Συνέντευξη στον Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου
«Δεν μπορεί κανένας μας να πιστέψει και δεν μπορεί κανένας μας να ασχοληθεί με τον τυφλό φανατισμό ενός και μόνο κληρικού. Η Εκκλησία είναι πυλώνας και αυτό τον πυλώνα τον σέβομαι και ως Χριστιανός Ορθόδοξος. Ο λόγος του Ευαγγελίου και του Ιησού Χριστού σχετίζεται με την αγάπη».
Αυτό τόνισε ο Παύλος Χρηστίδης, μιλώντας στον Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου, σχετικά με την επίθεση που δέχθηκε μέσω κοινωνικών δικτύων από αρχιμανδρίτη, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «αξιοπρόσεκτη» την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.
«Η αγάπη είναι και το συναισθήματα και η πολιτική πεποίθηση, αν θέλετε, με την οποία προχώρησα στην ψήφο μου όσον αφορά την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Δεν αλλοιώνει την πίστη μου η ψήφος μου ως βουλευτής που ορκίστηκα στο Σύνταγμα», τόνισε.
«Κύριε Χατζηνικολάου, οφείλω να ευχαριστήσω και εσάς και όλα τα πολιτικά κόμματα, τους αρχηγούς τους, τους εκπροσώπους, τους πολλούς συναδέλφους βουλευτές, δημοσιογράφους, ιερείς, μητροπολίτες, οι οποίοι έχουν κάνει δημόσιες παρεμβάσεις, αλλά και ιδιωτικές παρεμβάσεις και παρεμβάσεις αρχής. Αξιών», πρόσθεσε.
Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια που θα φέρει την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια η κυβέρνηση προς ψήφιση, ο Παύλος Χρηστίδης σημείωσε ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι η εν λόγω συζήτηση πρέπει να γίνει συνταγματικά «για να υπάρχει και η συνταγματική ασφάλεια, αλλά και η μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση», ανέφερε.
Επεσήμανε, δε, ότι η τελευταία μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η οποία έγινε από την Άννα Διαμαντοπούλου, έγινε με πολύ μεγάλο διάλογο 18 μηνών. «Αυτές τις αλλαγές που φέρνει ο κύριος Πιερρακάκης, δεν τις συζήτησε ποτέ με κανέναν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης», τόνισε.
Τέλος, αναφορικά με το δυστύχημα των Τεμπών, ο Παύλος Χρηστίδης ανέφερε ότι η απονομή Δικαιοσύνης «είναι το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να κάνουμε». Εξήρε τη δύναμη της Μαρίας Καρυστιανού να μην αφήσει το ζήτημα να ξεχαστεί και ειδικότερα για την πρωτοβουλία της να μαζευτούν υπογραφές για την άρση ασυλίας πολιτικών προσώπων. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας από εμάς, ο οποίος μπορεί να φοβάται μια πρωτοβουλία η οποία συγκεντρώνει και ένα και 1,5 ή 2 εκατομμύρια υπογραφές όταν αυτή διεκδικεί τη δικαιοσύνη. Υπάρχουν πολλοί βουλευτές και νομίζω πολλά πολιτικά στελέχη τα οποία έχουν υπογράψει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία», είπε.
