fbpx

Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει σελίδα – Άρθρο στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Τα τελευταία 15 χρόνια οι Έλληνες ζουν αλλεπάλληλες κρίσεις, οι οποίες δημιουργούν πολύ μεγάλη απογοήτευση και φόβο, συναισθήματα ακόμα πιο έντονα στις γενιές, που είδαν τα καλύτερα τους χρόνια, να περνούν με έντονη ανασφάλεια και χαμένα όνειρα.

Γι’ αυτό, άλλωστε, και το κυρίαρχο κριτήριο της ψήφου δεν είναι η ελπίδα, αλλά η τιμωρητική διάθεση των πολιτών προς όσους διαψεύδουν τις προσδοκίες τους και παίζουν με τη λογική τους.

Αυτό το πολιτικό σύστημα των χαμηλών προσδοκιών, που αναλώνεται στην καθημερινή προπαγάνδα, οδηγεί την Ελλάδα στο περιθώριο.

Στα χρόνια της ΝΔ, η χώρα χάνει διαρκώς έδαφος στην αγοραστική ικανότητα των πολιτών, ο πληθωρισμός τροφίμων είναι από τους υψηλότερους πανευρωπαϊκά, η ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης είναι χαμηλή, το ΕΣΥ καταρρέει και οι επιδόσεις των μαθητών στο σύστημα pisa δημιουργούν προβληματισμό.

Ταυτόχρονα, το εθνικό ζήτημα του δημογραφικού διογκώνεται και αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ελλάδα, ειδικά μετά το 2032, όταν η Ελλάδα θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις διεθνείς αγορές, με άλλους όρους. Σε όλα αυτά κάποιος πρέπει να προσθέσει και τις αμυντικές δαπάνες, οι οποίες τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν πανευρωπαϊκά.

Απέναντι σε όλα αυτά τα ζητήματα ο κύριος Μητσοτάκης ζητά σταθερότητα και υπόσχεται μεταρρυθμίσεις, αντιπολιτευόμενος τον εαυτό του.
Προκύπτει, όμως, ότι αυτή η σταθερότητα Μητσοτάκη ταυτίζεται με την περιπέτεια των πολιτών, που μπαίνουν στα σούπερ μάρκετ για να πληρώσουν και βγαίνουν μετρώντας πόσα χρήματα έμειναν έως το τέλος του μήνα.

Η σταθερότητα Μητσοτάκη είναι η αυθαιρεσία έναντι των θεσμών, η παντελής έλλειψη κρατικού ελέγχου στην αγορά, η εντεινόμενη ανασφάλεια των πολιτών στην καθημερινότητα, αλλά και στα εθνικά θέματα.

Στις καθημερινές μας επαφές είναι πια ξεκάθαρο ότι οι ανοχές και οι αντοχές τελειώνουν.

Και αυτό καθιστά ακόμα πιο επιτακτικό το αίτημα των πολιτών για σοβαρή, σθεναρή και αποτελεσματική αντιπολίτευση, που θα είναι η ασφαλής, εναλλακτική επιλογή διακυβέρνησης του τόπου.

Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει σελίδα. Με πολιτικές που ενισχύουν την παραγωγή, τη μεταποίηση, το εμπόριο και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ώστε να παράξουμε πλούτο και υπεραξία. Η πατρίδα μας μπορεί να μετατραπεί σε ένα ενεργειακό και ψηφιακό hub, που εκτός από αναβαθμισμένη στρατηγική θέση, θα συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση των μισθών και τη δημιουργία μιας νέας μεσαίας τάξης.

Για να γίνει αυτό, χρειάζεται ένας εναλλακτικός πόλος διακυβέρνησης που θα αναδείξει τις λύσεις που ζητά σήμερα η ελληνική κοινωνία. Παρά τις επιμέρους διαφωνίες, τις διαφορετικές επιλογές των τελευταίων ετών, η μεγάλη, δημοκρατική παράταξη είναι εκείνη που μπορεί να αντιμετωπίσει τις συντηρητικές πολιτικές.

Σε αυτό το πλαίσιο εργάζεται το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια. Με πολιτικό σχέδιο αξιόπιστο, με σαφείς προτάσεις, όπως αυτή για την στέγαση, για το δημογραφικό, για τα κόκκινα δάνεια, με πίστη στον εγγραμματισμό της κοινωνίας, τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων και αίσθηση καθήκοντος.

Η δεύτερη θέση που διεκδικούμε δεν αποτελεί τον τελικό στόχο, στο πλαίσιο ενός μικρού ανταγωνισμού, αλλά ένα ακόμα ρεαλιστικό βήμα που θα μας δώσει το πρόκριμα της ανασυγκρότησης της παράταξης.

Και γι’ αυτό, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτελεί ορόσημο στα όσα θα συμβούν στην χώρα μας τα επόμενα χρόνια.

Οι πολίτες με την ψήφο τους θα καθορίσουν εκείνη την πολιτική δύναμη που θα έχει την ευθύνη δημιουργίας της μεγάλης παράταξης που θα κυβερνήσει τον τόπο μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές.