fbpx

Παύλος Χρηστίδης: Η ακρίβεια διαλύει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα

Συνέντευξη του Παύλου Χρηστίδη στο newsique.gr, στη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά.

Κύριε Χρηστίδη, τί σάς ανησυχεί περισσότερο από τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Η πολεμική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ρωγμή στα θεμέλια του κόσμου, όπως τον ξέραμε. Όταν μια από τις ισχυρότερες χώρες του πλανήτη, παραβιάζει σύνορα και σμπαραλιαζει το διεθνές δίκαιο, γίνεται σαφές ότι το δίκαιο του ισχυρού υπερτερεί του διεθνούς δικαίου. Αυτή η απαράδεκτη αναθεωρητική αντίληψη δε μπορεί να επικρατήσει. Αντίθετα, σίγουρα πρέπει να αφυπνίσει κυβερνήσεις και θεσμούς που υποτιμούν η διαπραγματεύονται, ακόμα χειρότερα, με τέτοια καθεστώτα. Ειδικά για την Ελλάδα, πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης δημιουργίας εθνικής στρατηγικής σε κάθε επίπεδο. Απέναντι μας, έχουμε την τουρκική ηγεσία, η οποία κάθε εβδομάδα μας απειλεί με επανάληψη όσων έζησαν οι πρόγονοι μας το 1922, με εκπεφρασμενη στρατηγική γαλάζιας πατρίδας και επιθετικές κινήσεις τα τελευταία χρόνια, η οποία κατέχει παράνομα το 30% της Κύπρου. Για εμάς, η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία κρύβει κινδύνους και ευκαιρίες. Δυστυχώς, η ΝΔ πορεύεται μόνη της, χωρίς να δέχεται προτάσεις ή να ενημερώνει για τις κινήσεις της.

Θεωρείτε ότι βρισκόμαστε στην αρχή μίας μακράς κρίσης ή ότι μπορεί να εκτονωθεί η κατάσταση δια της διπλωματικής οδού;

Έχουμε μπροστά μας μεγάλο διάστημα αβεβαιότητας. Ακόμα και αν αύριο, έπεφτε η τελευταία σφαίρα, πράγμα που ευχόμαστε όλοι, οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής θα είναι εδώ, επηρεάζοντας την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Η στήριξη των προσφύγων είναι η πρώτη μεγάλη πρόκληση και υποχρέωση όλων μας. Παράλληλα, η αύξηση των τιμών στερεί βασικές ανάγκες όπως η θέρμανση, η μετακίνηση, ακόμα και η ποιοτική, επαρκής σίτιση σε εκατομμύρια συμπολίτες μας στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή ένωση. Είναι κρίσιμο, να βρεθεί άμεσα διπλωματική λύση, που κατοχυρώνει την ειρήνη.

Πολύς λόγος γίνεται για το αν η κυβέρνηση έπρεπε να στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Τί λέτε;

Πολλές φορές στην Ελλάδα τείνουμε να μετατρέπουμε μια εξαιρετικά σημαντική συζήτηση, σε πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων. Η κυβέρνηση όφειλε να έχει ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα, να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ και να δείξει εθνική στρατηγική, αντί μικροκομματικής επιδίωξης. Όφειλε, δε, μετά τις αποφάσεις της, να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ώστε να ενημερώσει για οσα έχουν ειπωθεί σε κάθε επίπεδο.