Ακούστε τη συνέντευξη
Αναλυτικότερα
Σχετικά με την «επίθεση» του αρχιμανδρίτη Ηλιούπολης
Κύριε Χατζηνικολάου, οφείλω να ευχαριστήσω και εσάς και όλα τα πολιτικά κόμματα, τους αρχηγούς τους, τους εκπροσώπους, τους πολλούς συναδέλφους βουλευτές, δημοσιογράφους, ιερείς, μητροπολίτες, οι οποίοι έχουν κάνει δημόσιες παρεμβάσεις, αλλά και ιδιωτικές παρεμβάσεις και παρεμβάσεις αρχής. Αξιών. Διότι αυτό είναι η Εκκλησία μας και επομένως θεωρώ αξιοπρόσεκτη την παρέμβαση του ίδιου του Αρχιεπισκόπου σε αυτό το οποίο έκανε τις προηγούμενες ημέρες, διότι δεν μπορεί κανένας μας να πιστέψει και δεν μπορεί κανένας μας να ασχοληθεί με τον τυφλό φανατισμό ενός και μόνο κληρικού. Η Εκκλησία είναι πυλώνας και αυτό τον πυλώνα τον σέβομαι και ως Χριστιανός Ορθόδοξος και νομίζω ότι αυτό με το οποίο μεγαλώσαμε όλοι μας είναι ότι ο λόγος του Ευαγγελίου και του Ιησού Χριστού σχετίζεται με την αγάπη και αυτή είναι ένα συναίσθημα, είναι και, αν θέλετε, η πολιτική πεποίθηση με την οποία προχώρησα στην ψήφο μου όσον αφορά την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Δεν αλλοιώνει την πίστη μου η ψήφος μου ως βουλευτής που ορκίστηκα στο Σύνταγμα. Αντίθετα, την αλλοιώνει ένα κήρυγμα μίσους, το οποίο στοχοποιεί συνανθρώπους μου. Αυτό δεν έχει να κάνει με την συντριπτική πλειοψηφία της Εκκλησίας, των κληρικών κάθε βαθμίδας, οι οποίοι σας είπα και προηγουμένως ότι έχουν κρατήσει μια πολύ συγκεκριμένη στάση.
Εμείς νομοθετούμε, κρινόμαστε γι’ αυτό το οποίο νομοθετούμε και νομοθετούμε με βάση τη συνείδησή μας και ο καθένας έχει δικαίωμα να συζητά. Ο σεβασμός, όμως, στην άλλη άποψη και το δικαίωμα το οποίο έχουμε να την εκφράζουμε, νομίζω ότι είναι κατοχυρωμένος στη Δημοκρατία μας και είναι και υποχρέωση, αν θέλετε, του κάθε βουλευτή να το κάνει μέσα και έξω από τη Βουλή.
Σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
Είναι και μια θέση την οποία έχουμε καταγράψει στο πρόγραμμά μας ότι είμαστε υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με βάση την αναθεώρηση του άρθρου 16. Θυμίζω, κύριε Χατζηνικολάου, ότι αυτή είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας και προεκλογικά. Αυτά έχει πει ο κύριος Μητσοτάκης, αυτά έχει πει η κυρία Κεραμέως ως αρμόδια υπουργός, ότι η ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων προφανώς έχει να κάνει με την αναθεώρηση του άρθρου 16. Ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώθηκε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αλλά και το περιεχόμενό του, το οποίο έχει σημαντικές κατά την άποψή μας λεπτομέρειες, οι οποίες κρύβουν τις ενστάσεις μας, δεν μπορεί να μας οδηγήσει στο να το ψηφίσουμε αυτή τη στιγμή. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει η συζήτηση αυτή να γίνει συνταγματικά. Όταν έρθει η κουβέντα αυτή, νομίζω το 2025 δεν είναι τόσο μακριά. Και αυτό για να υπάρχει και η συνταγματική ασφάλεια, αλλά και η μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση.
Αυτός είναι ο δρόμος τον οποίο εμείς πρέπει να ακολουθήσουμε και νομίζω συνολικά ως χώρα είμαστε. Σας είχα πει μια ατάκα η οποία με την οποία είχατε αντιδράσεις ότι το νομοσχέδιο φτιάχτηκε στα υπόγεια. Αυτό το οποίο ήθελα τότε να πω είναι ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση, κανένας διάλογος. Η τελευταία μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η οποία έγινε από την Άννα Διαμαντοπούλου που έγινε με πολύ μεγάλο διάλογο 18 μηνών. Αυτές τις αλλαγές που φέρνει ο κύριος Πιερρακάκης, δεν τις συζήτησε ποτέ με κανέναν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών
Νομίζω ότι το αίτημα για δικαιοσύνη είναι ένα αίτημα το οποίο όλους μας αφορά, όλους μας ενδιαφέρει. Και θέλω να πω ότι περνώντας και αρκετές ώρες μέσα στην εξεταστική επιτροπή των Τεμπών, θέλω να πω ότι αν δεν υπήρχε αυτή η μάνα, η Μαρία Καρυστιανού, είναι πολύ πιθανό σήμερα να μην είχε πάρει την έκταση που θα έπρεπε να έχει πάρει η συζήτηση για τα Τέμπη. Και το λέω αυτό διότι έχουμε πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. Έχουμε μια διαδικασία η οποία δεν έχει φωτιστεί. Έχουμε καταγγελίες οι οποίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τους δημοσιογράφους πολλών και διαφορετικών μέσων ενημέρωσης και οι οποίες έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τον τρόπο με τον οποίο δεν έχει λειτουργήσει τον τελευταίο ένα χρόνο η έρευνα. Νομίζω ότι είναι το ελάχιστο χρέος απέναντι σε αυτές τις 57 ψυχές να αποδοθεί δικαιοσύνη. Θα μπορούσα, δε, να προσθέσω ότι με βάση αυτά τα οποία λέει και ο Ευρωπαίος εισαγγελέας, αλλά και αυτά τα οποία έρχονται στο φως της δημοσιότητας από την τριμελή επιτροπή που όρισε η κυβέρνηση μόνη της, εάν είχε εφαρμοστεί η σύμβαση στα 17, δεν θα είχαν συγκρουστεί ποτέ τα δύο τρένα και επομένως σήμερα δε θα μιλούσαμε για τις 57 χαμένες ψυχές.
Θα ήταν μαζί μας αυτοί οι άνθρωποι και επομένως θέλω να πω ότι κάτι δεν πάει καλά. Είναι το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να κάνουμε και το συναίσθημα όλων των ανθρώπων οι οποίοι βγήκαν πέρα και πάνω από κόμματα χθες στους δρόμους είναι το ίδιο το οποίο νομίζω απασχολεί κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα η δικαίωση αυτών των ψυχών για να μην ξαναζήσουμε ποτέ κάτι τέτοιο.
Για το αίτημα άρσης ασυλίας
Υπάρχουν πολλοί βουλευτές και νομίζω πολλά πολιτικά στελέχη τα οποία έχουν υπογράψει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ακριβώς διότι καταλαβαίνουμε ότι αφορά ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα για όλους μας. Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει τάχιστα τη δουλειά της, για να αποδοθούν οι πολιτικές αλλά και οι ποινικές κυρίως ευθύνες εκεί που πρέπει να τις αποδώσει. Όσο καλλιεργείται η αίσθηση ότι όλοι είναι το ίδιο, τόσο το πρόβλημα μεγαλώνει. Θυμίζω, κύριε Χατζηνικολάου, ότι ένα χρόνο πριν ο κύριος Μητσοτάκης βγήκε και είπε σε συνέντευξή του πανελλαδικά ότι θα κάνει διεθνή διαγωνισμό για τον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ. Ένα χρόνο μετά δεν έχει προκηρυχθεί ποτέ διαγωνισμός. Ο κ. Τερζάκης, είναι η μεταβατική προεδρία ενός έτους.
Αποδείχθηκε ότι σταθμάρχης ήταν βύσμα. Αποδείχτηκε ότι η Τηλεδιοίκηση δεν δούλευε και υπάρχουν μια σειρά δεδομένων τα οποία ζήσαμε στην Εξεταστική Επιτροπή, τα οποία είναι προσβλητικά. Κεφαλαιώδεις μάρτυρες δεν ήρθαν να καταθέσουν εξαιτίας της επιλογής της κυβερνητικής πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας. Επομένως, εδώ πρέπει η έρευνα να προχωρήσει.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας από εμάς, ο οποίος μπορεί να φοβάται μια πρωτοβουλία η οποία συγκεντρώνει και ένα και 1,5 ή 2 εκατομμύρια υπογραφές όταν αυτή διεκδικεί τη δικαιοσύνη.