Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής
- Εδώ και δύο χρόνια, μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, οι υπουργοί της ΝΔ ευαγγελίζονται με υποκρισία την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, ενώ προχωρούν σε επιλογές που την αφήνουν να εξελίσσεται.
- Η οπαδική βία δεν είναι αποκομμένη από την κοινωνική βία. Χρήζει μιας συνολικής αντιμετώπισης, σε βάθος και ουσία.
- Διαχειρίζεστε τη βία με όρους επικοινωνιακούς, την ώρα που τα παιδιά μας συνηθίζουν την κουλτούρα της βίας, η οποία στερεί την αξιοπρέπεια και τη δυνατότητα της κοινωνίας μας να συζητά και να εξελίσσεται και την οδηγεί στην αποστροφή από τον υγιή ανταγωνισμό και την ευγενή άμιλλα.
- Έχετε αφήσει μόνους αθλητές-πρότυπα και το καλοκαίρι θα τρέχετε για μια φωτογραφία μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Αναλυτικότερα
«Τα δάκρυα των αθλητών μας στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες που αναδείκνυαν την ένδεια στήριξης του κράτους, δεν είναι για να γίνονται μόνο viral βίντεο στο διαδίκτυο και τα social media είναι για να προβληματιζόμαστε και να αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα». Αυτό τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Π. Χρηστίδης, κατά την ομιλία του για το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. «Έχετε αφήσει τους αθλητές-πρότυπα μόνους και το καλοκαίρι θα τρέχετε για μια φωτογραφία μαζί τους, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες», συμπλήρωσε.
Ο Βουλευτής Νοτίου Τομέα Β’ Αθηνών επέκρινε την κυβέρνηση ότι διαχειρίζεται και αυτό το ζήτημα με επικοινωνιακούς όρους, αντί να προβλέψει το πώς το αθλητικό ιδεώδες θα μπορέσει να το αντιμετωπίσει όλα αυτά τα ζητήματα και θα αποτελέσει μια κουλτούρα στη σημερινή κοινωνία. «Αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί και μας πιέζει, διότι βλέπουμε ότι τα παιδιά μας συνηθίζουν την κουλτούρα της βίας. Βλέπουμε ότι τα παιδιά μας συνηθίζουν τις δολοφονίες. Βλέπουμε ότι τα παιδιά μας συνηθίζουν να βλέπουν οπαδούς να τσακώνονται και σε χαμηλότερες κατηγορίες από αυτές τις οποίες έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε ως εθνικές κατηγορίες και αυτό είναι κάτι το οποίο δημιουργεί την κουλτούρα της βίας», ανέφερε.
«Η οπαδική βία δεν είναι αποκομμένη από την κοινωνική βία. Χρήζει μιας συνολικής αντιμετώπισης, σε βάθος και ουσία», τόνισε.
Επιπλέον, κατηγόρησε για υποκρισία τη ΝΔ, οι υπουργοί της οποίας ο ένας μετά τον άλλον, εδώ και δύο χρόνια από τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού ευαγγελίζονται την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, ενώ προχωρούν σε παράλογες επιλογές που αφήνουν τη βία να εξελίσσεται. «Και πώς άλλωστε θα μπορούσε κάποιος να αποδεχτεί ότι δώσατε λύσεις σε ζητήματα όταν δύο μήνες πριν, ένας αστυνομικός υπάλληλος έχασε τη ζωή του από μία ναυτική φωτοβολίδα την ώρα της δουλειάς του, όταν εσείς αποφασίσατε να κλείσετε τα γήπεδα του ποδοσφαίρου μετά από ένα αγώνα βόλεϊ και μόνο τα γήπεδα του ποδοσφαίρου, ενώ οι οπαδοί όλων των ομάδων μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα γήπεδα όλων των υπόλοιπων αθλημάτων;», σημείωσε.
