fbpx

Παύλος Χρηστίδης: Είμαι εδώ για να δώσω φωνή στους μη προνομιούχους του 2021

Ολόκληρη η συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη στο Βήμα της Κυριακής.

Πιστεύω στην πολιτική που αλλάζει την ζωή μας. Πιστεύω στους πολίτες που αφήνουν στην άκρη τα δευτερεύοντα και παλεύουν για τον διπλανό τους, βλέποντας τη μεγάλη εικόνα. Αυτό έμαθα δίπλα στη Φώφη Γεννηματά.

Η υποψηφιότητα μου στηρίζεται, σε όλους εκείνους, τους καθημερινούς ανθρώπους κάθε γενιάς, που έχουν όνειρα και ελπίζουν σε κάτι νέο και διαφορετικό. Με αυτούς στην πρώτη γραμμή μπορούμε να δώσουμε προοπτική πρωταγωνιστή στην παράταξή μας.

Αυτό που φέρνει η υποψηφιότητα μου είναι η ανανέωση με περιεχόμενο, αξίες και ηθική, η διεύρυνση της βάσης του Κινήματος με εκείνους , που νιώθουν ότι οι πολιτικοί δεν τους ακούν και οι κοκορομαχίες γίνονται “για τα μάτια του κόσμου”. Είμαι εδώ για να δώσω φωνή στη νέα γενιά, που αντιμετωπίζει ανισότητες, και θέλει να συγκρουστεί με την αδικία.

Εκείνο που αλλάζει, όμως, με την υποψηφιότητά μου δεν είναι μόνο η γενιά. Αν εκλεγώ αλλάζει, για την ακρίβεια, μικραίνει, η απόσταση ανάμεσα στη βάση του κόμματος, που νοιάζεται για τον τόπο και ταυτόχρονα παλεύει να τα βγάλει πέρα με τις δυσκολίες των κρίσεων. Οι αρχές τις σοσιαλδημοκρατίας που αναγεννούνται στην Ευρώπη, δεν αναγεννούνται σε όμορφα γραφεία με αναμμένα ηλεκτρικά τζάκια. Αναγεννούνται στο δρόμο από τους ανθρώπους που νιώθουν στάσιμοι και περιορισμένοι. Από τους ανθρώπους που παρόλο που σπούδασαν δεν βρίσκουν να δουλέψουν στις σπουδές τους. Έχω άλλη οπτική γωνία στα προβλήματα: δίπλα, όχι από πάνω. είναι προβλήματα δικά μας, του διπλανού μας, της κοινωνίας μας . Και μαζί θα βρούμε τις λύσεις. Με διαβούλευση, σχέδιο, λογοδοσία, αποτελεσματικότητα.

Ποια είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσετε στην πορεία προς τις εκλογές και ποια θα είναι η μετεκλογική σας στάση; Υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων και κυβερνητικών συνεργασιών και προς ποια κατεύθυνση;

Έξι χρόνια απαντούσα σε αυτή την ερώτηση καθημερινά. Τις μισές ημέρες για τον σύριζα, τις υπόλοιπες για τη ΝΔ. Η αυτονομία που πετύχαμε είναι απαράβατη παρακαταθήκη για εμένα. Όχι ως τελικός στόχος, αλλά ως απαραίτητος σταθμός, πριν τον τελικό προορισμό που λέγεται νίκη. Έχοντας ζήσει πολύ έντονα τους ανθρώπους μας τα τελευταία χρόνια, Πιστεύω ότι η παράταξη μας έχει όλα τα στοιχεία που μπορούν να την αναδείξουν ως πρωταγωνιστική δύναμη της νέας εποχής. Κάθε συζήτηση ετεροπροσδιορισμού είναι προσβλητική για την ιστορία και το μέλλον της παράταξης μας.

Θα πρέπει να επανέλθουν το όνομα και τα σύμβολα του ΠαΣοΚ;

Το ΠΑΣΟΚ είναι η ψυχή μας, είναι οι άνθρωποι του, οι αξίες του, το έργο του. Δεν φύγαμε ποτέ από αυτό για να χρειαστεί να επανέλθουμε. Εκτιμώ, επίσης, ότι η γενναία προσπάθεια που έκανε όλα αυτά τα χρόνια η Φώφη Γεννηματά, αποκατέστησε την τιμή και την αξία του ΠΑΣΟΚ στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας. Επομένως, το ενδιαφέρον μου είναι στραμμένο, στο πως θα κάνουμε ξανά Κίνημα το κόμμα μας. Τα υπόλοιπα θα τα αποφασίσουμε στο συνέδριο του Μαρτίου.

Ποιο είναι το σχέδιο σας για τη χώρα; Ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια;

Πιστεύω στη διαρκή εγρήγορση για τα συμφέροντα της Ελλάδας και των Ελλήνων, με ενεργητική παρουσία στα διεθνή fora. Πιστεύω σε ένα κράτος που δίνει ευκαιρίες στους πολίτες, κάνοντας την ψηφιοποίηση συστατικό της ζωής του, ενώ, ταυτόχρονα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και άμεσα όλες τις κρίσεις που ήρθαν ή θα έρθουν. Ως πότε θα μένουν περιοχές της χώρας χωρίς ρεύμα, επειδή έπεσε ένα δέντρο;

Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί, για παράδειγμα, μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Για την ακρίβεια είναι σημαντική ευκαιρία να αντιστρέψουμε την άδικη πυραμίδα που δείχνει ότι το 90% των Ελλήνων ζουν με ποσά ως 2000 ευρώ, και μόλις το 10% με περισσότερα. Μπορούμε να δημιουργήσουμε, λοιπόν, την Ελλάδα των ισχυρών θεσμών. Γιατί οικονομική ευημερία, η πράσινη ηθική και ο ισχυρός ψηφιακός μετάσχηματισμός πάνε μαζί.