fbpx

Επίκαιρη Ερώτηση για την υπερεργασία των πυροσβεστών και τα κενά μόνιμου προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, κατέθεσε ο Βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών, Παύλος Χρηστίδης, σχετικά με την υπερεργασία των πυροσβεστών και τα κενά μονίμου προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Με αφορμή το γεγονός ότι αύριο, 31 Οκτωβρίου 2023, απολύονται 2.500 συμβασιούχοι πυροσβέστες και δεδομένης της ύπαρξης περισσοτέρων από 4.000 κενών οργανικών θέσεων στο Πυροσβεστικό Σώμα, ο Παύλος Χρηστίδης επισημαίνει ότι «δεν έχει ανακοινωθεί με σαφήνεια κανένας σχεδιασμός που να αποκαθιστά εργασιακά αυτό το έτοιμο και έμπειρο προσωπικό που διαθέτουμε».

«Το φετινό καλοκαίρι σημαδεύτηκε από πυρκαγιές μεγάλου μεγέθους και εντάσεως με αποτέλεσμα να καούν πάνω από 1.800.000   στρέμματα και οδήγησαν στην εκκένωση χιλιάδων κατοίκων και τουριστών. Το Πυροσβεστικό Σώμα βρέθηκε σε όλα τα πεδία της μάχης, παλεύοντας για την κατάσβεση τους κάτω από ακραίες και πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες, αλλά και εκ των υστέρων, στις μεγάλες πλημμύρες της Θεσσαλίας, προσφέροντας ασταμάτητα και στο έπακρο τις υπηρεσίες του για να υπερασπίσει τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών», υπενθυμίζει ο Παύλος Χρηστίδης.

Μάλιστα, τονίζει ότι τα οφειλόμενα ρεπό που έχουν καταχωρηθεί στους Πυροσβεστικούς Υπαλλήλους από την υπερεργασία λόγω έλλειψης προσωπικού «φτάνει τον αστρονομικό αριθμό του 1.500.000 ημερών, ενώ σε άδειες τις 500.000 ημέρες».

Επιπλέον, τονίζει ότι από αύριο, 31 Οκτωβρίου, απολύονται 2.500 Συμβασιούχοι Πυροσβέστες, την ώρα που υπάρχουν περισσότερα από 4.000 κενά οργανικών θέσεων και δεν έχει ανακοινωθεί με σαφήνεια κανένας σχεδιασμός που να αποκαθιστά εργασιακά αυτό το έτοιμο και έμπειρο προσωπικό που διαθέτουμε.

Ο Παύλος Χρηστίδης ρωτά τον Υπουργό:

1. Ποιος ο προγραμματισμός και οι ενέργειες του Υπουργείου σας για μόνιμες προσλήψεις και αποκατάσταση υπηρετούντων   εποχικών πυροσβεστών, οι οποίοι έχουν δοκιμαστεί επί σειρά ετών στο πεδίο των πυρκαγιών;

2. Σε ποιες ενέργειες σχεδιάζετε να προβείτε προκειμένου να μη συνεχιστεί η κατάσταση της συνεχούς ανάκλησης των αδειών  των Πυροσβεστών και να διαφυλαχθούν τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Ακολουθεί το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης :

Επίκαιρη Ερώτηση

ΠΡΟΣ

Τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλειο Κικίλια.

Θέμα: Υπερεργασία των Πυροσβεστικών Υπαλλήλων και πάνω από 4.000 κενά μόνιμου προσωπικού, τη στιγμή που 31/10/2023 απολύονται 2.500 έμπειροι Συμβασιούχοι. 

 

Κύριε Υπουργέ,

Το φετινό καλοκαίρι σημαδεύτηκε από πυρκαγιές μεγάλου μεγέθους και εντάσεως με αποτέλεσμα να καούν πάνω από 1.800.000   στρέμματα και οδήγησαν στην εκκένωση χιλιάδων κατοίκων και τουριστών.

Το Πυροσβεστικό Σώμα βρέθηκε σε όλα τα πεδία της μάχης, παλεύοντας για την κατάσβεση τους κάτω από ακραίες και πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες, αλλά και εκ των υστέρων, στις μεγάλες πλημμύρες της Θεσσαλίας, προσφέροντας ασταμάτητα και στο έπακρο τις υπηρεσίες του για να υπερασπίσει τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών.

Για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι Έλληνες Πυροσβέστες εργάστηκαν από δεκατέσσερα (14) έως και δεκαεπτά (17) 24ωρα το μήνα ο καθένας, μέρα παρά μέρα, λόγω των συνεχόμενων γενικών και μερικών επιφυλακών και συνάμα, το ίδιο διάστημα, έδωσαν ανάκληση κανονικών αδειών δύο φορές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα οφειλόμενα ρεπό που έχουν καταχωρηθεί στους Πυροσβεστικούς Υπαλλήλους από την υπερεργασία  λόγω έλλειψης προσωπικού φτάνει τον αστρονομικό αριθμό του 1.500.000 ημερών, ενώ σε άδειες τις 500.000 ημέρες! Ακόμα και   οι 500 Πυροσβέστες που υπηρετούν στις ΕΜΟΔΕ (Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων) δεν αξιοποιήθηκαν τους χειμερινούς μήνες, τη στιγμή που όλες οι υπηρεσίες υποφέρουν στις μάχιμες βάρδιες από έμψυχο δυναμικό.

Σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι αύριο, 31/10/2023, απολύονται 2.500 Συμβασιούχοι Πυροσβέστες, εκ των οποίων η 5ετης σύμβαση όσων προσλήφθηκαν με τη προκήρυξη του 2019 λήγει εξ ολοκλήρου. Και παρότι υπάρχουν πάνω από   4.000 κενά οργανικών θέσεων, δεν έχει ανακοινωθεί με σαφήνεια κανένας σχεδιασμός που να αποκαθιστά εργασιακά αυτό το έτοιμο και έμπειρο προσωπικό που διαθέτουμε.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε :

1. Ποιος ο προγραμματισμός και οι ενέργειες του Υπουργείου σας για μόνιμες προσλήψεις και αποκατάσταση υπηρετούντων   εποχικών πυροσβεστών, οι οποίοι έχουν δοκιμαστεί επί σειρά ετών στο πεδίο των πυρκαγιών;

2. Σε ποιες ενέργειες σχεδιάζετε να προβείτε προκειμένου να μη συνεχιστεί η κατάσταση της συνεχούς ανάκλησης των αδειών  των Πυροσβεστών και να διαφυλαχθούν τα εργασιακά τους δικαιώματα.

 

Διαβάστε επίσης: 

Συνάντηση με εκπροσώπους του Σωματείου Πυροσβεστών Περιφέρειας Αττικής & Νήσων

 

Εγγραφήκατε στο Newsletter!

Υπήρξε κάποιο ζήτημα...

Παύλος Χρηστίδης will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.