fbpx

Η συμμετοχή των Αποδήμων στην διεκδίκηση των ελληνικών συμφερόντων είναι εθνική υπόθεση

Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Οι έννοιες του οράματος, της προσφοράς, της Ελπίδας, είναι από σήμερα φτωχότερες και νομίζω ότι γι’ αυτό ακριβώς το λόγο το σπουδαίο έργο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη θα μνημονεύεται για πολλές δεκαετίες.Ένα έργο το οποίο έφερε ζωή, δύναμη και πραγματική ελπίδα σε χιλιάδες οικογένειες και αυτό είναι κάτι το οποίο θα θυμόμαστε.

Για όγδοη συνεχόμενη μέρα το επιτελικό κράτος κατακαίγεται στη Ρόδο. Πριν από τη Ρόδο ήταν η Αττική, η Βοιωτία, η Εύβοια, η Κέρκυρα, το Αίγιο και τόσες ακόμα περιοχές της πατρίδας μας. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχοντας μπει πια στο πέμπτο χρόνο της διακυβέρνησης της εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την επικοινωνία, ως λύση για τα τεράστια προβλήματα της θητείας της.

Σε αντίθεση με αυτό που πρέσβευε διαχρονικά ο εκσυγχρονισμός και τελικά η ειλικρινής σχέση με τους πολίτες, η Νέα Δημοκρατία μονίμως βρίσκει έναν αποδιοπομπαίο τράγο, που τη μία είναι κάποιος αυτοδιοικητικός, την άλλη είναι η γραφειοκρατία του Δημοσίου, την τρίτη είναι οι συνδικαλιστές, και πάντα είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κάνουν την αυτονόητη υποχρέωση τους για αντιπολίτευση.

Και το μοτίβο είναι γνωστό και επαναλαμβανόμενο. Όταν οι τρύπες του σχεδιασμού, η ανικανότητα στην υλοποίηση και η δειλία στην ανάληψη ευθυνών κάνει την εμφάνιση της, βρίσκετε το φιλότιμο, την αυτοθυσία και την ανιδιοτέλεια των πολιτών, των εθελοντών και των πυροσβεστών , ως καταφύγιο.

Κάποιες φορές όμως, ούτε αυτό δεν το σέβεστε. Αραδιάζετε νούμερα για δήθεν έργα σας ή προσλήψεις που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και προσβάλλουν όσους δίνουν τη μάχη υπό αντίξοες συνθήκες και βιώνουν την σκληρή πραγματικότητα. Κάτι σαν το κοστολογημένο πρόγραμμά σας, στο οποίο κάθε μέρα αλλάζουν τα νούμερα και εν τέλει αποδείχτηκε ότι ποτέ δεν είχε κοστολογηθεί.

Πώς αλλιώς να δικαιολογήσει κάποιος ότι κεντρικά στελέχη σας έλεγαν μόλις χθες ότι από το 2019 έχουν γίνει 10.000 προσλήψεις πυροσβεστών;

Είναι άραγε τόσο ψεύτες ή τόσο άσχετοι;

Και πως νιώθετε άραγε σήμερα που όλες οι ενώσεις πυροσβεστών της χώρας μιλούν για τα τεράστια κενά, την έλλειψη σχεδιασμού και τον εμπαιγμό της Κυβέρνησής σας προς εκείνους;

Αλλά είπαμε, είναι το γνωστό μοτίβο. Ίδιο με τα Τέμπη, ίδιο με την πανδημία, ίδιο σε κάθε επεισόδιο του σίριαλ: η ΝΔ τα κάνει όλα καλά, για όλα φταίνε οι προηγούμενοι. Ακόμα και όταν εκείνοι είναι δικοί σας.

Το ίδιο μοτίβο και με την ψήφο ομογενών. Την εμφανίζετε ως μια έκπληξη με διαρροές λίγο πριν την δεύτερη ομιλία του Πρωθυπουργού στις προγραμματικές δηλώσεις, σαν να είναι μια παραταξιακή σας δουλειά. Δεν είναι όμως.

