Συνέντευξη του Παύλου Χρηστίδη Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στην Κυριακάτικη KONTRA NEWS και τον δημοσιογράφο Αλφόνσο Βιτάλη
– Νοικοκυριά και επιχειρήσεις πνίγονται στα χρέη από την ακρίβεια, το κόστος ζωής κ.α . Υπάρχουν δυνατότητες και προτάσεις έστω για «ανάσες» και ανακούφιση του κόσμου που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα;
Υπάρχει πλήθος πολιτικών που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν και εμείς ως ΠΑΣΟΚ έχουμε καταθέσει σχετικά τις προτάσεις μας. Η μείωση του ΦΠΑ σε μια ομάδα βασικών αγαθών που θα λειτουργήσει αποπληθωριστικά, η εφαρμογή κανόνων δίκαιης τιμολόγησης στην ηλεκτρική ενέργεια ώστε να περιοριστεί το ενεργειακό κόστος επιχειρήσεων και νοικοκυριών, η προσαρμογή του αφορολόγητου στο ύψος το κατώτατου, η θέσπιση δυνατοτήτων αποπληρωμής χρεών προς ΕΦΚΑ ή δημόσιο σε 120 δόσεις, δεδομένου ότι μεγάλος όγκος χρεών δεν ξεπερνά τις 5000€, η μείωση των άμεσων φόρων για τη μεσαία τάξη με νέες κλίμακες, η μείωση των φόρων ακίνητης περιουσίας, η διευκόλυνση αποπληρωμής δανείων που διογκώθηκαν από την άνοδο των επιτοκίων αλλά και η συνολική εφαρμογή κανόνων για τη μείωση της ακρίβειας και την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των εισοδημάτων θα μπορούσαν να είναι μερικές από αυτές.
Η κυβέρνηση όμως αρνείται πεισματικά να δει την πραγματική οικονομική κατάσταση που βιώνει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας και επιμένει σε μια πολιτική είσπραξης φόρων από όσους αδυνατούν να ανταπεξέλθουν πλέον στις μηνιαίες υποχρεώσεις τους. Η κυβέρνηση επιμένει στη διαιώνιση του φαινομένου του φτωχού εργαζόμενου και πρόσφατα μάλιστα προέβη στη νομοθετική διαιώνισή του.
– Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε συγκρατημένος για την φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών , ενώ υπάρχουν αντιρρήσεις και αντιδράσεις από τις τράπεζες. Γιατί επιμένει το ΠΑΣΟΚ σε νομοθετική πρωτοβουλία για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών;
Καταρχάς, ο πρωθυπουργός άργησε πολύ να αποφασίσει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για τις τράπεζες. Και είμαστε ικανοποιημένοι, ως ΠΑΣΟΚ που καταθέσαμε τις προτάσεις μας εγκαίρως και αναγκάσαμε έτσι την κυβέρνηση να προχωρήσει.
Σε κάθε περίπτωση, οι υγιείς τράπεζες είναι βάση για μια ισχυρή οικονομία και αυτό είναι κάτι που το ξέρουμε πολύ καλά. Όπως ξέρουμε με ότι σήμερα λειτουργούν και υπάρχουν χάρη στον ελληνικό λαό που τις αναχρηματοδότησε. Καταγράφουν υψηλούς ρυθμούς κερδοφορίας και οφείλουν με τη σειρά τους να συνεισφέρουν πλέον στη στήριξη του ελληνικού λαού και της εθνικής οικονομίας μέσω της φορολόγησης. Ταυτόχρονα οι υπερβολικές προμήθειες που χρεώνουν τους καταναλωτές αφαιρούν σημαντικούς πόρους από την πραγματική οικονομία καθημερινά.
Αυτά είναι σημαντικά ζητήματα, τα οποία απασχολούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και πρέπει να τεθούν υπό έναν σοβαρό σχεδιασμό.
-Πως αντιμετωπίζετε τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και Υπουργών για μείωση των προμηθειών των τραπεζών;
Καλώς τον και ας άργησε!
Περιμένουμε αναλυτικά να δούμε τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Όπως σας είπα, οι δικές μας οι προτάσεις είναι κατατεθημένες και είμαστε εδώ να τις συζητήσουμε.