Γιατί σας ενόχλησε στο ΚΙΝΑΛ η αναφορά του κ. Τσίπρα στο σύνθημα “Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες”;

Πολλές φορές ο κύριος Τσιπρας έχει επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί συνθήματα του ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν αρκούσε για να παραμείνει στην εξουσία,
Τα συνθήματα του Ανδρέα έμειναν στην ιστορία γιατί είχαν πλούσιο περιεχόμενο και εφαρμογή στο πεδίο. Δεν ήταν μόνο λόγια, ήταν κυρίως πράξεις.
Πιστεύω ότι η φράση “η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες” μπορεί να είναι και σήμερα ο επαναπροσδιορισμός ενός σχεδίου που αναδεικνύει την πατρίδα μας σε επίκεντρο εξελίξεων, χωρίς συμπλέγματα, εγωκεντρισμούς και φοβίες, αλλά με το θάρρος και την περηφάνια της δουλειάς κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας. Όχι απομονωμένα, αλλά με συμμαχίες που αποδίδουν. Χωρίς περιττά ρίσκα, αλλά με επιμονή, ρεαλισμό και προσήλωση.
Είμαστε μια χώρα που πέρασε πολλά την τελευταία δεκαετία. Και σήμερα κάνουμε κριτική στην κυβέρνηση, όπως κάναμε και στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, γιατι σπαταλούν ευκαιρίες και βολεύονται στα δημοσκοπικα τους ευρήματα.

Τι κατά τη γνώμη σας πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για την ακρίβεια;

Η κυβέρνηση εχει χάσει την επαφή της με την πραγματικότητα. Μια πρώτη κίνηση, εστω σε συμβολικό επίπεδο, θα ήταν η αναγνώριση της αποτυχίας αυτόρρύθμισης των αγορων, στην οποία τόσο επέμενε ο κ. Μητσοτάκης.
Έχουμε καταθέσει πολύ καιρό τώρα μια δέσμη προτάσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την απάθεια της κυβέρνησης. Ενδεικτικά αναφέρω τις προτάσεις μας για Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθα, Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, Εισαγωγή πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς, Άμεση εισφορά στα απροσδόκητα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών.
Παραλληλα, οφειλουμε να δούμε την στρατηγική ενεργειακής αυτονομίας μας. Κλειδί σε αυτο θα είναι να δώσουμε τη δυνατότητα παραγωγής καθαρής ενέργειας στα χερια όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτων.

Έχετε την αίσθηση ότι οι εξελίξεις αλλά και η αδυναμία της κυβέρνησης να στηρίξει ουσιαστικά όσους πλήττονται από την ακρίβεια μάς οδηγεί πιο κοντά στις κάλπες;

Μετράμε αντίστροφα για τις εκλογές. Το αποτέλεσμα τους, δε, θα έχει πολλές εκπλήξεις για τη ΝΔ. Όποιος μιλάει με τους πολίτες καταλαβαίνει ότι η ακρίβεια διαλύει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και η κυβέρνηση δεν κάνει όσα θα μπορούσε.

Πιστεύετε ότι στις εκλογές το κόμμα σας θα διατηρήσει τα ποσοστά που εμφανίζει σήμερα στις δημοσκοπήσεις;

Όλος ο δρόμος που περπατήσαμε, δια πυρός και σιδήρου, από το 2015 και ύστερα με τη Φώφη Γεννηματά είχε ως στόχο να γίνουμε ξανά πρωταγωνιστές. Και αυτό θα γίνουμε. Πηγαίνουμε καλά και διαμορφωνουμε ενα πλειοψηφικό ρευμα. Η δημοσκοπικη αύξηση των ποσοστών δείχνει πίστη στην παράταξη, την ανανέωση της, την ενότητα της, την διεύρυνση της, την προοπτική της. Επομένως, είναι στο χέρι μας να αρπάξουμε την ευκαιρία και να δώσουμε ξανά ελπίδα στους πολίτες.

Εφόσον τεθεί το δίλημμα κυβερνητικής συνεργασίας τί θα κάνετε; Έχετε ξεκάθαρη θέση;

Η στρατηγική της αυτόνομης πορείας είναι προτεραιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ διατυπώθηκε ξεκάθαρα τον προηγούμενο Δεκέμβριο απο όλους τους υποψήφιους για την ηγεσία. Οι θέσεις μας ειναι διακριτές και το αξιακο μας πλαίσιο δεν μπορεί να ταυτιστεί με άλλα κόμματα.
Επομένως, δεν μας αφορούν σειρήνες, που δεν συμβαδίζουν με όσα πιστεύουμε.
Μας αφορά, όμως, μια νεα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, οτι και αν ψήφισαν τα προηγούμενα χρόνια. Μαζί τους θέλουμε να διαμορφώσουμε την επόμενη μέρα της πατρίδας και της παράταξης.