«Αναρωτιόμαστε όλοι για ποιο λόγο ανοίγετε τα γήπεδα στις 12 Φεβρουαρίου, ενώ θα εφαρμόσετε την πιστοποίηση των φιλάθλων, οι οποίοι θα μπαίνουν στα γήπεδα και τις κάμερες τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Τι εξυπηρετεί αυτή σας η απόφαση και φυσικά τι κρύβεται πίσω από όλες αυτές τις παράλογες επιλογές, τις οποίες έχετε κάνει διαρκώς τα τελευταία χρόνια, οι οποίες αφήνουν τη βία να εξελίσσεται χωρίς να αντιμετωπίζουν στην πραγματικότητα τον αθλητισμό σε αυτό το οποίο είναι;», πρόσθεσε.
Δείτε το βίντεο
Ολόκληρη η ομιλία
Κύριε Πρόεδρε,
κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, ενός νέου ανθρώπου, ο οποίος δολοφονήθηκε για την ομάδα του. Ενός νέου ανθρώπου, ο οποίος αποτέλεσε ένα ακόμα θύμα μιας βίας χωρίς τέλος, ενός κύκλου αίματος χωρίς τέλος. Μίας δολοφονίας η οποία και τότε συνοδεύτηκε από μια σειρά μεγάλων δηλώσεων, από μια σειρά μέτρων τα οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από μια σειρά δηλώσεων που έγιναν από κυβερνητικά στελέχη και στα οποία με ένα νόμο και με ένα άρθρο υπόσχονταν να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα βίας τα οποία υπάρχουν μέσα και έξω από τα γήπεδα.
Η δολοφονία του Άλκη Καμπανού δύο χρόνια πριν, δυστυχώς δεν αποτέλεσε την τελευταία. Είχαμε μια σειρά περιστατικών και γεγονότων τα οποία δείχνουν την τραγική κατάσταση που επικρατεί σήμερα μέσα και έξω από τα γήπεδα όσον αφορά την οπαδική βία. Όσον αφορά τη βία στους αθλητικούς χώρους, κυρίως όμως έρχεται να αναδείξει τα τεράστια ζητήματα τα οποία έχει σήμερα η ελληνική κοινωνία με τη βία συνολικά. Διότι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν μπορεί κανένας από εμάς να θεωρήσει ότι η βία στα αθλητικά κέντρα είναι μια βία αποκομμένη από την κοινωνική βία και δεν μπορεί κανένας να αποδεχτεί την υποκρισία με την οποία υπουργός μετά τον υπουργό, οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας έρχονται να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της οπαδικής βίας.
Και πώς άλλωστε θα μπορούσε κάποιος να αποδεχτεί ότι δώσατε λύσεις σε ζητήματα όταν δύο μήνες πριν, ένας αστυνομικός υπάλληλος έχασε τη ζωή του από μία ναυτική φωτοβολίδα την ώρα της δουλειάς του, όταν εσείς αποφασίσατε να κλείσετε τα γήπεδα του ποδοσφαίρου μετά από ένα αγώνα βόλεϊ και μόνο τα γήπεδα του ποδοσφαίρου, ενώ οι οπαδοί όλων των ομάδων μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα γήπεδα όλων των υπόλοιπων αθλημάτων;
Ποια είναι η λογική που είχατε δύο μήνες πριν, όταν αποφασίσατε να κλείσετε τα γήπεδα, τιμωρώντας επί της ουσίας όλους τους υγιείς φιλάθλους, οι οποίοι πήγαιναν εκεί, για κάτι το οποίο συνέβη έξω από τα γήπεδα και για το οποίο δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και ενώ είχαν κατέβει οι Κροάτες και είχαν φτάσει έξω από τη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ ζήσαμε ό,τι ζήσαμε στου Ρέντη, δεν είχατε κάνει απολύτως τίποτα.
Αυτή την υποκρισία σήμερα στηλιτεύουμε και για την οποία φοβόμαστε ότι παρά τη στήριξη στην οποία παρέχουμε και στις επιτροπές από τον αρμόδιο εισηγητή μας, τον Τάσο Νικολαΐδη, αλλά και συνολικά ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, δεν πιστεύω ότι θα δώσει λύση στα ζητήματα, γιατί ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεστε τα ζητήματα αυτά είναι ένας τρόπος εξόχως υποκριτικός και δεν έχει και καμία σχέση με αυτά τα οποία κατά περιόδους αναλύσαμε, ειδικά την προεκλογική περίοδο και του 2019 και του 2023 για τις σχέσεις σας με το επιτελικό κράτος.
Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ότι τα γήπεδα ανοίγουν στις 12 Φεβρουαρίου, αλλά τα μέτρα τα οποία δεσμεύεστε να φέρετε με αυτό εδώ το νομοσχέδιο εφαρμόζονται στις αρχές Μάρτη και στις αρχές Απρίλη.
Μας ακούν οι Έλληνες πολίτες και αναρωτιούνται για ποιο λόγο ανοίγετε τα γήπεδα 12 Φεβρουαρίου, ενώ θα εφαρμόσετε την πιστοποίηση των φιλάθλων, οι οποίοι θα μπαίνουν στα γήπεδα και τις κάμερες τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Τι εξυπηρετεί αυτή σας η απόφαση και φυσικά τι κρύβεται πίσω από όλες αυτές τις παράλογες επιλογές, τις οποίες έχετε κάνει διαρκώς τα τελευταία χρόνια, οι οποίες αφήνουν τη βία να εξελίσσεται χωρίς να αντιμετωπίζουν στην πραγματικότητα τον αθλητισμό σε αυτό το οποίο είναι;
Διότι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως είπα και προηγουμένως, η βία για εμάς δεν είναι αποκομμένη από αυτό το οποίο συμβαίνει συνολικά στην ελληνική κοινωνία. Είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί ως ένα ζήτημα το οποίο χρήζει μιας συνολικής αντιμετώπισης. Είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να το δούμε σε βάθος και στην ουσία του. Γιατί ο αθλητισμός για τους Έλληνες χιλιάδες χρόνια τώρα ήταν η πηγή της προόδου και στο κομμάτι της επιστήμης και στο κομμάτι της ζωής τους και στο κομμάτι της κουλτούρας τους.
Ήταν αυτό το οποίο οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν ότι μας δίνει τη δύναμη για να έχουμε ένα υγιές μυαλό. Και σήμερα ο υγιής νους για τον οποίο εμείς θα έπρεπε να δουλεύουμε, λείπει με δικές μας αποφάσεις και επιλογές, με επιλογές οι οποίες αφήνουν τα παιδιά μας στα σχολεία να καλλιεργούν και να βλέπουν συνθήκες βίας να αναπτύσσονται. Την ελληνική κοινωνία από το πρωί μέχρι το βράδυ να βλέπει σε τηλεοράσεις τη βία να αναπτύσσεται. Και όλα αυτά τα αντιμετωπίζει ως ένα φυσικό φαινόμενο που θεωρείται ότι με ένα νομοσχέδιο θα αντιμετωπιστεί. Αντί να δείτε πώς το αθλητικό ιδεώδες θα έρθει να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα ζητήματα και θα αποτελέσει μια κουλτούρα στη σημερινή κοινωνία, αφήνετε τα ζητήματα αυτά να τα διαχειρίζονται κάποιοι με όρους μιντιακούς και μόνο. Και αυτό είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί και μας πιέζει, διότι βλέπουμε ότι τα παιδιά μας συνηθίζουν την κουλτούρα της βίας. Βλέπουμε ότι τα παιδιά μας συνηθίζουν τις δολοφονίες. Βλέπουμε ότι τα παιδιά μας συνηθίζουν να βλέπουν οπαδούς να τσακώνονται και σε χαμηλότερες κατηγορίες από αυτές τις οποίες έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε ως εθνικές κατηγορίες και αυτό είναι κάτι το οποίο δημιουργεί την κουλτούρα της βίας.
Είναι η κουλτούρα η οποία στερεί την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία. Στερεί τη δυνατότητα της κοινωνίας μας να συζητά και να εξελίσσεται. Διότι χάνουμε τα θεμέλια των αξιών μας και ενσωματώνουμε σε αυτό το οποίο προηγουμένως ανέφερα ως μία κουλτούρα η οποία αποστρέφεται τη συζήτηση, αποστρέφεται τον υγιή ανταγωνισμό, αποστρέφεται στο τέλος της ημέρας οτιδήποτε έχει να κάνει με την ευγενή άμιλλα.
