορφώνει νέες προοπτικές για την Αυτοδιοίκηση».
«Την Κυριακή, παρ’ όλα αυτά, ο ελληνικός λαός έχει την τελευταία λέξη. Και θέλω να σας πω ότι η υποκρισία, που ακούμε σε μεγάλο βαθμό τις τελευταίες ημέρες για δημάρχους τους οποίους ακούτε πρώτη φορά και για τους οποίους δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα, έχει κοντά ποδάρια», κατέληξε.
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Παύλου Χρηστίδη στην Ολομέλεια της Βουλής
Κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Υπουργέ,
καταλαβαίνω ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ένα ακόμα πεδίο στο οποίο η πολιτική διαφοροποίηση των χώρων μας γίνεται απολύτως ξεκάθαρη. Και αυτό δεν είναι κάτι το οποίο προκύπτει μόνο από το σημερινό νομοσχέδιο το οποίο συζητάμε, αλλά είναι κάτι το οποίο έρχεται ως μία επιλογή την οποία έχουμε δει να κάνει η Νέα Δημοκρατία διαρκώς τα χρόνια της δικής της διακυβέρνησης. Ποιο είναι αυτό; Είναι επί της ουσίας, η τιμαριοποίηση, ο διαχωρισμός όλων των μεγάλων ζητημάτων σε μικρότερα κομμάτια, τα οποία δεν παίρνουν το φως της δημοσιότητας που τους αναλογεί. Αλλά έρχονται σε περίεργες χρονικές στιγμές, για να αναδείξουν πολύ συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία τις περισσότερες φορές αποτελούν διευθετήσεις. Αναφέρομαι σε διευθετήσεις όχι μικρές, αλλά σε διευθετήσεις ουσιαστικές. Διευθετήσεις, οι οποίες δυστυχώς παράγουν συνέπειες, οι οποίες θα τις βρίσκουμε διαρκώς μπροστά μας. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει, ειδικά όταν μιλάμε με όρους καθαρούς, με όρους σοβαρούς για την έννοια της Αυτοδιοίκησης.
Πρέπει να αναλογιστούμε τι είναι η αυτοδιοίκηση το 2023. Να αναλογιστούμε αν η Αυτοδιοίκηση έχει να κάνει με αυτά τα οποία πράττετε σήμερα εσείς εδώ ή αν έχει να κάνει με όλες τις μεγάλες αλλαγές, οι οποίες έγιναν από το μακρινό 1828 και την εγκύκλιο 1883, την οποία είχε κάνει ο Καποδίστριας μέχρι τη μεγάλη μεταρρύθμιση του 2010. Αν όλες αυτές οι αλλαγές, οι οποίες γίνονται τα τελευταία χρόνια στην αυτοδιοίκηση είναι αλλαγές οι οποίες γίνονται με λογοδοσία και απολογισμό πρώτα απ’ όλα των κυβερνήσεων που τις έφεραν.
Να δούμε λοιπόν στην πορεία τι συνέπειες προκύπτουν. Διότι, επιτρέψτε μου να πω, ότι το πρώτο στο οποίο πρέπει να σταθούμε όλοι -και δεν νομίζω ότι η συζήτηση- σας άκουσα και στην Επιτροπή, σας άκουσα και σήμερα. Αλλά να είμαστε ρεαλιστές και αντικειμενικοί.
Πού μπορεί να σταθεί το επιχείρημα ότι εν μέσω τέτοιας περιόδου, εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών, ψηφίζουμε λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, ένα νομοσχέδιο στο οποίο καλά-καλά οι εκπρόσωποι των αυτοδιοικητικών παρατάξεων μέσα από την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ δεν ήρθαν να τοποθετηθούν σε επιτροπές. Οι άνθρωποι κάνουν εκλογές και πολύ λογικά. Αλλά είναι αυτό συζήτηση; Είναι διάλογος; Είναι ακρόαση φορέων; Είναι αυτό μια συζήτηση στην οποία μπαίνουμε σε μια κουβέντα η οποία αφορά την ελληνική κοινωνία και στο τέλος της ημέρας βοηθάει την αυτοδιοίκηση να κάνει βήματα μπροστά; Διότι η ανακατανομή των αρμοδιοτήτων δεν συνοδεύεται από ανακατανομή πόρων. Δεν είναι μια ουσιαστική ανακατανομή, η οποία διαμορφώνει νέες προοπτικές για την Αυτοδιοίκηση.
