fbpx

Νέα Αλλαγή με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή – Συνέντευξη στο Καρφί

Συνέντευξη στην εφημερίδα το Καρφί και το δημοσιογράφο Χρήστο Δρούζια

Κύριε Χρηστίδη, ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

Το αν θα απαιτήσουμε με την ψήφο μας προγραμματικές κυβερνητικές συνεργασίες για να αλλάξουμε εκ βάθρων την Ελλάδα. Ή αν θα αφήσουμε τον τοξικό δικομματισμό να σκοτώνεται για τις καρέκλες βυθίζοντας τη χώρα στην παρακμή. Συνοψίζοντας: Αλλαγή με ΠΑΣΟΚ ή μία από τα ίδια με ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ; Όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα την ισοπέδωση των εισοδημάτων από την ακρίβεια, το σκάνδαλο των υποκλοπών και την εθνική τραγωδία των Τεμπών, επιβεβαίωσαν αυτός που επίσης λέμε εδώ και χρόνια ως Κίνημα: Δεν έχουν νόημα οι καρέκλες, νόημα έχει να αλλάξουμε την χώρα, νόημα έχουν οι πολιτικές που βελτιώνουν την καθημερινότητά μας και δημιουργούν ένα κράτος που μας σέβεται για να το σεβόμαστε.

Εκτιμάτε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να αντέξει στο τανγκό της πόλωσης Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ;

Οποιοδήποτε άλλο κόμμα είχε σηκώσει τις ευθύνες που σηκώσαμε πατριωτικά εμείς και είχε δεχθεί τον λυσσαλέο πόλεμο εξόντωσης από συμφέροντα και πολιτικούς αντιπάλους που δεχθήκαμε εμείς, θα είχε εξαφανιστεί από τον χάρτη. Κι όμως το ΠΑΣΟΚ είναι ακόμα εδώ. Με την ατσάλινη θέληση της Φώφης Γεννηματά αντέξαμε στα πραγματικά δύσκολα. Και τώρα οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας. Το τανγκό όμως της πόλωσης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέχεται, γιατί είναι επιβλαβές για την χώρα. Για αυτό και εμείς θέλουμε να του βάλουμε τέλος.

Τι καινούργιο έχει να πει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στους νέους ανθρώπους που δεν συμμετέχουν στα κοινά  και ενδεχομένως να προσανατολίζονται και σε αποχή από τις εκλογές;

Να τιμωρήσουμε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ αλλά να μην τιμωρήσουμε την χώρα. Να κάνουμε τον θυμό, την απογοήτευση αλλά και την ελπίδα, απόφαση αλλαγής. Να απαιτήσουμε με την ψήφο μας πραγματική αλλαγή, γιατί με την αποχή δεν απαιτείς τίποτα, αφήνεις τα πράγματα όπως είναι και τους υπεύθυνους ήσυχους. Αυτό θέλουμε; Όχι. Εμείς θέλουμε ως ΠΑΣΟΚ κάθε παιδί να έχει τη δυνατότητα απόκτησης στο Λύκειο εθνικού απολυτηρίου ποιότητας, θέλω να δημιουργούνται συνεχώς νέες θέσεις εργασίας για νέους με επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, θέλω να μπορώ να βρω ως νέος ποιοτική στέγη με χαμηλό ενοίκιο για να στεγάσω την οικογένειά μου και θέλω παντού αξιοκρατία και διαφάνεια στο δημόσιο, ειδικά σε θέσεις ευθύνης, να ξέρω ότι μπορώ να διεκδικήσω και εκεί θέση με το σπαθί μου και όχι προσκυνώντας κομματάρχες. Αυτά θέλει το ΠΑΣΟΚ. Εσύ;

Σε σχέση με την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ποιο πιστεύετε ότι είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα του ΠΑΣΟΚ;

