fbpx

«Με καθαρή φωνή!» – συνέντευξη στο ΑΠΕ

«Με καθαρή φωνή!». Αυτό είναι το σύνθημα της καμπάνιας του υποψήφιου βουλευτή με το ΠΑΣΟΚ στο Νότια Τομέα Αθήνας Παύλου Χρηστίδη και φαίνεται ότι το έχει μετατρέψει σε ένα καθημερινό πολιτικό προσωπικό στοίχημα . Τα χρόνια που πέρασαν τον έφεραν στην πρώτη γραμμή της πολιτικής σκηνής ως εκπρόσωπος τύπου, δίπλα στη Φώφη Γεννηματά, και διαμορφώνοντας ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα του κόμματος του. Ο ίδιος όμως επιμένει ότι το πρώτο μέλημα του είναι η προσωπική επαφή και το προσωπικό του στοίχημα να μην χάσει ποτέ την ενσυναίσθηση που όπως όπως λέει οφείλουν να έχουν οι πολιτικοί.
Ποιο πιστεύετε είναι το κρίσιμο διακύβευμα αυτών των εθνικών εκλογών;
Θα πω ξεκάθαρα ποιο είναι το ορατό δίλημμα:Η αλαζονεία και η στασιμότητα από την μια μεριά και από την άλλη η ενσυναίσθηση προς τον πολίτη και η αλλαγή σε όσα έχει ανάγκη η χώρα.
Και το ΠΑΣΟΚ στέκεται ως η μόνη πραγματική επιλογή αλλαγής, ως μια καθαρή φωνή για τον πολίτη και την κοινωνία. Αποφασιστικά δίπλα του.
Ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι στόχοι σας για την εκλογική σας περιφέρεια;
Μια μεγάλη περιφέρεια με μεγάλες προοπτικές. Θα αναφέρω την μεγαλύτερη: Το παραλιακό μέτωπο και το Ελληνικό αλλάζουν την ιστορία της χώρας όχι απλά της περιφέρειας αυτής. Οφείλουμε να έχουμε σχέδιο για να υπάρχει αναπτυξιακό αποτύπωμα και σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας.
Πως εισπράττετε το προεκλογικό κλίμα, ως ένας νέος άνθρωπος που για πρώτη φορά είναι υποψήφιος βουλευτής. Τι σας γοητεύει και τι σας απωθεί;
Με γοητεύει η προσωπική επαφή με τους πολίτες. Να ακούς τις προσωπικές τους ιστορίες και τα προβλήματα, τις προσδοκίες και τις ελπίδες τους. Να αναζητάς λύσεις . Σήμερα πρέπει να ακούμε περισσότερο, από το να μιλάμε. Οι πολιτικοί έχουν συνηθίσει τον κόσμο να τον ακούν αλλά ουσιαστικά να μην τον ακούν. Μάλιστα, είχαμε για πολλά χρόνια και ένα είδος προτεσταντικού διδακτισμού με προκλητικό κούνημα του δαχτύλου προς τους πολίτες. Είχαμε δύο πολιτικά πρότυπα, το ένα του λαϊκιστή Γκρούεζα και το άλλο του υπερσυντηρητηρικού ιεροκύρυκα. Και τα δύο απέτυχαν. Ευτυχώς αυτή η υποκρισία πλέον είναι απόλυτα αναγνωρίσιμη.
Αν είχατε τη δυνατότητα να ανατρέψετε κάτι στη πολιτική, τι θα ήταν;
Η ματαιοδοξία της εξουσίας είναι η μόνιμη πηγή δεινών. Γιατί από την μήτρα της πολιτικής υποκρισίας που γεννά η ματαιοδοξία παράγεται ο λαϊκισμός. Θέλω στο τέλος αυτής της διαδρομής να έχω ταχθεί –έστω με λάθη – με την ιστορική πλευρά των πολιτικών που υπηρέτησαν την αλήθεια, τον πολίτη και την κοινωνία, χωρίς δεύτερη ατζέντα. Και είναι κάτι που λέω καθημερινά αυτές τις μέρες και το πιστεύω βαθιά. Οι πολίτες πρέπει να κρίνουν αυστηρά τους πολιτικούς . Πέρασε η εποχή που κάποιοι αβάδιστα έστηναν καριέρες στηριγμένες στο ψέμα και στο χτύπημα της πλάτης. Πέρασαν πολιτικές καριέρες από τη χώρα χωρίς να προσφέρουν τίποτε και σε κανέναν.
Το ΠΑΣΟΚ που για πολλά χρόνια κυβέρνησε τη χώρα αλλά βρίσκεται πλέον στη τρίτη θέση, έχει κάτι νέο να προτείνει για να πείσει τους ψηφοφόρους; 
Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που έχει προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια σε βαθιά αυτοκριτική αλλά και ανανέωση θέσεων και προσώπων. Είναι μια διαδικασία στην οποία ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε μπήκαν. Υπηρέτησαν και υπηρετούν την στασιμότητα και τον χειρότερο εαυτό του πολιτικού συστήματος.
Σας δίδαξε κάτι η στενή επαφή που είχατε με την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά;
Ότι η πολιτική με αρχές και αξίες, με αδιαμεσολάβητη σχέση με τους πολίτες και τις ανάγκες τους, πάντα δικαιώνεται.
Αν βρισκόσασταν μπροστά στο δίλημμα ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, τι θα ψηφίζατε;
Θα έβαζα και τα δυο ψηφοδέλτια μέσα, ώστε να ακυρωθούν. Όσο αυτά τα δυο κόμματα εναλλάσσονται στην εξουσία, η Ελλάδα θα μένει στάσιμη.
Με το ΣΥΡΙΖΑ είστε πιο κοντά ιδεολογικά;
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχες τις ευκαιρίες του να εκφράσει ιδεολογικά μια σύγχρονη κεντροαριστερά. Έχασε μια μια και ολοκληρωτικά αυτές τις μάχες. Και η χώρα και η κεντροαριστερά το πλήρωσαν ακριβά. Σήμερα αφενός αντιγράφει συνθήματα, αφετέρου ενσωματώνει τους Αντώναρους της καραμανλικής χρεοκοπίας. Τι κοινό να έχουμε;
Το ΠΑΣΟΚ χαράσσει τον νέο δρόμο για μια κεντροαριστερά, μια μεγάλη προοδευτική παράταξη που θα μπορεί να εκφράσει ξανά την κοινωνία.
Πρέπει να σχηματιστεί οπωσδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας ή η χώρα αντέχει δεύτερες εκλογές;
Η χώρα δεν αντέχει να σηκώνει τις πρωθυπουργικές ματαιοδοξίες του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα . Τελεία και παύλα. Παλεύουμε για μια κυβέρνηση που θα υπηρετήσει προγραμματικές συγκλίσεις. Θα κριθούν αυστηρά από την κοινωνία οι κ.κ Μητσοτάκη και Τσίπρας αν κινηθούν αυτοναφορικά και με με αλαζονεία.
Σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ θα κρατήσει τις δυνάμεις του καθώς αναμένεται να τεθεί με ένταση το δίλημμα αυτοδύναμη κυβέρνηση ή ακυβερνησία;
Θα αυξήσουμε δυνάμεις, γιατί θα δείξουμε την ανεπάρκεια και τις εμμονές των άλλων. Αυτό θέλουν από εμάς οι πολίτες. Να  γίνουμε η μεγάλη δύναμη που θα ξαναφτιάξει τις ζωές τους, με έργα και θεσμικές αλλαγές.