Αυτό είναι κάτι το οποίο προκύπτει και από τον τρόπο με τον οποίο έχετε επιλέξει εσείς ως κυβέρνηση, να φτιάξετε αυτόν τον εκλογικό νόμο με τον οποίο θα πάμε την Κυριακή σε εκλογές. Προσέξτε να δείτε τι λένε τα νούμερα: Το 2019 είχαν εκλεγεί 9.470 δημοτικοί σύμβουλοι στους περίπου 330 δήμους της χώρας, ενώ τώρα θα εκλεγούν 8.480. Περίπου 1.000 λιγότεροι. Την ίδια ώρα, με τον νόμο τον οποίο φέρατε για τις εκλογές, έχετε αυξήσει τον μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων στα ψηφοδέλτια για να εξυπηρετήσετε προφανώς τους δημάρχους, οι οποίοι είναι η πλειοψηφία στην ΚΕΔΕ και ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία -παρά το γεγονός ότι υποκριτικά ακούμε τις τελευταίες ημέρες ότι δεν έχετε δώσει σε όλους αυτούς χρίσμα- ενώ, θα μειωθούν αυτοί οι οποίοι θα εκλεγούν.
Δηλαδή προσέξτε, έχουμε αναγκάσει τους υποψήφιους δημάρχους να φτιάξουν ψηφοδέλτια-σεντόνια με ανθρώπους οι οποίοι μπαίνουν με όρους οι οποίοι δεν εξυπηρετούν τη δημοκρατία, αλλά εξυπηρετούν ποσοστώσεις, εξυπηρετούν άλλου τύπου αντιλήψεις, αλλά ταυτόχρονα μικραίνουν τα δημοτικά συμβούλια. Αυτό είναι ο όρος με τον οποίο πηγαίνουμε σε εκλογές και είναι ένας όρος στον οποίο εσείς θεωρείτε ότι εξυπηρετεί το επιτελικό κράτος και τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν. Ποιος δηλαδή αυτός που φτιάχνει ειδικούς τρόπους συμμετοχής υποψηφίων στα ψηφοδέλτια -και όλοι καταλαβαίνουμε τι εννοώ-, αλλά πολύ λιγότερους από αυτούς ανθρώπους να εκλέγονται.
Γιατί αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο στο τέλος βλέπετε και τη Δημοκρατία. Τη βλέπετε ως μία ευκαιρία των λίγων και γνωστών να εκλέγονται και να ξανά εκλέγονται και όχι των πολλών, να βρίσκουν τη δυνατότητα να εκφράζουν τις αγωνίες τους και τις φωνές τους. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο έχετε πορευτεί ως κυβέρνηση. Ένας τρόπος ο οποίος είναι συγκεντρωτικός, ένας τρόπος ο οποίος δεν βοηθά τη χώρα να πάει μπροστά.
Το λέω αυτό, διότι είχατε την ευκαιρία τα τελευταία χρόνια να βάλετε μια σειρά αποφάσεων για την Αυτοδιοίκηση, οι οποίες πραγματικά λύνουν τα ζητήματα. Τι κάνατε όμως; Το 2019, λίγες μέρες μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης; Προσέξτε: Νέα χρηματικά όρια για τον προϋπολογισμό των μελετών, έργων και υπηρεσιών, που κυμαίνονται από 10 εκατομμύρια ως 25 εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα δύνανται να αναπροσαρμόζονται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών. Διευκόλυνση των απευθείας αναθέσεων ύψους 30.000 και κατά περίπτωση έως 60.000 ευρώ με απλή απόφαση δημάρχου. Αυτές είναι οι αντιλήψεις, τις οποίες φέρατε το 2019. Να αποφασίζουν οι δήμαρχοι με αποφάσεις μόνο των οικονομικών επιτροπών.