Η κυβέρνηση πολλές φορές έχει διαρρεύσει αντίστοιχες προθέσεις χωρίς όμως να υιοθετεί μέχρι σήμερα κάποιο συγκεκριμένο πλαίσιο. Εάν αναλάβει κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία, θα την αξιολογήσουμε και θα τοποθετηθούμε. Μακάρι να περάσει από τις εξαγγελίες στην πράξη με πρακτικό αποτέλεσμα και να μην μείνει ως συνήθως σε μια επικοινωνιακή διαχείριση μιας μη βιώσιμης πρακτικής.
-Στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, υπάρχουν δυνατότητες για πρωτοβουλίες ώστε να επανέλθουν οι Συλλογικές Διαπραγματεύσεις;
Εάν η κυβέρνηση υιοθετούσε την πρόταση μας για εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, πάνω από το 50% των εργαζομένων θα είχαν πραγματικό δίχτυ ασφαλείας. Δεν το κάνει και είμαστε κολλημένοι στο 28-29%.
Η κυβέρνηση κατέστησε σαφές, και με το νομοσχέδιο που έφερε για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, ότι επιθυμεί διακοσμητικό και μόνο ρόλο για τους κοινωνικούς εταίρους. Εμείς αντίθετα πιστεύουμε ότι οι κοινωνικοί εταίροι, εργοδότες και εργαζόμενοι, κατέχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφαιρεθεί. Αυτό ήταν άλλωστε και το μήνυμα της πρωτοβουλίας του Νίκου Ανδρουλάκη να συναντηθεί με τους κοινωνικούς εταίρους.
Η απουσία συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι ένα έλλειμμα Δημοκρατίας που απειλεί μάλιστα την κοινωνική συνοχή και ειρήνη.
Αντιθέτως, η ΝΔ με τις εμμονές της σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες. Η διέξοδος είναι να υπάρξει κυβερνητική αλλαγή, να προκύψει δηλαδή μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ που πιστεύει και επενδύει στον κοινωνικό διάλογο.
– Μπορεί και υπό ποιες προϋποθέσεις να επανέλθει το ΠΑΣΟΚ σε τροχιά κυβερνητικής εξουσίας και όχι μόνο βελτίωσης των ποσοστών του;
Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε διαδικασία διαρκούς διεύρυνσης της εκλογικής του επιρροής. Αναδεικνύεται ήδη στον κύριο πολιτικό χώρο της αντιπολίτευσης και η κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί στην ουσία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνηση. Είναι βέβαια κάτι το οποίο αντιλαμβάνεται πια και η κυβέρνηση ότι έχει απέναντι της έναν σοβαρό και συγκροτημένο πολιτικό αντίπαλο.
Πιστεύουμε πραγματικά ότι είναι εφικτή μια αλλαγή κατεύθυνσης στην πορεία που ακολουθεί η χώρα. Στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούμε σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουν όλο και περισσότεροι πολίτες που αισθάνονται μέρος του ΠΑΣΟΚ αλλά και της σύγχρονης αλλαγής που έχει ανάγκη η χώρα. Προϊόντος του χρόνου θα βρεθούμε σε ρεαλιστική τροχιά διακυβέρνησης.
– Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο μήπως η φθορά της Κυβέρνησης και η αγανάκτηση πλέον του κόσμου, διοχετευθεί στην πέραν της ΝΔ Δεξιά που ήδη αθροίζει ένα περίπου 20% καθώς τουλάχιστον μέχρι και τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχαν ενδείξεις για σαφή ανάκαμψη του λεγόμενου προοδευτικού χώρου;
Το ΠΑΣΟΚ είναι το κίνημα του ελληνικού λαού και αναζητά την πλειοψηφία ώστε να επανέλθει η εξουσία στον κυρίαρχο λαό. Κάθε άλλος πολιτικός σχηματισμός όπως και αν αυτοπροσδιορίζεται έχει άλλες τελικά επιδιώξεις. Βιώνουμε όντως μια εποχή ανάδυσης συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, οι οποίες αξιοποιούν την αποτυχία των πιο κεντρώων συντηρητικών όμως και πάλι πολιτικών δυνάμεων να επιλύσουν τα υπαρκτά κοινωνικά προβλήματα.
