fbpx

Είναι ωραία η ζωή με τρεις γυναίκες στο σπίτι – Συνέντευξη

Συνέντευξη στην Απογευματινή (17/3/2024)
Πώς έχει αλλάξει η ζωή σου μετά τον ερχομό των δύο κοριτσιών; Πώς είναι να ζεις στο σπίτι με τρεις γυναίκες, πλέον;

Είναι πολύ ωραία η ζωή με τρεις γυναίκες μέσα στο σπίτι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι εύκολη. Έτσι κι αλλιώς, δεν είναι εύκολο να έχεις μια οικογένεια εν έτει 2024. Είναι ένας πολύ μεγάλος αγώνας για τους γονείς, ειδικά όταν είναι εργαζόμενοι. Όμως έχει και καταπληκτικές στιγμές, πολύ όμορφες. Επιδιώκω να περνάω όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες με τα κορίτσια και να είμαι σπίτι τις ώρες πριν κοιμηθούν. Παίζουμε, διαβάζουμε παραμύθια και χορεύουμε πολύ μαζί. Όταν με βλέπουν ζητάνε «τα τραγούδια του μπαμπά» για να χορέψουμε. Είναι υπέροχα!

Τι μπαμπάς είσαι; Ασχολείσαι μαζί τους ή μόνο παίζετε;

Με την μεγαλύτερη κόρη μου είχα ασχοληθεί γενικά με όλα, διότι γεννήθηκε την περίοδο του κορονοϊού, άρα είχαμε πάρα πολύ χρόνο να περάσουμε μαζί. Ήμουν αυτός που είχε αναλάβει το μπανάκι και την βραδινή ρουτίνα ύπνου της. Όσο είμαι σπίτι φυσικά, μπορώ να ασχοληθώ με όλα. Στην καθημερινότητα, είμαι ο μπαμπάς, ο οποίος πηγαίνει το πρωί τα παιδιά στο σχολείο. Είμαι εκείνος που τις παίρνει το μεσημέρι και πάμε όλοι μαζί σπίτι και όπως είπα και προηγουμένως, προσπαθώ τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας να περνάω χρόνο μαζί τους το απόγευμα πριν κοιμηθούν και αυτό να είναι ένα μια θετική ρουτίνα στην καθημερινότητα όλων μας. Μου αρέσει πολύ να πηγαίνουμε μαζί στην παιδική χαρά και σε άλλου τύπου δραστηριότητες.

Έχετε οικογενειακές συνήθειες;

Τα Σαββατοκύριακα πίνουμε καφέ σε παιδικές χαρές ή πάρτι, τρώμε όλοι μαζί έξω, πηγαίνουμε μικρές εκδρομές στη φύση. Μας αρέσει να παρακολουθούμε παραστάσεις στο θέατρο (κυρίως παιδικές παραστάσεις). Κάθε πρωί, ετοιμαζόμαστε όλοι μαζί, μπαίνουμε στο αυτοκίνητο και ακούμε παιδικά τραγούδια στο ραδιόφωνο μέχρι να φτάσουμε στο σχολείο. Και κάθε απόγευμα χορεύουμε όλοι μαζί στο σαλόνι.

Με τη Νάντια προλαβαίνετε να κάνετε πράγματα οι δύο σας;

Ναι, αλλά όχι όσο συχνά θα το θέλαμε. Τους τελευταίους μήνες και όσο μεγαλώνει και η μικρή, σίγουρα είναι πιο εύκολο απ’ ό,τι παλιότερα. Μας βοηθάει πολύ στην καθημερινότητά μας να περνάμε χρόνο οι δυο μας. Και εκείνη και εμένα ακόμα περισσότερο. Μπορούμε να συζητάμε θέματα τα οποία δεν έχουν μόνο την πολιτική στο επίκεντρο και είναι πολλά αυτά.

Πώς γνωριστήκατε με τη Νάντια;

Είμαστε και οι δύο από τον ίδιο νομό αλλά δεν γνωριστήκαμε στο Ναύπλιο ή το Άργος. Η Νάντια ασχολήθηκε αρκετά με την πολιτική από τα φοιτητικά της χρόνια και έτσι ήρθαμε για πρώτη φορά σε επαφή. Πολύ αργότερα αρχίσαμε να βγαίνουμε. Βγήκαμε δυο-τρεις φορές και νομίζω ότι κατευθείαν καταλάβαμε ότι θέλουμε να είμαστε μαζί.

Άρα η πολιτική σας ένωσε;

Το ΠΑΣΟΚ μας ένωσε. Η ενασχόλησή μας με την πολιτική είναι αυτό το οποίο μας ένωσε και γι’ αυτό ακριβώς θεωρώ ότι και σε πολλά πράγματα έχει τόσο μεγάλη κατανόηση, γιατί το έχει ζήσει. Καταλαβαίνει πόσο σημαντικό είναι να δίνεις σημασία σε ανθρώπους, να τους ακούς, να κυκλοφορείς ανάμεσα σε κόσμο.

