fbpx

Mόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει τη ΝΔ

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη στο “ΚΑΡΦΙ”

Η σκιά της υπόθεσης Καϊλή έπεσε πολύ βαριά πάνω από το κόμμα σας. Κατά τη γνώμη σας, θα έχει αντίκτυπο στα εκλογικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ;

Το Qatargate ειναι ενα σκάνδαλο μεγατόνων. Δείχνει τις τρύπες που υπάρχουν στο πολιτικό σύστημα διεθνώς και τη διαπλοκή με τα οικονομικά συμφέροντα, που αδυνατίζει τη Δημοκρατία και πληγώνει τους πολίτες που ψηφίζουν πολιτικούς και προκύπτουν παρτακηδες. Αυτου του είδους η διαπλοκή δυστυχώς υπήρχε και υπάρχει, το σημαντικό είναι τα κόμματα να εξελίσσονται θεσμικά για να προστατευονται και εν τέλει να ενισχύουν τη Δημοκρατία μας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε το αυτονόητο διαγράφοντας την κ. Καϊλή, αμέσως μόλις, προέκυψε το ζήτημα. Εκανε οτι μπορούσε, έκανε οτι έπρεπε.
Λαμβάνοντας υπόψιν όμως και ζητήματα που προκύπτουν και στη ΝΔ, είναι απαραίτητο να αλλαξει ο τρόπος συγκρότησης ψηφοδελτίων, να ελέγχονται καλύτερα τα ποθεν έσχες και να αλλάξει ο τρόπος εκλογής της ευρώ βουλής με πανελλαδική ψήφο.

Ασκείτε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην αγορά.  Πώς είδατε τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης και τι διαφορετικό θα μπορούσε να κάνει το ΠΑΣΟΚ αν ήταν κυβέρνηση;

Η κριτική που ασκούμε στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας πιστεύω πως είναι απολυτως λογική και δικαιολογημένη.

Σήμερα, το 30% του ελληνικού λαού ζει στα όρια της φτώχειας και οι υπουργοί της ΝΔ πανηγυρίζουν στα καναλια.

Βλέπουμε τους λογαριασμούς να αυξάνονται, τις καθημερινές μας ανάγκες να μετατρέπονται σε πολυτέλεια, η κυβέρνηση έρχεται με επικοινωνιακά τεχνάσματα τύπου «καλάθι νοικοκυριού» να κοροϊδέψει τον κόσμο που βιώνει την σκληρότητα της κατάστασης αυτής.

Το ΠΑΣΟΚ θα είχε αντιμετωπίσει την κατάσταση πολύ διαφορετικά, θεσμικά. Η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και η δίκαιη φορολόγηση των υπερκέρδων θα προστάτευε ταυτόχρονα την κοινωνικη ειρήνη και ευημερία καθως και την οικονομια. Τα δε παρακάλια της κυβέρνησης προς τις τράπεζες, εύλογα δημιουργεί απορίες, όταν θα μπορούσε απλά να νομοθετησει προστατευοντας την α κατοικία, όπως έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010, με Πρωθυπουργό το Γ. Παπανδρέου.

Ποια είναι τα συμπεράσματα που έχετε καταλήξει αναφορικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων;

