fbpx

Δυόμισι χιλιάδες ηρωικοί πυροσβέστες μένουν χωρίς δουλειά και στην κυβέρνηση σιωπούν

  • Δυόμισι χιλιάδες ηρωικοί πυροσβέστες μένουν χωρίς δουλειά και στην κυβέρνηση σιωπούν.
  • Καμία απάντηση για την αντιμετώπιση της υπερεργασίας των πυροσβεστών και της πλήρωσης των κενών μονίμου προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα.
  • Σήμερα επιβεβαιώθηκε η αμφιθυμία και η έλλειψη σχεδιασμού του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
  • Τα οφειλόμενα στους πυροσβέστες ρεπό, ξεπερνούν τον αστρονομικό αριθμό του 1.500.000 ημερών, ενώ σε άδειες τις 500.000 ημέρες.
Αναλυτικότερα:

«Έχει έρθει η ώρα να δείτε, κύριε Υπουργέ, πώς από τα λόγια, τα παλαμάκια και τα ευχαριστήρια, θα περάσετε επιτέλους στις πράξεις. Είναι καίριο ζήτημα να δώσουμε πραγματική στήριξη στους ανθρώπους μας εκείνους οι οποίοι θυσιάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για εμάς με τις προσπάθειές τους, αφήνοντας τις οικογένειές τους στην άκρη». Αυτό τόνισε ο Παύλος Χρηστίδης στη Βουλή, κλείνοντας τη δευτερολογία του κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης σχετικά με την υπερεργασία των πυροσβεστών και τα κενά μονίμου προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα.

«Σήμερα επιβεβαιώθηκε η αμφιθυμία και έλλειψη σχεδιασμού για το Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο επιχειρεί πάντα επάξια στην πρώτη γραμμή», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης.

«Βρίσκομαι εδώ για εκείνους που δίνουν τα πάντα και εσείς τους ξεχνάτε, αφου εσείς αρκείστε μόνο σε μεγαλοστομίες και δημόσιους επαίνους», είπε απευθυνόμενος στον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά.

Ο Παύλος Χρηστίδης ανέφερε ότι οι πυροσβέστες αναγκάζονταν να αγωνίζονται εξαντλημένοι, κάνοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες και δουλεύοντας από 14 έως και 17 εικοσιτετράωρα το μήνα ο καθένας, λόγω των συνεχόμενων γενικών και μερικών επιφυλακών. Πρόσθεσε ότι τα οφειλόμενα ρεπό από την υπερεργασία τους ξεπερνούν πλέον τον αστρονομικό αριθμό του 1.500.000 ημερών, ενώ σε άδειες τις 500.000 ημέρες. «Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα απολύσατε τους 2.500 έμπειρους πυροσβέστες. Ανθρώπους, που έχουν δοκιμαστεί επί σειρά ετών στο πεδίο των πυρκαγιών και έσωσαν ζωές και περιουσίες φέτος το καλοκαίρι», συμπλήρωσε.

Ο Παύλος Χρηστίδης ρώτησε τον κ. Τουρνά ποιος είναι ο προγραμματισμός του υπουργείου για μόνιμες προσλήψεις και πλήρη εργασιακή αποκατάσταση των εποχικών πυροσβεστών που απολύθηκαν και σε ποιες ενέργειες αναμένεται να προβεί προκειμένου να μη συνεχιστεί η κατάσταση της συνεχούς ανάκλησης των αδειών των πυροσβεστών.

Ο υφυπουργός, αν και παραδέχθηκε τα κενά και την ανάγκη κάλυψής τους, δεν απάντησε στην ουσια των ερωτημάτων.

«Έχει έρθει η ώρα να είμαστε εμείς ως κράτος δίπλα τους και όχι να βλέπουν την κυβέρνηση σε όποια μορφή έχει, με όποιον υπουργό έχει να τους τάζει άλλα την προεκλογική περίοδο και να κάνει άλλα μετά τις εκλογές. Αυτό είναι και άδικο και άνισο και αν θέλετε χτυπάει και την κοινωνική συνοχή, την αξιοπρέπεια ανθρώπων οι οποίοι είναι χαμηλά αμειβόμενοι. Άνθρωποι οι οποίοι έχουν πολύ μεγάλη επισφάλεια και επικινδυνότητα στην καθημερινότητά τους», κατέληξε.

Αναλυτικά, η πρωτολογία και η δευτερολογία του Παύλου Χρηστίδη έχουν ως εξής:
ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ

Το θέμα της σημερινής ερώτησής μου αφορά τους Έλληνες πυροσβέστες.
Τους ηρωικούς μας πυροσβέστες, που φέτος το καλοκαίρι πάλεψαν με πυρκαγιές μεγάλου μεγέθους και εντάσεως κάτω από πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες.
Εκείνους που έσωσαν ζωές, οδηγώντας στην εκκένωση χιλιάδες κατοίκους και τουρίστες.
Εκείνους που στάθηκαν από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πολίτες στις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας.
Βρίσκομαι εδώ γι’ αυτούς, γιατί εσείς δείχνετε να αρκείστε μόνο σε μεγαλοστομίες και δημόσιους επαίνους, με τις ενέργειές σας όμως να δείχνουν μάλλον το αντίθετο.

