fbpx

Από τη γείωση στην ηλεκτροπληξία – Άρθρο στα «Νέα»

Το βράδυ του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών ο κ. Μητσοτάκης, εμφανώς ενοχλημένος από το αποτέλεσμα των εκλογών, προσπάθησε να μετριάσει το αποτέλεσμα, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια γειωμένα».
Η αναφορά του φαινόταν ότι πήγαινε σε Υπουργούς και στελέχη που για πολλούς μήνες, με αποκορύφωμα το βράδυ του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών ξεπέρασαν τα όρια της πολιτικής ύβρεως.
Ειρωνίες για τις επιλογές των άλλων κομμάτων, βεβαιότητα για τα αποτελέσματα στις περιφέρειες και το Δήμο Αθηναίων, έντονοι πανηγυρισμοί και αναφορές στον γαλάζιο χάρτη και το στόχο των 13 περιφερειών.
Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι δεν είδε και δεν άκουσε τις απόπειρες ωμού εκβιασμού προς τους πολίτες της Θεσσαλίας, του Χαλανδρίου και άλλων λιγότερο γνωστών, αλλά σε κάθε περίπτωση υπαρκτών, περιπτώσεων, έγκαιρα. Αλλά ούτε, όταν η αντιπολίτευση το επεσήμανε με κάθε τρόπο. Το αντελήφθη μόνο μετά την ήττα του κ. Μπακογιάννη και του κ. Αγοραστού.
Προφανώς, η εξόφθαλμη προσπάθεια διαχείρισης της ήττας ήταν ακόμα ενα καλοστημένο επικοινωνιακό παιχνίδι. Για όλα έφταιγε ο Αυγενάκης, ο Γεωργιαδης και οι υπόλοιποι φανατικοί της ΝΔ. Και όλα αυτά θα μπορούσαν να έχουν πείσει , έστω κάποιους, αν δεν υπήρχε η συζήτηση στην ελληνική Βουλή την περασμένη Τετάρτη.
Η τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη για την προστασία των αμάχων στην Παλαιστίνη, η ανάδειξη του ιστορικού ρόλου του ΠΑΣΟΚ στο πλάι του Γιάσερ Αραφάτ, αλλά και στη δημιουργία μιας ισχυρής συμμαχίας με το Ισραήλ μετά το 2010 ενόχλησε τον κ. Μητσοτάκη.
Αλλά αυτό που ανέδειξε όλη την αλαζονεία του πρωθυπουργού ήταν τα καθαρά ερωτήματα για τα θέματα Δημοκρατίας, διαφάνειας και κράτους δικαίου.
«Έχει κολλήσει η βελόνα», «θυμίζετε έφηβο που έχει εμμονή με τον ίδιο δίσκο», «τα ίδια λέγατε και προεκλογικά και πήραμε 41%» ήταν οι απαντήσεις του κ. Μητσοτακη.
Ξαφνικά, η γείωση με την πραγματικότητα χάθηκε. Ηλεκτροπληξία στα κυβερνητικά έδρανα. Επιστροφή στην γνωστή συνταγή, στο έσχατο καταφύγιο του αφηγήματος της ΝΔ, το οποίο περίπου λέει ότι οσοι μιλάνε έχουν λάθος γιατί η ΝΔ πήρε στις εκλογές 41%.
Λες και το 41% είναι συγχωροχάρτι για τις καταστροφές στη Δαδιά, στη Θεσσαλία, για την αποτυχία του επιτελικού κράτους, για την ακρίβεια που επελαύνει ασταμάτητη εδώ και 28 μήνες, για τα επίπεδα ανεργίας που κατατάσσουν την Ελλάδα δεύτερη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.
Είμαι, επίσης, σίγουρος, ότι όταν κυβερνούσαν άλλοι την χώρα, δεν είχε την ίδια άποψη ο κ. Μητσοτάκης. Αλλά αυτό μικρή σημασία έχει μπροστά στη νέα πραγματικότητα που ξετυλίγεται πια.
Γνωρίζοντας ότι το rotation των υπουργών του δεν έχει πάει καλά, ακούγοντας για πρώτη φορά κριτική για την επιλογή στροφής προς το κέντρο, βλέποντας ότι η Ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται και οι μεταρρυθμιστικοί ρυθμοί είναι ανύπαρκτοι, ο Πρωθυπουργός παίρνει αποφάσεις που διαψεύδουν τον προεκλογικό του εαυτό.
Απέναντι σε αυτή την πολιτική και όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωπαϊκές εκλογές είναι σίγουρο πως θα βρεθούμε μπροστά σε νέες επικοινωνιακές επιθέσεις.
Οι εποχές, όμως, αλλάζουν και τα πολιτικά σκιάχτρα που χρησιμοποιούσε ο αρχηγός της ΝΔ δεν υπάρχουν πια.
Αντίθετα, υπάρχει η τεκμηριωμένη, ψύχραιμη , ουσιαστική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ. Με σχέδιο και σαφήνεια έρχεται να δείξει έναν άλλο δρόμο, όπου η κανονικότητα έχει σεβασμό στο κράτος δικαίου, ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στο κοινωνικό κράτος, ευημερία και ασφάλεια για όλους.
ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο, 4 Νοεμβρίου 2023

Εγγραφήκατε στο Newsletter!

Υπήρξε κάποιο ζήτημα...

Παύλος Χρηστίδης will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.