Η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, και των λοιπών προσώπων, ανέδειξε τον σοβαρό κίνδυνο που η δημοκρατία μας αντιμετωπίζει. Ανέδειξε, δυστυχώς, επίσης το πόσο ευάλωτοι οι θεσμοί μπορούν να γίνουν απέναντι σε πρόσωπα αυταρχικά, με λογικές σκοτεινές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε μια τετραετία με ένα προφίλ φιλελεύθερο και μοντέρνο, δεν άργησε όμως να εμφανίσει το πραγματικό πρόσωπο του. Ένα πρόσωπο αλαζονικό, συγκεντρωτικό, που αδυνατεί να οδηγήσει την χώρα σε ασφάλεια και σταθερότητα. Αυτή ήταν η κανονικότητα που υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό; αρκετούς μήνες μετά, κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς έχει συμβεί, και αντι για φως πέφτει απόλυτο σκοτάδι. Όταν αλλάξει η κυβερνηση, θα μάθουμε ακριβώς τι έχει συμβεί και οι υπεύθυνοι θα λογογοτήσουν.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκλεισε έναν χρόνο στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Πώς κρίνετε την έως τώρα πορεία του; 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε μια εξαιρετικα δύσκολη περιοδο, γεμάτη πόλωση και τοξικότητα εχει επιλέξει το δύσκολο δρόμο της προγραμματικης αντιπολιτευσης. Τα ζητήματα της ενεργειακης αδικιας και της κοινωνικής κατοικίας μπήκαν στο δημόσιο διάλογο με δικες του παρεμβάσεις. Αντιμετώπισε την κρίση των παρακολουθησεων απολύτως θεσμικά.

Μπροστά μας έχουμε την τελική ευθεία, γεμάτη προκλήσεις και είμαι σίγουρος οτι όλοι μαζί θα πετύχουμε τους στόχους μας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχει μιλήσει για την ανάγκη να πάει η ΝΔ στην αντιπολίτευση και να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο;

Κύριε Δρουζια, δεν πιστεύω οτι το μέλλον του ΠΑΣΟΚ είναι ως συμπλήρωμα.
Η Φώφη Γεννηματά πάλεψε για την ανασυγκροτηση του ΠΑΣΟΚ, με ρόλο πρωταγωνιστή των εξελιξεων.
Αυτη ηταν και η εντολή 270.000 πολιτών προς ολους μας ενα χρονο πριν. Ειναι πια σαφές, οτι μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει τη ΝΔ. Ο κ. Τσίπρας ειναι το μεγαλύτερο asset του κ. Μητσοτάκη. Με μπαμπουλα το ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικεί την ψήφο των πολιτων. Αυτό ειναι αδιέξοδο. Η αυτονομία του ΠΑΣΟΚ, βασισμένη σε αρχές, ιδέες, αξίες είναι αδιαπραγματευτη.
Η συζήτηση με ποιον θα πάμε ειναι ευτελιστικη και ετεροπροσδιοριστικη.
Για εμάς το θέμα είναι με ποιες κοινωνικες ομάδες ταυτιζομαστε, ποιες αλλαγες και μεταρρυθμίσεις θέλουμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε την ευημερία των πολιτών.
Το ΠΑΣΟΚ με ρηξικελευθο λόγο οφείλει να στηρίξει τους μη προνομιούχους Έλληνες του 2023, να ανοίξει την οικονομία σε όσους θελουν να επενδυσουν στην πατριδα μας, χωρις κομματικές ταυτότητες, να στηρίξει τους ελεύθερους επαγγελματίες που δέχονται πιέσεις δεκα χρόνια τώρα, να καταργησει τον απαράδεκτο νόμο κατρουγκαλου-βρουτση που διέλυσε τις συντάξεις και κυρίως να από καταστησει την ευρυθμη λειτουργια του κοινωνικου κράτους: ποιοτικο και δημόσιο νοσοκομείο, σχολείο και πανεπιστήμιο με προσβαση για όλους. Ταυτόχρονα, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ανοίξει τη συζήτηση για τρια μεγάλα θέματα που σήμερα λείπουν από το δημόσιο διάλογο : λειτουργία της δικαιοσύνης, προστασία περιβάλλοντος και κλιματική κριση, εργασιακές σχέσεις.
Εμεις παμε στις εκλογές με πρόγραμμα και σχεδιο, οι υπόλοιποι με φωνές και τοξικοτητα. Δε μπορώ να δω αυτη τη στιγμή, πως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συνεργαστεί με τη ΝΔ η το ΣΥΡΙΖΑ, που τσακωνονται σαν τα κοκόρια, οσο η χωρα βυθιζεται.