Το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) κατηγορείται από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ ότι τηρεί ίσες αποστάσεις. Ισχύει αυτό;

Μαλλον βρίσκονται σε vertigo. Το Κίνημα μας απο την ιδρυτική του διακήρυξη έχει αρχές, ιδέες, αξίες. Κοινη συνισταμένη όλων είναι το εθνικό συμφέρον. Η παράταξη μας ιδρύθηκε για να χτυπήσει την συντήρηση, την Ελλάδα των λίγων και εκλεκτών, των χαμηλών προσδοκιών και ταχυτήτων, της δουλικότητας, οπως εκφράστηκε ιστορικά απο την παράταξη που σήμερα ονομάζεται ΝΔ.

Σήμερα, όσο η αυτονομία μας ενοχλεί τον έναν, ενοχλεί και τον άλλον. Παρολαυτα, εμείς οφείλουμε να συνεχίσουμε αταλαντευτα απέναντι σε μια κυβέρνηση που διαχειρίζεται τα πάντα επικοινωνιακά, μέσα από γαλάζιο πρίσμα.

Η ΝΔ είχε την ευκαιρία της, όπως την είχε παλιότερα και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν την αξιοποίησαν. Έχει έρθει η ώρα για κάτι νέο και διαφορετικο. Το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχης.

Κατά τη γνώμη σας ποιες αποφάσεις θα πρέπει να πάρει το κόμμα σας στο Συνέδριο;

Τα συνέδρια καθε κόμματος είναι τα κορυφαία όργανα λήψης αποφάσεων σχετικά με το μέλλον. Καθορίζουν την ταυτότητα και δείχνουν την πορεία. Πατριωτικό καθήκον του Κινήματος είναι να αναλύσει προβλήματα και να προτείνει λύσεις για το ρόλο μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Να συζητήσει για το ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο, τις προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης και του δημογραφικού και πόσο “πράσινο” και δίκαιο μπορεί να είναι το μέλλον με τις εξελίξεις που βιώνουμε.

Παράλληλα , οι πολίτες ζητούν από εμάς την αποτύπωση της προοδευτικής μας ταυτότητας, η οποία περιγράφει τις πρακτικές αντιμετώπισης της ανισότητας, της αδικίας της ακρίβειας, την αναξιοκρατίας, την αδιαφάνειας που κυριαρχούν.

Ειδικά για τις νεότερες γενιές, το συνέδριο μας χρειάζεται να αποφασίσει ένα πλαίσιο ευκαιριών και προοπτικής. Τι θα κάνουμε για τους σημερινούς 18αρηδες που ζουν τον πόλεμο, πέρασαν τον κορονοϊό και βλέπουν τους φίλους τους από τα social media, έχουν μισθούς των 500 ευρώ και ενοίκια των 600. Πολιτική κάνουμε για εκείνους.

Πιστεύω σε ενα συνέδριο που θα βάλει τις βάσεις για μια νέα μεγάλη πολιτική αλλαγή.

Θα θέσετε υποψηφιότητα για τη Βουλή;

Πιστεύω βαθιά πως πολιτική σημαίνει να βρίσκεσαι εκεί που δημιουργούνται τα προβλήματα, να συνδιαμορφώνεις λύσεις με τους καθημερινούς πολίτες, που νιώθουν ότι οι πολιτικοί είναι κάτι διαφορετικοί από εκείνους και να έχεις το θάρρος των επιλογών σου. Πολιτική σημαίνει να ονειρεύεσαι, να ακούς, να σχεδιάζεις, να δημιουργείς. Και σε όλη αυτή την ενδιαφέρουσα διαδικασία, θα είμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή.