fbpx

Συνέντευξη στην Μακεδονία της Κυριακής

Κύριε Χρηστίδη, τελικά ο Αύγουστος έχει ειδήσεις; Παρά την θερινή ραστώνη υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις: πυρκαγιές, κυβερνητικό έργο, εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Η λειτουργία του Κράτους και η εγγύηση της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών είναι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, αδιάλειπτη. Δυστυχώς όμως, τα γεγονότα του Αυγούστου, με αποκορύφωμα εκείνο της δολοφονίας ενός νέου ανθρώπου στη Νέα Φιλαδέλφεια, αποδεικνύουν ότι καμία υποχρέωση ή γνώση περί επικείμενου κίνδυνου για την ασφάλεια των πολιτών δεν είναι ικανή να ταράξει τη ραστώνη της Κυβέρνησης.

Το Κράτος αποδείχθηκε αναποτελεσματικό, χωρίς σχεδιασμό και συντονισμό. Οι ευθύνες είναι τεράστιες και καμία επικοινωνιακή ωραιοποίηση δε μπορεί να κάνει τους πολίτες να νιώσουν ασφαλείς και προστατευμένοι.

Με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές το κόμμα σας σήκωσε τους τόνους κατηγορώντας την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδιασμού. Κατά την άποψή σας ο κρατικός μηχανισμός δεν δούλεψε ρολόι; 

Είδαμε όλοι το επιτελικό κράτος να κατακαίγεται στη Ρόδο, στην Αττική, στη Βοιωτία, στην Εύβοια, στην Κέρκυρα και σε άλλες περιοχές της Πατρίδας μας. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πιάστηκε πάλι απροετοίμαστη και χάθηκε το βιός των πολιτών και ο φυσικός μας πλούτος. Ντροπιαστικές εικόνες με τουρίστες έκαναν το γύρο του κόσμου.

Το μοτίβο όμως της Νέας Δημοκρατίας παρέμεινε το ίδιο και απαράλλαχτο. Χρησιμοποίησε, για μια ακόμα φορά, την επικοινωνία ως λύση, χωρίς να απολογηθεί για τις τρύπες του σχεδιασμού και την ανικανότητα στην υλοποίηση. Καμία συγνώμη, καμία παραδοχή λάθους και ανάληψη ευθύνης, καμία παραίτηση.

Εξαιτίας της εσωκομματικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ εκτιμάτε πως το ΠΑΣΟΚ σηκώνει μεγαλύτερο αντιπολιτευτικό βάρος από εκείνο που του αναλογεί; Ποιος αναμένεται να είναι ο αντιπολιτευτικός τόνος του κόμματός σας απέναντι στην νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη; 

Η αντιπολίτευση έχει ειδικό λειτουργικό ρόλο στη δημοκρατικό μας πολίτευμα γιατί ελέγχει τις πράξεις και παραλείψεις της Κυβέρνησης και προασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών.

Η αντιπολίτευση δεν είναι βάρος, είναι χρέος και ευθύνη και το ΠΑΣΟΚ την ασκεί διαχρονικά βάσει των αρχών και των αξιών του. Η αντιπολίτευση είτε ασκείται είτε όχι. Δε νοείται επιμερισμός της με τα άλλα κόμματα που βρίσκονται στο Κοινοβούλιο και κατά συνέπεια και με το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το ΠΑΣΟΚ εγγυάται ότι θα είναι η αξιόπιστη, δυναμική και προοδευτική αντιπολίτευση που έχει ανάγκη η Χώρα, προσφέροντας παράλληλα και με τη διατύπωση έγκυρων απόψεων, προτάσεων και εναλλακτικών λύσεων.

Η Νέα Δημοκρατία θα έχει απέναντί της έναν πραγματικά ανταγωνιστικό αντίπαλο, ανάχωμα στην αναποτελεσματική διακυβέρνηση, τη στείρα επικοινωνιακή διαχείριση, το πελατειακό κράτος, την αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία και τη διαφθορά.

 

Τις τελευταίες ημέρες στη χώρα αναπτύσσεται το «Κίνημα της Πετσέτας». Είστε υπέρ ή κατά; 

Το «Κίνημα της Πετσέτας» απέδειξε τη δυναμική που έχουν οι ενεργοί πολίτες.

Η προστασία του δημοσίου χώρου και ο σεβασμός στους νόμους είναι, όμως, και συνταγματική υποχρέωση. Η ΝΔ πέφτει από τα σύννεφα για ακόμα μια φορά, λες και δεν έβλεπε τι συμβαίνει στις τουριστικές περιοχές.

Μετά από πέντε χρόνια στη διακυβέρνηση, κάνει τάχα ότι σήμερα συνειδητοποιεί την ανομία που επικρατεί τόσο στα νησιά μας, όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Όλοι οι πολίτες δικαιούνται πρόσβασης στο δημόσιο χώρο, ανεξάρτητα από το αν μπορούν να ακολουθήσουν τις τιμές μιας επιχείρησης. Το Κράτος εγγυάται και έχει την ευθύνη για την εφαρμογή του νόμου. Όταν όμως αυτή καταλήγει να επαφίεται σε κινήματα, σημαίνει ότι το Κράτος δε λειτουργεί, κάτι βέβαια το οποίο έχουμε διαπιστώσει πάρα πολλές φορές.

 

Παρακολουθείτε την συζήτηση στο ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα και την εκλογή του διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα; Οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν την δική σας προσπάθεια να γίνετε από «αξιόπιστη αντιπολίτευση» όπως λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης, αξιωματική αντιπολίτευση; 

Κάθε έννοια συγκυριακού ετεροπροσδιορισμού και δήθεν ύπαρξης “παραθύρου ευκαιρίας” εξαιτίας της εσωκομματικής δίνης ενός άλλου κόμματος, δεν ταιριάζουν ούτε ιστορικά, ούτε στρατηγικά στην παράταξή μας.

Η πορεία του ΠΑΣΟΚ είναι αυτόφωτη, αυτόνομη και ο στόχος είναι όσο ψηλότερα γίνεται. Αυτή είναι η προσπάθεια την οποία κάνουμε και πιστεύω ότι θα καθορίσει και τις εξελίξεις.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια βρισκόσασταν στην Βουλή εξαιτίας της θέσης σας αυτή του εκπροσώπου τύπου του κόμματος. Πλέον έχετε έδρανο στο Κοινοβούλιο. Ποιες οι εντυπώσεις και τα συναισθήματά σας; 

Είναι μια μοναδική τιμή.

Ευχαριστώ μέσα απ’ την καρδιά μου όλους όσους με στήριξαν και με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους. Έχω πλέον καθήκον να είμαι η καθαρη φωνή τους στη Βουλή με τον ίδιο τρόπο, που πορεύθηκα μέχρι σήμερα, με στοχο να προασπίζομαι τα εθνικά και λαϊκά συμφέροντα. Πρωταρχικές μου αξίες παραμένουν η αποτύπωση της αλήθειας, η σοβαρότητα και εγκυρότητα στη διατύπωση απόψεων και προτάσεων, η συνέπεια λόγων και έργων και η ειλικρίνεια, ως προσωπική στάση ευθύνης.

 

Το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών έχει ανακοινώσει στηρίξεις σε Περιφέρειες, όχι όμως στους δήμους πλην του δήμου Αθηναίων. Ορθώς; Πως σχολιάζετε περιπτώσεις όπου άνθρωποι του χώρου σας βρίσκονται σε περισσότερες της μιας παράταξης, όπως για παράδειγμα στο δήμο Θεσσαλονίκης; 

Η περίοδος στην οποία τα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια ήταν μόνοκομματικά έχει περάσει. Σε κάθε Δημο τα ψηφοδελτια αποτελούνται απο ανθρώπους με αλλες κομματικές πορείες. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ολοι οι υποψήφιοι είναι το ίδιο.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ διαχρονικά στήριξε και ανέδειξε την Αυτοδιοίκηση, έκανε τομές και μεταρρυθμίσεις για να ξερει ο δημότης τι γίνεται στη γειτονιά του. Η Αυτοδιοίκηση αφορά την ουσία της πολιτικής, τις πράξεις και τη συνέπεια.

Ο κάθε δήμαρχος, όπως και καθε περιφερειαρχης πρέπει να κριθεί πολυ αυστηρά ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Τι υποσχέθηκε την τελευταία 4ετια και τι έκανε, αν λειτούργησε δημοκρατικά, ανοιχτά, με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και με λογοδοσία. Πως αξιοποίησε τα κονδύλια για τα σχολεία, για τον πολιτισμό, για την πολιτική προστασία, για την καθαριότητα, για την ψηφιακή μετάβαση.

Η νέα εποχή απαιτεί νέες ομάδες, με όραμα, σχέδιο, εργατικότητα.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής” στις 13/08/2023