fbpx

Παύλος Χρηστίδης: Δικαιοσύνη και διαφάνεια παντού πάντα και για όλους

Στην εκπομπή KONTRA24 με την Αναστασία Γιάμαλη και στο KONTRA CHANNEL φιλοξενήθηκε ο Παύλος Χρηστίδης.

Στην ερώτηση του αν πρέπει να ανοίξει η υπόθεση και να ελεγχθεί η κ. Θάνου μετά και το ηχητικό που διέρρευσε τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ο Παύλος Χρηστίδης τόνισε ότι:

‘’Αποτελεί πάγια δικιά μας θέση γύρω από όλα τα ζητήματα, τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία πολλά χρόνια να κυριαρχεί η δικαιοσύνη και η διαφάνεια παντού πάντα και για τους πάντες ‘’.

Αυτό δεν μπορεί να αποτελεί μόνο ένα τσιτάτο, αλλά είναι βασική αρχή με βάση την οποία οφείλει να λειτουργεί η δικαιοσύνη κατά την άποψή μου. Ήρθε η ώρα για μία ουσιαστική αλλαγή στη βάση του θεσμού της δικαιοσύνης. Ο μέσος πολίτης σήμερα νιώθει ότι η δικαιοσύνη λειτουργεί σε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ανίσχυρη για τους ισχυρούς, πανίσχυρη και συχνά άδικη για τους πιο αδύναμους. Τέτοιες νοοτροπίες δεν ταιριάζουν σε ένα δυτικό κράτος δικαίου, γι’αυτό και απέναντι σε οτιδήποτε παραμένει σκιώδες, εμείς ως Κίνημα Αλλαγής είμαστε υπέρ του να διαλευκανθεί. έχει απόλυτη ανάγκη να πιστέψει πως μπορεί να βρει το δίκιο του μέσω της.

Στο ερώτημα του εάν θεωρεί την υπόθεση Novartis σκάνδαλο ή σκευωρία ο κ. Χρηστίδης σημείωσε ότι:

Προφανώς και υπάρχει ένα κομμάτι σκευωρίας, όπως φυσικά υπάρχει και σκάνδαλο. Στήθηκαν δέκα κάλπες μέσα στη Βουλή για δέκα πολιτικά πρόσωπα και για το ένα μετά το άλλο οι υποθέσεις αυτές μπαίνουν στο αρχείο. Εξετάστηκαν όμως από τη δικαιοσύνη και αυτή είναι η ουσία του ζητήματος . Όσον αφορά απ’την άλλη το ελληνικό δημόσιο θεωρούμε ότι φυσικά και θα έπρεπε να προσφύγει γιατί προφανώς και υπάρχει ζημία κατά του και έπρεπε να έχει εξεταστεί, όπως συνέβη παγκοσμίως και καταδικάστηκε η Novartis σε τεράστιες αποζημιώσεις, αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα της υπόθεσης. Και φυσικά υπάρχει και μία τρίτη συζήτηση που δεν αφορά πολιτικά πρόσωπα, αλλά ιδιώτες εμπλεκόμενους. Από την περίοδο της Φώφης Γεννηματά εμείς ήμασταν ξεκάθαροι ότι υπήρχε και σκευωρία και σκάνδαλο και σε αυτή την ιστορία.

Σε ερώτηση σχετικά με τις ραγδαίες ανατιμήσεις και τον τρόπο χειρισμού τους από τη ΝΔ:

Έχουμε μία κυβέρνηση η οποία αντιμετωπίζει την ακρίβεια ως φυσικό φαινόμενο, γιατί επικοινωνιακά αυτό είναι συμφέρον.

Λοιπόν το βασικό εδώ είναι να καταλάβουμε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την επαφή της με την πραγματικότητα και η αλαζονεία με την οποία τοποθετούνται Υπουργοί της, αλλά ακόμα και τα διάφορα φιλικά προσκείμενα σ’αυτήν άτομα είναι κάτι το οποίο δημιουργεί αγανάκτηση πια, ακόμα και σε παραδοσιακά στρώματα τα οποία ψήφισαν ΝΔ. Θα ήθελα να τονίσω ότι η Κυβέρνηση ακολουθεί μια συγκεκριμένη προμελετημένη στρατηγική και οι μικρομεσαίοι αποτελούν συνειδητά παράπλευρες απώλειες αυτών της των επιλογών.