Και πρέπει να ακουστεί κ. Υπουργέ αυτό.

Δε γνωρίζουν οι πολίτες ότι οι πυροσβέστες μας αναγκάζονταν να αγωνίζονται
– εξαντλημένοι,
– κάνοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες,
– δουλεύοντας από δεκατέσσερα (14) έως και δεκαεπτά (17) 24ωρα το μήνα ο καθένας, λόγω των συνεχόμενων γενικών και μερικών επιφυλακών.
Δε γνωρίζει ο κόσμος ότι τα οφειλόμενα ρεπό από την υπερεργασία τους ξεπερνούν πλέον τον αστρονομικό αριθμό του 1.500.000 ημερών, ενώ σε άδειες τις 500.000 ημέρες.
Δε γνωρίζουν οι πολίτες ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα απολύσατε τους 2.500 έμπειρους πυροσβέστες.
Ανθρώπους, που έχουν δοκιμαστεί επί σειρά ετών στο πεδίο των πυρκαγιών και έσωσαν ζωές και περιουσίες φέτος το καλοκαίρι.

Μοιάζει πραγματικά απίστευτο.

Επιλέξατε να αφήσετε άνεργους, πυροσβέστες που προσλήφθηκαν από το 2019 και 2020, με ηλικιακό όριο πρόσληψης τα 40 και 45 έτη, προαναγγέλλοντας:
– ότι όχι μόνο δε θα ανανεώσετε τις συμβάσεις τους και δε θα τους αποκαταστήσετε εργασιακά,
– αλλά και ότι σε σχετική Προκήρυξη που πρόκειται να εκδώσετε, σχεδιάζετε να βάλετε ηλικιακό όριο που αποκλείει διαπαντός την πρόσληψή τους.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε :
1. Ποιος είναι ο προγραμματισμός του υπουργείου σας για μόνιμες προσλήψεις και πλήρη εργασιακή αποκατάσταση των εποχικών πυροσβεστών που απολύθηκαν;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να μη συνεχιστεί η κατάσταση της συνεχούς ανάκλησης των αδειών των πυροσβεστών;

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Κύριε Υπουργέ,

Σας άκουσα με προσοχή, αλλά επαρκείς και σαφείς απαντήσεις δεν πήρα.
Το ζήτημα της εργασιακής αποκατάστασης και μόνιμης πρόσληψης των συμβασιούχων πυροσβεστών δεν είναι μόνο δίκαιη, αλλά, κυρίως, αναγκαία για τη θωράκιση της χώρας.
Και αυτό γιατί, όπως γνωρίζετε καλά, οι άνθρωποι αυτοί, δε διαθέτουν μόνο πολυετή εμπειρία, αλλά πληρούν παράλληλα και όλες τις προϋποθέσεις.

Πιο συγκεκριμένα:
– Προσλήφθηκαν με αξιοκρατικά κριτήρια, ίδια με αυτά που προβλέπονται για μόνιμες θέσεις στα Σώματα Ασφαλείας, με προκηρύξεις υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ (Αθλητικές δοκιμασίες, Δείκτη Μάζας Σώματος, Υγειονομικές εξετάσεις, Απολυτήριο Λυκείου κτλ).
– Ο μέσος όρος ηλικίας τους, είναι κατά πολύ μικρότερος από αυτόν των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης και των Μονίμων Πυροσβεστών και μπορούν καλύψουν επαρκώς το τεράστιο ηλικιακό κενό που υπάρχει στο Σώμα, ηλικίας μεταξύ 22 έως 40 ετών.
– Η συντριπτική τους πλειονότητα έχει υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό αυτών είναι κάτοχοι Πτυχίου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Και ειλικρινά, δεν κατανοώ κ. Υπουργέ:
– Πώς ακριβώς περιμένετε να λειτουργήσει με επάρκεια και να συνδράμει τους πολίτες ένα Πυροσβεστικό Σώμα πλήρως αποδεκατισμένο, χωρίς ανθρώπους;
– Πώς είναι δυνατόν μιλάτε για προσλήψεις μόλις 500 ατόμων κατ’ έτος, όταν αυτή τη στιγμή που μιλάμε, τα οργανικά κενά είναι πάνω από 4.000; Με λίγα λόγια, και τους 2.500 Εποχικούς Πυροσβέστες να προσλάβετε αύριο το πρωί, πάλι κενά θα υπάρχουν.

