«Οι λόγοι που φέρνει αυτό το επικίνδυνο νομοσχέδιο η κυβέρνηση είναι προφανώς λόγοι επικοινωνίας. Από το “νόμος και τάξη”, στο “τάξις και ηθική” του Δημάρχου Πώποτα», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Παύλος Χρηστίδης, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης – Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας».
Ο Βουλευτής Νοτίου Τομέα Β’ Αθηνών κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ποινικό λαϊκισμό» και σημείωσε ότι φέρνει το εν λόγω νομοσχέδιο ως μία «ρελάνς υπενθύμισης» ότι αποτελεί τη Δεξιά της δεκαετίας του ’50, «ως ένα αντιστάθμισμα στο νομοσχέδιο το οποίο φέρατε για την ισότητα στον πολιτικό γάμο».
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια και την αστυνόμευση. «Η κυβέρνηση, αναζητώντας για πολλοστή φορά άλλοθι, αποδίδει την πρωτοφανή έξαρση της εγκληματικότητας στη λεγόμενη ατιμωρησία. Είναι όμως προφανές ότι ψεύδεται συνειδητά όταν ισχυρίζεται ότι για τα καθημερινά πλέον εγκλήματα που συγκλονίζουν την κοινή γνώμη, η απάντηση είναι η αυστηροποίηση των ποινών, εκκινώντας μάλιστα από τα πλημμελήματα», ανέφερε.
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αδυνατώντας να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα, αδυνατώντας να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή της για ασφάλεια στον ελληνικό λαό, προχωρά σε μια ακόμη αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα, που ως μόνο αποτέλεσμα θα έχει την αναβάθμιση της εγκληματικότητας και τον πλουτισμό εκείνων των επενδυτών που θα ανταποκριθούν στις δικές σας προθέσεις, στη συνειδητά προκαλούμενη ανάγκη για περισσότερες φυλακές. Και αυτός δεν είναι ένας δρόμος που θα κάνει την κοινωνική ειρήνη και ισορροπία, πράξη», επεσήμανε.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Παύλος Χρηστίδης απευθύνθηκε στον υπουργό, Γιώργο Φλωρίδη και τους βουλευτές που ψήφισαν το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.
«Τι θα κάνει τώρα η κυβέρνησή σας, κύριε υπουργέ, με βάση αυτά τα οποία ψηφίσατε πριν από 15 μήνες για την αθλητική βία, με βάση τα επεισόδια που έχουμε δει να εξελίσσονται στα γήπεδα τις τελευταίες ημέρες; Προσωπικά, δεν θέλω καμία τιμωρία ομάδας μέσα σε γήπεδο. Αναλογίζεστε όμως τι έχετε ψηφίσει; Θα εφαρμόσετε τον νόμο τον οποίο ψηφίσατε πριν από 15 μέρες; Και αν το κάνετε, έχω απορία να δω πώς θα το διαχειριστείτε. Γιατί εκτίμησή μου είναι, ότι στο τέλος της ημέρας για ακόμα μία φορά δεν θα το κάνετε. Θα υπαναχωρήσετε από αυτά τα οποία ψηφίζετε, όπως κάνετε διαρκώς τα τελευταία χρόνια».
Δείτε το βίντεο
Ολόκληρη η ομιλία
Κύριε Πρόεδρε,
κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
είναι η πολλοστή αναμόρφωση του ποινικού δικαίου που επιχειρεί σήμερα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας -έβδομη κατά σειρά- και νομίζω ότι είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ακαταλληλότητας και της επικινδυνότητας της σημερινής εκτελεστικής εξουσίας.
Είναι σαφές ότι η Ποινική δικονομία αποτελεί πυρήνα για την απονομή της δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και σημείο αναφοράς και για το επίπεδο πολιτισμού μιας κοινωνίας. Σε όλο τον κόσμο, τουλάχιστον τον προηγμένο δικονομικά κόσμο, οποιαδήποτε αλλαγή στον Ποινικό κώδικα στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, σχεδιάζεται από επιστήμονες εγνωσμένου κύρους και υπάρχει η δέουσα επιμέλεια, ώστε οι όποιες αλλαγές να μην επηρεάζονται από την επικαιρότητα και από την κοινή γνώμη, από ιδεολογικούς δογματισμούς της πρόσκαιρης εξουσίας. Οι επιστημονικές εισηγήσεις υπόκεινται σε εξαντλητικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, τα πολιτικά κόμματα και, φυσικά, εκπροσώπους των οργανώσεων οι οποίες εμπλέκονται.