Είναι μία στρατηγική η οποία επιβαρύνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες σήμερα δεν μπορούν να μπουν σε δικαστικούς συμβιβασμούς, δεν μπορούν να μπουν στους διακανονισμούς των 36 έως 72 δόσεων και μέχρι τον Ιούνιο έχουν προγραμματιστεί και 15.000 πλειστηριασμοί.

Παράλληλα, με βάση τη Εurostat η Ελλάδα είναι η χώρα της οποίας οι πολίτες δίνουν τα περισσότερα χρήματα από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες για τη στέγαση τους. 40% όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι περίπου στο 12% .

Επομένως δεν συζητάμε για τους ανθρώπους των 500 ευρώ που κάποιοι αναρωτιούνται ανοήτως αν βάζουν βενζίνη στο αυτοκίνητο τους, ας αναρωτηθούμε αν αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να αρχικά να στεγαστούν και μετέπειτα αν αφού έχουν αυτή τη δυνατότητα, μπορούν να ανοίξουν τους λέβητες και να θερμανθούν στις κατοικίες τους, ώστε να ζήσουν αξιοπρεπώς.

Και επειδή ακριβώς αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ρωσία και στην Ουκρανία δείχνουν ότι η κρίση σε ενεργειακό επίπεδο θα ενταθεί, αντί η κυβέρνηση να επιμένει να διαχειρίζεται καθαρά επικοινωνιακά την ακρίβεια οφείλει να λάβει μέτρα εδώ και τώρα.

Πρέπει να απολογηθεί για ποιο λόγο έσπευσε ενώ δεν της επέβαλε κανένας να προχωρήσει σε αυτή τη βίαιη απολιγνιτοποίηση.
Για ποιο λόγο ο τρόπος με τον οποίο κινείται στην αντιμετώπιση της ρυθμιστικής αρχής της ενέργειας δεν δίνει τη δυνατότητα ενός υγιούς ανταγωνισμού, ο οποίος θα βοηθήσει τους πολίτες σε αυτά τα οποία πληρώνουν, αλλά λειτουργεί επί της ουσίας ως ένα καρτέλ το οποίο χρειάζεται αντιμετώπιση.

Το παραμύθι της αυτορρύθμισης της αγοράς, το οποίο είναι πολύ μεγάλο κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας, είναι ένα παραμύθι το οποίο έχει και δράκο και δεν έχει και καλό τέλος.

Σε ερώτηση της παρουσιάστριας της εκπομπής Αναστασίας Γιάμαλη του εάν προσδοκεί να ηγηθεί της αριστερής τάσης του ΚΙΝΑΛ ο Παύλος Χρηστίδης, καθότι η αντζέντα του είναι πιο κοντά στη νεολαία, ανέφερε:

Aυτή τη στιγμή τα προβλήματα είναι φλέγοντα και αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται άμεσα λύσεις. Όλο το επόμενο χρονικό διάστημα, θα κληθούμε να έχουμε πλατφόρμα. Το ΚΙΝΑΛ είναι εδώ, με μέτρα ρεαλιστικά και ολοκληρωμένα, αλλά και όλοι οι υποψήφιοι με τη σειρά μας είμαστε εδώ. Να συνεισφέρουμε, με το λόγο, τις προτάσεις, τις τοποθετήσεις μας, όπως κάναμε και το προηγούμενο διάστημα.

Άλλωστε η δική μας παράταξη έχει μια βαθειά ιστορική πορεία στην κεντροαριστερά, αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Οι διαδικασίες που θα ανοίξουν από εδώ και πέρα και πολιτικά, αλλά και κοινωνικά είναι πολλές και φυσικά εκεί το ιδεολογικό πρόσημο θα φανεί και το κοινωνικό αποτύπωμα θα είναι ξεκάθαρο.
Εμείς είμαστε ένα κόμμα της αντιπολίτευσης διαρκώς τα τελευταία χρόνια και είτε τις σειρήνες είτε τους κύκλωπες οι οποίοι κατά περιόδους θέλανε να μας χτυπήσουν εμείς αντισταθήκαμε μείναμε όρθιοι και τώρα είμαστε εδώ για να αναπτύξουμε ένα πρωταγωνιστικό ρόλο.