Θεωρείτε πως έχετε την πολυτέλεια να διαθέτετε ήδη έτοιμο/έμπειρο προσωπικό και εσείς να το στέλνετε στην ανεργία, χωρίς κανένα απολύτως πλάνο για το εργασιακό τους μέλλον;
Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για όσα μας λέτε.
Τα δήθεν κωλύματα, δε, που μας προβάλλετε, αποτελούν “προφάσεις εν αμαρτίαις”.

Και έρχομαι τώρα στην συστηματικά παρεχόμενη υπερεργασία των πυροσβεστών μας, για την οποία μάλιστα δεν αμείβονται κιόλας.
Δε μας είπατε, πώς θα λύσετε το ζήτημα αυτό;
Τι θα γίνει με τα ήδη συσσωρευμένα ρεπό;
Μας μιλήσατε για την αλλαγή ωραρίου σε 12ωρο.
Απορώ. Πώς είναι δυνατόν να το προβάλλετε ως λογική λύση;
Φανταστείτε μόνο που θα εκτοξευτούν τα οφειλόμενα ρεπό και οι άδειες από τις συνεχόμενες επιφυλακές και πολλές μετακινήσεις των υπαλλήλων από την μια άκρη της επικράτειας στην άλλη, όταν ήδη με το υπάρχων 24ωρο ωράριο έχουν ξεπεράσει τις 1.500.000 ημέρες!
Επίσης, δεν μας δώσατε και μια σαφή εξήγηση για το λόγο που δεν αξιοποιήσατε τους 500 πυροσβέστες που υπηρετούν στις ΕΜΟΔΕ (Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων) τους χειμερινούς μήνες, τη στιγμή που όλες οι υπηρεσίες υποφέρουν στις μάχιμες βάρδιες από έμψυχο δυναμικό.

Το ζήτημα, όπως καταλαβαίνετε, είναι εξαιρετικά κρίσιμο σε συνδυασμό και με τα υπόλοιπα μεγάλα προβλήματα του προσωπικού του Πυροσβεστικό Σώματος, όπως:
Α. Η ένταξη του προσωπικού στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Είναι αδιανόητο να μην αναγνωρίζει η Πολιτεία έμπρακτα τον υψηλό βαθμό επικινδυνότητας του επαγγέλματος του πυροσβέστη.
Επικινδυνότητα με τη μορφή:
– ατυχήματος στα πεδία επιχειρήσεων, καθώς και ασθενειών που προκύπτουν από τους βλαβερούς παράγοντες στους οποίους είναι εκτεθειμένοι, στρεσογόνων καταστάσεων και σωματικής καταπόνησης, που έχουν σαν αποτέλεσμα την πρόκληση πολλαπλών προβλημάτων υγείας όπως πχ. καρδιόπαθειες, παθολογικές παθήσεις κτλ.

Β. Το ζήτημα των συνεχόμενων επιφυλακών.
Πιο συγκεκριμένα, το πυροσβεστικό προσωπικό, κυρίως στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, εργάζεται το καλοκαίρι, περισσότερο από τα 3/4 των θερινών μηνών, καθώς ο δείκτης επικινδυνότητας είναι σε βαθμό 3 και πάνω.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα:
– την καταπόνηση του προσωπικού, καθώς αυτό υποφέρει με τις συνεχόμενες υπηρεσίες και
– την περαιτέρω αύξηση των ήδη χρωστούμενων ημερών.
Το μέτρο με το οποίο θα πληρωνόταν ο υπάλληλος αν κάνει υπερεργασία στην ανάπαυση του και θα πληρωθεί αυξάνοντας την διαθεσιμότητα του προσωπικού, βλέπουμε πως δεν έχει ανταπόκριση.
Δεν γίνεται ένας άνθρωπος που δουλεύει τη βάρδια του, κάνει επιφυλακή και μετά έχει το ρεπό του, να δουλέψει επιπλέον και πληρωτέα υπερωριακά.
Ο αριθμός των 4 ημερών το μήνα, καθώς και το ποσό που έχει οριστεί, πείθει ελάχιστους να προβούν σε αίτηση ενδιαφέροντος.
Και αυτό γιατί οι περισσότεροι δεν θέλουν να θυσιάσουν τη μοναδική μέρα ξεκούρασης και να χάσουν τη επαφή με την οικογένεια και τους φίλους τους.

Γ. Τέλος, το ζήτημα της ανάκλησης των αδειών.
Πρόκειται για ένα υπερβολικό μέτρο, το οποίο συνέβη 2 φορές τουλάχιστον φέτος, αφού, ήδη βρίσκονταν οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι σε γενική επιφυλακή, και όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος δεν συνέβαλε καθόλου στην κατάσβεση των
πυρκαγιών.

Όλα αυτά απαιτούν λύσεις, και δυστυχώς, από την σημερινή σας τοποθέτηση, επιβεβαιώνεται μόνο αμφιθυμία και έλλειψη σχεδιασμού για το Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο επιχειρεί πάντα επάξια στην πρώτη γραμμή.

Δείτε το βίντεο