Είναι, ίσως, η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει τον Ποινικό κώδικα, ανατρέποντας αυτή τη διαδικασία, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο που απαντά σε άλλες ανάγκες, σε άλλες πολιτικές προτεραιότητες και φυσικά στον ιδεολογικό της δογματισμό.
Οι αόρατοι συντάκτες αυτού του πονήματος, κυρίως όμως οι προσεγγίσεις που φτάνουν στα όρια της αντι-επιστημονικής προώθησης σε μια σειρά θεμάτων και η επιβολή πρωτοφανών διακρίσεων σε βάρος των κατηγορουμένων και καταδικασμένων με βάση την οικονομική τους ευχέρεια, ανοίγουν έναν επικίνδυνο δρόμο που μέχρι σήμερα ήταν ερμητικά κλειστός. παρά τα πολλά προβλήματα που πράγματι έχει η Δικαιοσύνη στον τόπο μας.
Δεν έχει τώρα νόημα να επιχειρηματολογήσουμε για ζητήματα που επιστημονικά έχουν ξεκαθαριστεί εδώ και δεκαετίες στον ευρωπαϊκό και τον ελληνικό νομικό πολιτισμό. Ούτε έχει νόημα να χάσουμε χρόνο για να εξηγήσουμε σε ώτα μη ακουόντων τις συνέπειες που θα έχουν στην ελληνική κοινωνία οι ποινές που θα καταλογίζονται βροχιδόν για πλημμελήματα ή ποια θα είναι η πορεία επανένταξης ανηλίκων μετά από μια δεκαετία στη φυλακή, ακόμα και αν το έγκλημά τους δεν είναι βίαιο.
Ούτε έχει νόημα, επίσης, να προσπαθήσουμε να πείσουμε την κυβέρνηση ότι πρωτεύων στόχος της ποινικής δικονομίας, ιδίως για τα μη ειδεχθή εγκλήματα, είναι ο σωφρονισμός και η προσπάθεια της ειρηνικής επανένταξης στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Αυτό όμως που έχει νόημα είναι να αντιληφθεί ο ελληνικός λαός τους σκοπούς της κυβέρνησης με αυτό το νομοσχέδιο, έστω και αν οι καταξιωμένοι νομικοί της συμπολίτευσης κάνουν πως δεν γνωρίζουν τα στοιχειώδη που διδαχτήκαμε όλοι μαζί στα ίδια πανεπιστήμια από καθηγητές οι οποίοι παίρνουν το λόγο και τοποθετούνται διαρκώς το τελευταίο χρονικό διάστημα απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο.
Οι λόγοι που φέρνει αυτό το επικίνδυνο νομοσχέδιο η κυβέρνηση είναι προφανώς λόγοι επικοινωνίας. Από το «νόμος και τάξη» κύριε υπουργέ, στο «τάξις και ηθική» του Δημάρχου Πώποτα του «Καφέ της Χαράς».
Έρχεστε σήμερα εδώ σε μία ρελάνς υπενθύμισης ότι είστε η Δεξιά της δεκαετίας του ’50, ως ένα αντιστάθμισμα στο νομοσχέδιο το οποίο φέρατε για την ισότητα στον πολιτικό γάμο και να δείξετε στους ανθρώπους οι οποίοι διαμαρτύρονται στο πλαίσιο της Νέας Δημοκρατίας, ότι εσείς έρχεστε να αντιμετωπίσετε τα ζητήματα με αυστηρότερες ποινές.
Και θέλω να πω ότι το γεγονός ότι κάποιοι στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας ζητούν και ακόμα πιο ακραίες ποινές και εσείς δεν το υλοποιείτε, είναι κάτι το οποίο θα το δούμε στο μέλλον. Θα φέρετε και άλλη αλλαγή από εδώ και μπρος και θα είμαστε εδώ να το ζήσουμε. Γιατί είναι σαφές ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν πρόκειται να πετύχετε κανέναν περιορισμό της αυξανόμενης βίας και εγκληματικότητας, γιατί πουθενά στον πλανήτη δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Ο δεύτερος επικοινωνιακός λόγος είναι, ότι η κυβέρνηση έχοντας αποτύχει πλήρως στο ζήτημα της ασφάλειας και της αστυνόμευσης, έρχεται να μας πείσει ότι οι ειδήσεις των πρωτοφανών περιστατικών της βίας των ανηλίκων, οι δολοφονίες σε πολυσύχναστα μέρη, οι εγκληματικές οργανώσεις οι οποίες βλέπουμε κάθε μέρα να δολοφονούν κόσμο, τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, τα πολύ βαριά εγκλήματα, θα αντιμετωπιστούν με τον τρόπο με τον οποίο σήμερα προχωράτε.