Το ίδιο σε άλλη μορφή, φέρνετε και σε αυτό εδώ το νομοσχέδιο, στο οποίο επί της ουσίας θεσμοποιείτε τη δια περιφοράς συνεδρίαση, αλλάζετε τον τρόπο εκλογής του προεδρείου, επί της ουσίας φιμώνετε όποιον είναι στην αντιπολίτευση και φυσικά περιορίζετε τα συλλογικά όργανα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θέλω να σας πω, και φαντάζομαι το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, ότι υπάρχει ο ευρωπαϊκός χάρτης της Τοπικής Αυτονομίας. Αυτός ο ευρωπαϊκός χάρτης σε όλα όσα περιγράφει, κάνει και προβλέπει ακριβώς τα αντίθετα από όσα εσείς έχετε προβλέψει.
Τι θα πείτε στους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι βίωσαν τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που αφορούν τα ΚΑΠΗ, για παράδειγμα και την τρίτη ηλικία; Τι θα πείτε στους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι στέλνουν στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς τα παιδιά τους για την κατάργηση; Με ποια λογική το κάνετε; Πως το αποφασίζετε και μάλιστα αφήνετε άλλους να λένε ότι οι σχολικές επιτροπές θα διατηρήσουμε, άλλες να λένε ότι οι σχολικές επιτροπές θα συνεχίσουμε να τις λειτουργούμε; Αυτές οι αντιλήψεις, είναι αντιλήψεις οι οποίες δείχνουν όχι μόνο προχειρότητα, αλλά και ένα σχέδιο το οποίο έχει να κάνει με τον ακρωτηριασμό της Αυτοδιοίκησης.
Πυλώνας της Αυτοδιοίκησης, βάση της Αυτοδιοίκησης είναι η απόφαση των ίδιων των αυτοδιοικητικών σχημάτων, με τις πλειοψηφίες και τις μειοψηφίες τους να αποφασίζουν για το οργανόγραμμα τους, τον τρόπο λειτουργίας τους, τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να δίνουν τη δυνατότητα στους υπαλλήλους να προχωρούν. Ο τρόπος με τον οποίο εσείς πορεύεστε διαμορφώνει ακριβώς το αντίθετο.
Και εδώ θέλω να σας πω, ότι αυτή είναι μία αντίληψη η οποία είναι πολύ επικίνδυνη για τη Δημοκρατία μας. Δεν θα βγει σε καλό ούτε στη Νέα Δημοκρατία, αλλά ούτε και στο πολίτευμά μας, η αντίληψη ότι κάθε φορά νομοθετούμε όταν θέλουμε να εξυπηρετήσουμε τους δικούς μας. Αυτό θέλετε να κάνετε. Αλλάζετε τους νόμους στην Αυτοδιοίκηση, με έναν αποκλειστικό στόχο: Να εγκαταστήσετε τους δικούς σας, “γαλάζιους” ανθρώπους, μόνιμους κατοίκους των δήμων και των περιφερειών. Τους 220 δημάρχους τους οποίους εκλέξατε την προηγούμενη φορά, θέλετε να τους εξυπηρετήσετε και τώρα. Την Κυριακή, παρ’ όλα αυτά, ο ελληνικός λαός έχει την τελευταία λέξη. Θέλω να σας πω επίσης ότι η υποκρισία, που ακούμε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις τελευταίες ημέρες για δημάρχους τους οποίους ακούτε πρώτη φορά και για τους οποίους δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα, είναι μια υποκρισία η οποία έχει κοντά ποδάρια.
Γιατί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα δούμε τις επιλογές οι οποίες θα κάνουν και οι ψηφοφόροι οι δικοί σας. Σας ευχαριστώ πολύ.
Παρακολουθήστε ολόκληρη την ομιλία του Παύλου Χρηστίδη στην Ολομέλεια της Βουλής, εδώ.