fbpx

Δευτερολογία του ειδικού αγορητή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και υπεύθυνου τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης του σχεδίου νόμου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο στην Ολομέλεια της Βουλής

Δείτε το βίντεο

Ολόκληρη η ομιλία

Κύριε Πρόεδρε,

κύριοι συνάδελφοι,

σήμερα είναι πράγματι μία ιστορική μέρα. Είναι μία ημέρα, κατά την οποία δεν βρισκόμαστε εδώ για να διχάσουμε. Δεν βρισκόμαστε εδώ για να δικάσουμε. Δεν βρισκόμαστε εδώ για να διχάσουμε την ελληνική κοινωνία, η οποία ζει μέσα σε πολλά προβλήματα. Δεν είμαστε εδώ για να δικάσουμε τη διαφορετική άποψη, όταν αυτή είναι καλοπροαίρετη, όταν αυτή βασίζεται στα πραγματικά δεδομένα όσων διαβάζουμε, οι Έλληνες βουλευτές, οι οποίοι διεκδικούμε το να νομοθετούμε πάνω σε πράγματα τα οποία ζητάμε από τους πολίτες να υλοποιήσουν.

Ένα βασικό ζήτημα το οποίο αφορά τη συζήτηση αυτή όλες αυτές τις ημέρες, είναι αυτή η κουβέντα, η οποία και σήμερα μας απασχόλησε πολύ. Για τον γονέα 1 και τον γονέα 2 και πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πού κάποιος μπορεί να το διαβάσει αυτό στο νομοσχέδιο ή αν το φαντάζεται.

Σε κάθε περίπτωση όμως, επειδή δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο αυτό, όπως έχει πει πάρα πολλές φορές και η εισηγήτρια της εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας, αυτό το οποίο και σήμερα διαπιστώσαμε είναι ότι εκτός από υπουργό Επικρατείας 1 και υπουργό Επικρατείας 2, που ένας έρχεται να εισηγηθεί τη συνταγματικότητα και αντισυνταγματικότητα, υπάρχει και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας 1 και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, δύο με διαφορετικές απόψεις και αντιλήψεις.

Θέλω να πω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι σε αυτή εδώ την κουβέντα δεν ξέρω πώς είναι να νιώθεις όπως νιώθουν όλοι όσοι εκείνοι μας παρακολουθούν από τα θεωρεία, πώς νιώθουν όταν βλέπουν τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα να περνούν και ξέρουν ότι σε λίγη ώρα θα ψηφιστεί κάτι το οποίο θα αλλάξει τις ζωές τους. Και είναι αυτό κάτι το οποίο περιμένουν μήνες, χρόνια και δεκαετίες και είναι κάτι το οποίο σήμερα δέχεται έναν κακοποιητικό λόγο, χωρίς να έχει αυτός ο λόγος καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα. Διότι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει επιτέλους να πούμε με πολύ μεγάλη σαφήνεια, όλοι όσοι τουλάχιστον ζήσαμε και μεγαλώνουμε οικογένειες, ότι αυτό το οποίο πράγματι επηρεάζει μία οικογένεια δεν είναι το φύλο, αλλά είναι η στοργή και είναι η αγάπη. Είναι τα συναισθήματα των ανθρώπων τα οποία δίνουν στα παιδιά αυτό το οποίο τόσο πολύ χρειάζονται για να προχωρήσουν τη ζωή τους. Και είναι αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το οποίο παίζει τον κομβικό ρόλο για όποιον από εμάς ψηφίζει ναι.

Θέλω όμως να πω και σε εκείνους τους συναδέλφους που ακόμα και τώρα εδώ σε αυτή την αίθουσα ή έξω από την αίθουσα, έχουν τις καλοπροαίρετες ενστάσεις τους, ότι πάντοτε οι αλλαγές προκαλούσαν μια πολύ μεγάλη συζήτηση. Δεν είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες που έχουμε ζήσει τέτοιου είδους σκηνικά. Θέλω να θυμίσω ότι η οικογένεια, η θρησκεία, ο ελληνικός πολιτισμός και η ελληνική κοινωνία δεν διαλύθηκαν επειδή οι γυναίκες κράτησαν το επίθετό τους, δεν διαλύθηκαν επειδή εργάζονται έξω από το σπίτι τους και έχουν οικογενειακές επιχειρήσεις. Δεν διαλύθηκαν με την αναγνώριση του διαζυγίου. Δεν διαλύθηκαν όταν καταργήθηκε το προικοσύμφωνο, δεν διαλύθηκαν όταν τους δώσαμε τη δυνατότητα να ψηφίζουν ή όταν τους δώσαμε τη δυνατότητα να έχουν περιουσία.

Σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ερχόμαστε εδώ για να κάνουμε μόνο ένα μικρό βήμα, με το οποίο πετυχαίνουμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι να τιμήσουμε όλους και όλες, οι οποίες σήμερα δεν βρίσκονται στη ζωή και οι οποίες υπέφεραν από το στίγμα των επιλογών τους όλους και όλες, οι οποίες χάθηκαν στο σκοτάδι χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν αυτό το οποίο θα ζήσουν σήμερα κάποιοι συμπολίτες μας και να μιλήσουμε για τα κινήματα της εποχής μας, για εκείνες και για εκείνους οι οποίοι δεν σταμάτησαν να αγωνίζονται μέχρι να δουν αυτό το νομοθέτημα να γίνεται πράξη.

Να υπενθυμίσω, κύριε Πρόεδρε κλείνοντας, ότι σήμερα ξεκινά και ένα ακόμα βήμα. Είναι το βήμα απέναντι στο στίγμα, τον κακοποιητικό λόγο και το bullying το οποίο δέχονταν τα παιδιά των μονογονεϊκών οικογενειών, τα παιδιά τα οποία έρχονταν από άλλες χώρες, τα παιδιά τα οποία δεν μιλούσαν με τον τρόπο με τον οποίο μιλούσαμε εμείς, γιατί μπορεί να είχαν προφορά τα παιδιά τα οποία φορούσαν γυαλιά στο σχολείο και στιγματίζονται από τους συμμαθητές τους, τα παιδιά τα οποία δέχονται bullying από γονείς οι οποίοι είναι ετερόφυλα και που σήμερα πρέπει να ξεκινήσουν μια πολύ μεγάλη κουβέντα για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε το στίγμα αυτό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα είναι μια μέρα πολύ σημαντική και ειλικρινά σε αυτούς τους έξι μήνες στους οποίους είμαι βουλευτής, δεν περίμενα ποτέ ότι θα δεχτώ τόσα πολλά τηλέφωνα από ανθρώπους οι οποίοι θα μου ζητάνε να βρίσκονται στα θεωρεία για να ζήσουν τα όνειρά τους. Για αυτούς τους ανθρώπους είμαι πολύ χαρούμενος.

Είμαι όμως επίσης, κύριε Πρόεδρε, πολύ αποφασισμένος να υπερασπιστώ απόψεις, αρχές και ιδέες και έναντι όλων εκείνων, όχι μόνο που καλοπροαίρετα έχουν άλλη άποψη, αλλά και εκείνων που σε πολλούς συναδέλφους μας, όλων των κομμάτων στέλνουν τις τελευταίες εβδομάδες δήθεν απειλητικά μηνύματα. Και να τους πούμε ότι εμείς για τις απόψεις μας και τις αρχές μας δεν κάναμε ποτέ πίσω.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.