Η συμμετοχή των αποδήμων στην διεκδίκηση των ελληνικών συμφερόντων είναι εθνική υπόθεση, με υπερκομματικό χαρακτήρα και πολλές φορές μεσομακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Το ΠΑΣΟΚ αναγνώριζε διαχρονικά ότι η καρδιά της Ελλάδας χτυπά στον απόδημο ελληνισμό και φρόντισε για την προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων τους, τη διατήρηση και σύσφιγξη των δεσμών τους με την Ελλάδα και την εξυπηρέτησή τους.

Υπενθυμίζω ότι επί Κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου ιδρύθηκε το 1983 για πρώτη φορά η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, ως ανεξάρτητη υπηρεσία με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, η οποία λειτούργησε ως γέφυρα που συνέδεε την ελληνική ψυχή απανταχού της Οικουμένης με την πατρίδα.

Στο ΠΑΣΟΚ λοιπόν είμαστε σταθερά, αξιακά, φύσει και θέσει υπέρ κάθε ρύθμισης που παρέχει συνδρομή, προωθεί διευκολύνσεις και προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του απόδημου ελληνισμού μας.

Το 2019, η αείμνηστη Πρόεδρος μας Φώφη Γεννηματά σημείωνε χαρακτηριστικά από το βήμα αυτό, ότι το νομοσχέδιο αποτελούσε την αρχή και όχι το τέλος της διαδρομής.

Με το παρόν νομοσχέδιο εγείρονται 2 κρίσιμα ζητήματα.

Το πρώτο είναι μείζον νομικό, συνταγματικής φύσεως και έχει ένα οξύμωρο:

Όπως πανηγυρίζετε σήμερα για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, πανηγυρίζατε και το 2019 που λέγατε το ακριβώς αντίθετο.

Διότι το 2019 αναφέρατε ότι εισάγονται οι απαιτούμενες δικλείδες ασφαλείας στην άσκηση του δικαιώματος από τους εν αλλοδαπή Έλληνες, οι οποίες περιλαμβάνονται στο άρθρο 54 παρ. 4 του Συντάγματος. Πανηγυρίζετε όμως και σήμερα, που αυτές δεν περιλαμβάνονται.

Τι είναι αυτό που άλλαξε από το 2019 ;

Το δεύτερο ζήτημα είναι πολιτικό και αφορά στο αν βλέπετε τους απόδημους Έλληνες ως ψηφοφόρους ή Πρεσβευτές του Ελληνισμού στο εξωτερικό.

Κατά την ακρόαση των φορέων αναδείχθηκε η προχειρότητα, η αποσπασματικότητα των ρυθμίσεων και η έλλειψη ολοκληρωμένης και σταθερής εθνικής στρατηγικής για τον ελληνισμό της διασποράς.

Δε συζητάμε καθόλου για την καθιέρωση επιστολικής ψήφου, αλλά ούτε και για το εκλέγεσθαι και την καλύτερη εκπροσώπηση με το ορισμό εκλογικών περιφερειών αποδήμου Ελληνισμού.

Η επιτελικότητα στο απόγειο της. Συζητήσεις μονοθεματικές, οι οποίες γίνονται με μικρόμυαλη αντίληψη και όχι μια αντίληψη που μεγαλώνει το έθνος και την πατρίδα μέσω των ανθρώπων της. Μια αντίληψη που μικραίνει τα δεδομένα, γιατί, αν πραγματικά ενδιαφερόσασταν γι’ όλα αυτά τα ζητήματα, δεν θα αφήνατε τα σχολεία στο εξωτερικό να κλείσουν και δεν θα υποβαθμίζατε τα μαθήματα που γίνονται έξω από την Ελλάδα.

Ειδικά για εμάς που ερχόμαστε από τη γενιά του braindrain και της βαθιάς κρίσης, που ζήσαμε την τελευταία δεκαετία, αυτή είναι μια αντίληψη για την οποία θα αγωνιστούμε να αλλάξουμε γιατί πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μεγαλώνει μόνο με σχέδιο, πίστη σε αξίες και ιδανικά και γι΄ αυτό είμαστε εδώ, να το υπηρετήσουμε.