Πώς ήταν τα παιδικά σου χρόνια στο Ναύπλιο; Τα αναπολείς;

Ναι, μου αρέσουν πάρα πολύ όσα έζησα τα χρόνια εκείνα. Έκανα πραγματικές φιλίες, σε ένα μέρος το οποίο πέρα από πολύ όμορφο και φιλήσυχο ήταν και επίκεντρο πολλών πολιτισμών και κουλτούρας. Στην πρώτη πρωτεύουσα της χώρας. Οι φιλίες οι οποίες έκανα τότε, είναι φιλίες που με ακολουθούν ακόμα και σήμερα και είμαι πολύ χαρούμενος για τους ανθρώπους μου. Όταν έχω την ευκαιρία να πάω στο Ναύπλιο, το κάνω χωρίς δεύτερη σκέψη και πάντα επιδιώκω να βλέπω και τους φίλους μου από εκεί, όταν ανεβαίνουν στην Αθήνα.

Χόμπι έχεις;

Ναι, πολλά! Μου αρέσει πολύ το διάβασμα γιατί με ηρεμεί. Βασικό μου χόμπι, όμως, είναι ο αθλητισμός. Μου αρέσει πάρα πολύ να παρακολουθώ και όποτε μπορώ να παίζω λίγο μπάσκετ ή ποδόσφαιρο. Τα πρώτα site τα οποία διαβάζω κάθε πρωί είναι εκείνα που σχετίζονται με τον αθλητισμό. Φυσικά, δεν υπάρχει κανένας που δεν ξέρει ότι είμαι Ολυμπιακός. Απολαμβάνω την οπαδική καζούρα και δεν υπάρχει μέρα που να μην κάνω ή να μην δέχομαι από φίλους και γνωστούς.

Πηγαίνεις γήπεδο;

Πηγαίνω πολύ συχνά! Με φίλους, με την Νάντια και μια φορά έχω πάρει και τη μεγάλη μου κόρη μαζί. Ήμασταν οι δυο μας και είχαμε περάσει πολύ ωραία. Τώρα που μεγαλώνει και η μικρή θα πάμε όλοι μαζί!

Είχες και πάρει και μωρουδιακά φορμάκια του Ολυμπιακού στα κορίτσια;

Όχι, όχι! Δεν το σκέφτηκα και δεν ξέρω και πως θα το έπαιρνε και η Νάντια γιατί είναι «Παναθηναϊκός». Όμως οι κόρες μου, η μεγάλη περισσότερο, νομίζω ότι έχει πλήρη κατανόηση τι είναι Ολυμπιακός και ξέρει τα συνθήματα τα οποία φωνάζω στο σπίτι με όσους βλέπουμε αγώνες.

Στις ευρωεκλογές που έρχονται ποιος είναι ο πήχης του ΠΑΣΟΚ;

Ο πήχης, αυτονόητα, μετά από πολλά χρόνια, στα οποία το ΠΑΣΟΚ έκανε σημαντικότατη προσπάθεια να επανέλθει ως πρωταγωνιστής στο πολιτικό σκηνικό είναι να φτάσει όσο το δυνατόν ψηλότερα. Για εμάς, ένα πολύ σημαντικό βήμα θα είναι να είμαστε με ένα πολύ καλό ποσοστό δεύτεροι.
Όχι γιατί ο στόχος μας μπορεί ποτέ να είναι η δεύτερη θέση αυτή καθεαυτή, αλλά γιατί όταν ένα κόμμα έχει ξεκινήσει το 2015 από την τελευταία θέση, το να καταφέρνει μέσα σε εννιά χρόνια να είναι πάλι δεύτερο, είναι το απαραίτητο βήμα για να γίνει πρώτο. Και ο στόχος μας στις επόμενες εθνικές εκλογές είναι να είμαστε πρώτη δύναμη. Όποιος έχει πολιτικές ιδέες θέλει αυτές να τις εφαρμόσει. Και όντας 2ος, 3ος ή 4ος δεν τις εφαρμόζεις. Εμείς θα γίνουμε πρώτοι για να κάνουμε πράξη όσα πιστεύουμε.

Αν δεν είστε δεύτεροι στις εκλογές στις ευρωεκλογές, τι σημαίνει αυτό για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ;

Θα είμαστε δεύτεροι στις ευρωεκλογές και αυτό είναι κάτι που λέω σε μια περίοδο στην οποία βλέπω όλη αυτή τη συζήτηση να ξανανοίγει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Εγώ δίνω και μια έμφαση και στο σημαντικό ποσοστό. Και αυτό το λέω διότι δεν μου αρέσει να βάζω χαμηλά τον πήχη. Η ομάδα στην οποία ανήκουμε και σε επίπεδο ευρωεκλογών και κοινοβουλευτικά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα. Πιστεύω στις αρχές, τις αξίες και τις ιδέες της και θεωρώ ότι αυτό το οποίο λέμε προοδευτική και δημοκρατική παράταξη πρέπει να ενισχυθεί στις ευρωεκλογές για να έχουμε ακόμα πιο δίκαιη Ελλάδα, ακόμα καλύτερες μέρες, ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία, δικαιοσύνη, διαφάνεια και ένα καλύτερο μέλλον.

Τι σημαίνει να είσαι ΠΑΣΟΚ;

ΠΑΣΟΚ σημαίνει καλύτερες μέρες για όλους. ΠΑΣΟΚ σημαίνει εξωστρέφεια, αισιοδοξία, ισόρροπη ανάπτυξη, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, ενσυναίσθηση, φωνή στους νέους και στις γυναίκες.

Είναι και συναίσθημα;

Η πολιτική είναι πρώτα από όλα συναίσθημα και αυτό είναι που λείπει όλα τα τελευταία χρόνια. Είναι συναίσθημα και αυτό είναι το οποίο αφήνει και τη νεότερη γενιά να μένει έξω από την κομματική διαδικασία. Υπήρξαν πολιτικοί, οι οποίοι απογοήτευσαν τους πολίτες, αλλάζοντας κόμματα σαν τα πουκάμισα. Έχουν υπάρξει πολιτικοί, οι οποίοι άλλα έλεγαν πριν τις εκλογές και άλλα κάνουν μετά τις εκλογές. Εγώ δεν είμαι έτσι. Θεωρώ ότι η πολιτική χρειάζεται πολύ συναίσθημα και αυτό είναι που με οδηγεί να υπερασπίζομαι όσα πιστεύω μέσα και έξω από τη Βουλή.

Λείπει η Φώφη Γεννηματά από το ΠΑΣΟΚ;

Η Φώφη Γεννηματά λείπει από την Ελλάδα και τους Έλληνες και αυτό το διαπιστώνω όπου πηγαίνω. Ήταν μια φωνή καθαρή, μια φωνή με ενσυναίσθηση. Μια παρουσία, η οποία αποτελεί παράδειγμα για τον οποιοδήποτε θέλει να κάνει στη ζωή του πολιτική. Ενώ καθόλη τη διάρκεια της πορείας της την αμφισβήτησαν πολλοί για αυτά τα οποία έκανε, σήμερα καταλαβαίνουν όλοι και την αποτελεσματικότητά της και το όραμά της και τη δουλειά την οποία έκανε και τον δρόμο τον οποίο άνοιξε. Διότι χωρίς τη Φώφη Γεννηματά σήμερα δεν θα συζητούσαμε για ΠΑΣΟΚ.

Ποια από τις στιγμές σας με τη Φώφη Γεννηματά ξεχωρίζεις;

Δεν είναι εύκολο να επιλέξω μια στιγμή, αλλά είναι πολύ εύκολο σε πάρα πολλά από αυτά τα οποία κάνω καθημερινά, να ανατρέξω σε βιώματα τα οποία είχα μαζί με τη Φώφη. Όλα όσα έζησα μαζί της με βοηθούν να κάνω και επιλογές που και εκείνη έκανε όταν τα πράγματα δυσκόλευαν. Η Φώφη Γεννηματά είχε μια βαθιά αυτοπεποίθηση, η οποία την έκανε πάντοτε να κοιτάζει τη μεγάλη εικόνα. Και το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό το οποίο είχε ήταν η αδιαμεσολάβητη σχέση που είχε με τον κόσμο. Έβγαινε με τον κόσμο, μιλούσε μαζί τους, δεν έκανε μια χειραψία, ένα χτύπημα στην πλάτη και προχωρούσε. Στεκόταν εκεί. Ενδιαφερόταν για όποιον της μίλαγε. Και για μένα δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο τώρα που συναντώ πολύ κόσμο στις περιοδείες που κάνω με το ΠΑΣΟΚ στον Νότιο Τομέα, που ήταν και η ίδια βουλευτής, αλλά και σε όλη τη χώρα, να μου περιγράφουν ιστορίες που επιβεβαιώνουν όλα αυτά τα οποία ζήσαμε σε εκείνη την πολύ απαιτητική εξαετία. Ήταν χρόνια στα οποία δίναμε διαρκώς μάχες, πάρα πολλές εκλογές, πάρα πολλές προκλήσεις, συγκρούσεις μέσα και έξω από τη Βουλή. Στο τέλος, ό,τι έζησα δίπλα στην Φώφη Γεννηματά είναι ένα πολύτιμο άθροισμα συναισθημάτων και εμπειριών, το οποίο τα λόγια είναι φτωχά να περιγράψουν.