Συνδυάζουμε τρία στοιχεία που είναι απαραίτητα για πραγματικές αλλαγές με σταθερότητα στο τιμόνι της χώρας: εμπειρία γιατί έχουμε ένα τεράστιο κυβερνητικό έργο, ανανέωση σε ιδέες και πρόσωπα όπως το απαίτησαν δεκάδες χιλιάδες μέλη και φίλοι μας, σοβαρότητα γιατί μάθαμε από τα λάθη μας και βλέπουμε πλέον με πολύ πιο καθαρή ματιά τα πράγματα. Γιατί και εμείς είχαμε μερίδιο στην αλαζονεία της εξουσίας. Και εμείς είχαμε το δικό μας μερίδιο στο πελατειακό κράτος, την ανοιχτή πληγή της χώρας. Αλλά αλλάξαμε οι ίδιοι για να αλλάξουμε την χώρα. Για αυτό και από το ΠΑΣΟΚ ξεπήδησε το ΑΣΕΠ, η Διαύγεια, η ανοικτή αξιοκρατική διαδικασία για την πλήρωση θέσεων ευθύνης στο δημόσιο μέσω opengov, τα κριτήρια και το αντικειμενικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο δημόσιο, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τόσα άλλα που καταπολεμούν την σπατάλη, την αδιαφάνεια, την κομματική και πελατειακή λογική. Πάνω σε αυτά θέλουμε να οικοδομήσουμε. Γιατί αν δεν αλλάξει η ηγεσία της χώρας, δεν θα αλλάξει η χώρα.

Είναι βέβαιο ότι οι πρώτες κάλπες δεν θα φέρουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πιστεύετε ότι πρέπει να πάμε ξανά σε εκλογές ή να αναζητηθούν συνεργασίες;

Νομίζω πως ό,τι και να επιχειρήσει ο τοξικός δικομματισμός ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ, οι κυβερνήσεις συνεργασίας θα είναι το άμεσο μέλλον και οι Μητσοτάκης – Τσίπρας σύντομα παρελθόν. Επομένως θεωρώ ύψιστη ανευθυνότητα να σέρνεται η χώρα σε αλλεπάλληλες εκλογές επειδή κάποιοι αδυνατούν να δουν τον εαυτό τους μακριά από την καρέκλα στο Μέγαρο Μαξίμου. Πιστεύω πως όλοι μας ζητάμε πραγματική αλλαγή και συνεργασία για λύσεις. Αυτό είναι και το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη που ταυτίζεται με την απαίτηση της κοινωνίας. Γιατί πραγματική αλλαγή; Γιατί μετά την ακρίβεια που τσάκισε τα εισοδήματα ήρθε και η τραγωδία των Τεμπών να μας υπενθυμίσει ότι το κράτος μας είναι τρύπιο. Δεν μπορεί να μας διασφαλίσει ούτε στοιχειώδη πράγματα. Γιατί συνεργασία; Γιατί τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα, ειδικά η ριζική αλλαγή στο κράτος, που ξεπερνάνε κάθε κόμμα μόνο του. Και γιατί η αυτοδυναμία οδηγεί σε αλαζονεία που είναι καταστροφική όπως είδαμε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά ποια είναι; Είναι παρούσα στο σημερινό ΠΑΣΟΚ;

Στα ταξίδια με τη Φώφη σε όλη την Ελλάδα κυριαρχούσε μια φράση: “Εμείς πάμε με τις αρχές και τις αξίες μας. Η θα πάμε με αυτές ή δεν έχει νόημα”. Θέλει πολιτικό σθένος και απίστευτο θάρρος να υπερασπίζεσαι αυτή τη φράση μέχρι τέλους. Σε μια πολιτική περίοδο που ο πολιτικός κυνισμός ήταν το επίσημο πρωτόκολλο του πολιτικού συστήματος, η Φώφη τα άλλαξε όλα. Αυτή την παρακαταθήκη υπηρετούμε όλες και όλοι στο ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει νόημα η πολιτική απλά για να κάνεις την βάρδια σου, δεν έχει νόημα αν δεν αλλάζεις τις ζωές των άλλων ανθρώπων. Αυτή είναι η παρακαταθήκη της.