Το πρόβλημα όμως των συντηρητικών δυνάμεων όσο δεξιά και αν θέλουν να τοποθετηθούν είναι ότι επιθυμούν να διαχειριστούν μια κατάσταση ώστε να συντηρηθεί αυτή η κατάσταση. Δεν εφαρμόζουν κάτι διαφορετικό απλώς ανακαλύπτουν «εχθρούς» για να αιτιολογήσουν την ανικανότητά τους.
Αντίθετα οι προοδευτικές δυνάμεις αναζητούν λύσεις και διεξόδους, αγωνίζονται για καλύτερη ζωή και για κοινωνική δικαιοσύνη. Η αργή ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ στη χώρα μας οφείλεται στο ότι υπήρξε η ιδιομορφία της καπήλευσης των κεντρικών ιδεών της προοδευτικής πολιτικής χωρίς όμως αυτές να συνοδεύονται από σαφές και ρεαλιστικό σχέδιο διακυβέρνησης. Έτσι έχουμε το φαινόμενο στην Ελλάδα να εμφανίζεται προς ώρας κυρίαρχος ένας πολιτικός χώρος που υπόσχεται τη σταθερότητα μιας μέτριας ζωής. Σε αυτή τη μιζέρια εμείς αντιπαραθέτουμε ένα σχέδιο διακυβέρνησης για καλύτερη ζωή για όλους. Είναι ζήτημα χρόνου να κερδίσουμε την υποστήριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.
– Θα είστε η αντιπολίτευση του «όχι σε όλα»;
Έχουμε αποδείξει πολλάκις ότι δεν είμαστε εμείς της λογικής «όχι σε όλα» αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ που αρνείται οτιδήποτε διαφορετικό από αυτό που εκείνη εισηγείται.
Το ΠΑΣΟΚ δεν χωράει σε απλοϊκά ερμηνευτικά σχήματα διότι δεν είναι μια απλή συνεύρεση προσώπων. Έχουμε δομές, οργανώσεις και είμαστε γέννημα θρέμμα της ελληνικής κοινωνίας. Τεκμηριώνουμε τις θέσεις μας και ταυτόχρονα καταθέτουμε προτάσεις. Η χώρα και ο ελληνικός λαός έχουν φτωχοποιηθεί και υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να τον διατηρήσουν σε αυτή την κατάσταση. Υπάρχουμε όμως εμείς που μαζί με την κοινωνία απαιτούμε μια καλύτερη ζωή. Σε τελική ανάλυση, στη Δημοκρατία αυτές είναι πάντα οι δύο επιλογές. Ή είσαι ευχαριστημένος και επιδιώκεις να διατηρηθεί η κατάσταση ως έχει, ή δεν είσαι ευχαριστημένος και διεκδικείς κάτι καλύτερο δηλαδή την πρόοδο που διεκδικούμε εμείς.
– «Χωράτε» ως ΠΑΣΟΚ στο «κουστούμι» της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και στις απαιτήσεις ενός τέτοιου ρόλου , αφού στις εθνικές εκλογές η λαϊκή ψήφος ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ ως Αξιωματική Αντιπολίτευση;
Ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του απεμπόλησε της θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αδυνατώντας να ανταποκριθεί σε αυτόν. Το ΠΑΣΟΚ είναι γεννημένο και δομημένο για να πρωταγωνιστεί στην πολιτική και είναι ο φυσικός αντίπαλος των δυνάμεων της συντήρησης. Πολλοί θα προτιμούσαν μια Ελλάδα χωρίς ΠΑΣΟΚ ακριβώς για να σταθεροποιήσουν τη θέση τους σε βάρος των συμφερόντων της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Δεν τους κάναμε και δεν θα τους κάνουμε το χατίρι.
Το ερώτημα επομένως δεν είναι εάν εμείς μπορούμε να ανταποκριθούμε στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά το πότε θα επαναφέρουμε τη ΝΔ που ήδη που μας αντιπολιτεύεται στο φυσικό της ρόλο, αυτόν της αντιπολίτευσης, πότε δηλαδή θα αναλάβουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης που διεκδικούμε.