Δεν μπορούμε να πάμε σε ένα γήπεδο και να φοράμε ό,τι φανέλα θέλουμε. Δεν μπορούμε να πάμε σε μία γειτονιά χωρίς να είμαστε ασφαλείς με τη φανέλα της ομάδας την οποία θέλουμε να φορέσουμε. Δεν μπορούμε να δούμε την αγαπημένη μας ομάδα σε οποιοδήποτε γήπεδο της χώρας θέλουμε να πάμε. Γιατί; Γιατί κινδυνεύουμε από κάποιους οι οποίοι είναι η μειοψηφία του οπαδικού κινήματος, οι οποίοι έχουν ταυτίσει τη δικιά τους ανομία με τις επιλογές τις οποίες κάνει εκάστοτε πολιτική ηγεσία να μην τα αντιμετωπίζει. Γιατί αφήνετε τη ροή του χρήματος να εξελίσσεται ανεξέλεγκτη και αυτό είναι η πηγή του ζητήματος.
Και απέναντι σε αυτό θέλω να σας πω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριοι Υπουργοί της Κυβέρνησης, ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος, ένας δρόμος τον οποίο εμείς θέλουμε να τον ακολουθήσουμε. Ένα δρόμο στον οποίο το ΠΑΣΟΚ επενδύει και ένας δρόμος στον οποίο επειδή ζούμε σε μία Ολυμπιακή χρονιά, πρέπει να πάρετε και άλλου τύπου αποφάσεις, αν θέλετε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κύριοι και κυρίες της κυβέρνησης, να τους δείτε ως μία ακόμη ευκαιρία φωτογραφήσεων τον Αύγουστο του 2024. Εάν περιμένετε μετά τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες να βγάλετε λογύδρια περηφάνιας για τους αθλητές, οι οποίοι σήμερα αγωνίζονται να βγάλουν εις πέρας την προετοιμασία τους ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων σε κρύα κλειστά γήπεδα, σε γήπεδα που δεν έχουν ρεύμα, σε κολυμβητήρια που δεν έχουν ρεύμα, σε γυμναστήρια που δεν έχουν συνθήκες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τους αθλητές μας να πάνε μπροστά.
Σήμερα οι αθλητές μας που θέλουν να πιάσουν τους στόχους των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι αναγκασμένοι να κάνουν δεκάδες χιλιόμετρα κάθε μέρα για να πάνε στον τόπο της προπόνησής τους. Και αν εσείς θα έχετε το θράσος σε έξι μήνες από τώρα να πάτε να φωτογραφίζεστε μαζί με εκείνους αθλητές οι οποίοι ναι, αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση. Τα δάκρυα των αθλητών μας στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες που αναδείκνυαν την ένδεια στήριξης του κράτους, δεν είναι για να γίνονται μόνο viral βίντεο στο διαδίκτυο και τα σόσιαλ μίντια είναι για να προβληματιζόμαστε και να αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα.
Τα δάκρυα των αθλητών μας, οι οποίοι αγωνιούν για τη δική μας στήριξη, είναι δάκρυα τα οποία αποτελούν ένα άλλο πρότυπο και ένα άλλο ιδεώδες για τα παιδιά μας. Γιατί αθλητές, περισσότερο ή γνωστοί, πρωταθλητές που πέτυχαν να πάρουν μετάλλια τα τελευταία πάρα πολλά χρόνια, είναι παραδείγματα προς μίμηση για τον τρόπο με τον οποίο έχουν πορευτεί στη ζωή τους. Γιατί ξεπέρασαν κακουχίες, έφτιαξαν χαρακτήρες και αυτοί οι αθλητές είναι που πρέπει να μπαίνουν μέσα στα σχολεία και να αποτελούν τα παραδείγματα των παιδιών μας για μια καλύτερη ζωή, για ένα πρότυπο ζωής και κουλτούρα ζωής που είναι άξια ακολουθήσεις από όλους μας. Αυτός είναι ο δρόμος τον οποίο πρέπει να ακολουθήσετε και όχι δήθεν επικοινωνιακής διαχείρισης τα πράγματα.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.