Η κυβέρνηση, αναζητώντας για πολλοστή φορά άλλοθι, αποδίδει την πρωτοφανή έξαρση της εγκληματικότητας στη λεγόμενη ατιμωρησία. Είναι όμως προφανές ότι ψεύδεται συνειδητά όταν ισχυρίζεται ότι για τα καθημερινά πλέον εγκλήματα που συγκλονίζουν την κοινή γνώμη, η απάντηση είναι η αυστηροποίηση των ποινών, εκκινώντας μάλιστα από τα πλημμελήματα.
Αλήθεια, πιστεύει κάποιος ότι πριν την τέλεση ενός εγκλήματος ο δράστης αναλογίζεται την ποινή που θα του επιβληθεί αν συλληφθεί λόγω όσων ειδικά σήμερα προβλέπονται, πραγματοποιώντας ένα έγκλημα; Πιστεύει κάποιος ότι ένας ανήλικος που συλλαμβάνεται για μια μικρή κλοπή ή για την κατοχή μικροποσότητας χασίς αναλογίζεται την ποινή που θα του επιβληθεί εφόσον συλληφθεί; Προφανώς και όχι.
Απλώς η κυβέρνηση που την προηγούμενη εβδομάδα φορούσε το μανδύα του φιλελεύθερου, έρχεται αυτή την εβδομάδα φορώντας το μανδύα της τάξης και της ηθικής. Και αυτό ακριβώς είναι το οποίο μας απασχολεί. Και είναι κάτι το οποίο, κύριε υπουργέ, σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο νομοθετείτε διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Γιατί είναι βέβαιο και αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι όλοι αυτοί που θα μπουν στη φυλακή και θα παραμείνουν εκεί έχοντας κάνει μικροκλοπές ή πλημμελήματα, όταν θα απολυθούν από τις φυλακές, θα είναι ακόμα πιο επικίνδυνοι και με διασυνδέσεις που θα τους οδηγούν σε ακόμα πιο βαριά εγκλήματα.
Το κλειδί εδώ, κύριε υπουργέ, σε αυτά τα οποία είπε και η εισηγήτρια μας Μιλένα Αποστολάκη και σε αυτά τα οποία είπε ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Σώματος είναι ο ποινικός λαϊκισμός.
Θέλω να πω κάτι απευθυνόμενος στους συναδέλφους βουλευτές οι οποίοι ψήφισαν πριν από είκοσι ημέρες το αθλητικό νομοσχέδιο. Προσωπικά, κύριε υπουργέ, δεν ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων, οι οποίοι πιστεύουν ότι πρέπει να έχουμε την αυστηροποίηση των ποινών ως λύση στα ζητήματα. Αλλά για πείτε μου, κύριε υπουργέ, τι θα κάνει τώρα η κυβέρνησή σας; Τι θα κάνει τώρα η κυβέρνησή σας, κύριε υπουργέ; Θα ήθελα λίγο την προσοχή σας. Τι θα κάνει τώρα η κυβέρνησή σας με βάση αυτά τα οποία ψηφίσατε πριν από 15 μήνες για την αθλητική βία, με βάση τα επεισόδια που έχουμε δει να εξελίσσονται στα γήπεδα τις τελευταίες ημέρες; Προσωπικά, δεν θέλω καμία τιμωρία ομάδας μέσα σε γήπεδο. Αναλογίζεστε όμως τι έχετε ψηφίσει; Θα εφαρμόσετε τον νόμο τον οποίο ψηφίσατε πριν από 15 μέρες; Και αν το κάνετε, έχω απορία να δω πώς θα το διαχειριστείτε. Γιατί εκτίμησή μου είναι, ότι στο τέλος της ημέρας για ακόμα μία φορά δεν θα το κάνετε. Θα υπαναχωρήσετε από αυτά τα οποία ψηφίζετε, όπως κάνετε διαρκώς τα τελευταία χρόνια.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αδυνατώντας να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα, αδυνατώντας να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή της για ασφάλεια στον ελληνικό λαό, προχωρά σε μια ακόμη αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα, που ως μόνο αποτέλεσμα θα έχει την αναβάθμιση της εγκληματικότητας και τον πλουτισμό εκείνων των επενδυτών που θα ανταποκριθούν στις δικές σας προθέσεις, στη συνειδητά προκαλούμενη ανάγκη για περισσότερες φυλακές. Και αυτός δεν είναι ένας δρόμος που θα κάνει την κοινωνική ειρήνη και ισορροπία, πράξη.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.