fbpx

Παύλος Χρηστίδης: Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει τη ΝΔ

Απ’ τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για μετεκλογική συνεργασία είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη Ν.Δ δεν σας ανησυχεί μήπως η ψήφος στο κόμμα σας χαρακτηριστεί “χαμένη” απ’ τους πολιτικούς αντιπάλους σας;

Η μόνη χαμένη ψήφος είναι αυτή που έδωσε ο ελληνικός λαός σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που έταξαν τα πάντα στους πάντες και τώρα απλά συγκρίνονται για το ποιος ήταν χειρότερος.

Στην αρχή της κρίσης, το 2009, τα δύο πρώτα κόμματα συγκέντρωναν αθροιστικά ένα ποσοστό κοντά στο 80%. Σήμερα μετά βίας φτάνει στο 55%. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι βαριά τραυματισμένοι. Υπάρχει πλέον χώρος στο πολιτικό σκηνικό για γόνιμο διάλογο, πολιτική σύγκρουση, ανατροπές στη βάση των ιδεών αλλά και των προγραμμάτων των κομμάτων. Οι πολίτες αναζητούν την ελπίδα και εμείς θελουμε να την εκφράσουμε αυθεντικά και αδιαμεσολάβητα.

Αυτός ο πλουραλισμός κατοχυρώθηκε στα χρόνια της Φώφης Γεννηματά και επιτεύχθηκε χάρη σε χιλιάδες συμπολίτες μας που δεν πίστεψαν στον μπαμπούλα της χαμένης ψήφου.

Όποιος ζητά από το ΠΑΣΟΚ και το Ν. Ανδρουλάκη να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ, δουλεύει για τον κ. Τσιπρα.

Όποιος ζητά το ΠΑΣΟΚ να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, δε μπορεί να καταλάβει ότι έχουμε μεγάλες αξιακές διαφορές με όσους συνεχίζουν να έχουν ρητορική 2010-2015 και θα ήθελαν να συγκυβερνήσουν με τον κ. Βαρουφάκη.

Το ΠΑΣΟΚ ανοίγει – δεν κλείνει – τη συζήτηση. Μια συζήτηση με βάση τη δύναμη των συγκεκριμένων προτάσεων για την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την ενέργεια, την κοινωνική κατοικία. Μια συζήτηση διαφορετική που δεν αφορά το πως θα μοιραστούν οι καρέκλες, αλλά το πως θα βελτιώσουν οι Έλληνες την ποιότητα ζωής τους. Όταν λέμε ότι θέλουμε να γίνουμε πρωταγωνιστές ξανά, το εννοούμε.

Βέβαια απ’ την Κουμουνδούρου αρκετοί είναι αυτοί που ερμηνεύουν ως κλείσιμο του ματιού στη Ν.Δ την απόρριψη της πρότασης του Α. Τσίπρα για τη συγκρότηση προοδευτικής διακυβέρνησης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. Τι απαντάτε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει το ηθικό ανάστημα να μιλά για προοδευτική διακυβέρνηση.

Τι σχέση έχει η αριστερά και η πρόοδος με δηλώσεις σαν του κ. Βερναρδάκη; ο ΣΥΡΙΖΑ αγκάλιασε ένα βράδυ στο σύνταγμα τον κ. Καμμένο, Κυβέρνησε από επιλογή του με την λούμπεν ακροδεξιά και την οποία πλέον έχει ενσωματώσει. Δεν είναι προοδευτική η διακυβέρνηση που έδωσε στους δανειστές ενέχυρο για 99 χρόνια ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, που διέλυσε τη μεσαία τάξη, που απελευθέρωσε τους πλειστηριασμούς, που έκανε capital controls. Όλα τα προηγούμενα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ πολέμησε λυσσαλέα ό,τι προοδευτικό έφερε το ΠΑΣΟΚ στη χώρα. Θυμήθηκε τώρα που δεν του βγαίνουν τα κουκιά την προοδευτική διακυβέρνηση;

Δηλαδή ο εκλογικός σας στόχος είναι να “γκρεμίσετε” τον ΣΥΡΙΖΑ απο τη δεύτερη θέση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δε μπορεί να κερδίσει τη ΝΔ. Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί. Ο τόπος χρειάζεται αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση με όραμα και σχέδιο.
Στόχος μας είναι να δυναμώσει η φωνή των Ελλήνων που βιώνουν την αδικία και τις ανισότητες τις οποίες έχει οξύνει η διακυβέρνηση της ΝΔ. Στόχος μας είναι, επίσης, να μην αφήσουμε το τιμόνι της χώρας σε επικίνδυνους ερασιτεχνισμούς σαν αυτούς που παραλίγο να μας ρίξουν στα βράχια το 2015. Για να το πετύχουμε χρειαζόμαστε ένα υψηλό εκλογικό ποσοστό, που απ’ ό,τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ο κόσμος θα μας το δώσει. Άλλωστε, η ψήφος δεν οδηγεί μόνο σε κυβερνήσεις αλλά και σε αντιπολιτεύσεις που χρειάζεται να λειτουργούν με υπευθυνότητα και προγραμματικό λόγο. Αυτόν που σήμερα ασκεί μόνο το ΠΑΣΟΚ και αν χρειαστεί θα το ξανακάνει με πιο ισχυρή εντολή, ως ένα ακόμα βήμα μέχρι να κερδίσει τις εκλογές.

Αν η Νέα Δημοκρατία τροποποιήσει εκ νέου τον εκλογικό νόμο εσείς ποια στάση θα κρατήσετε;

Νέα συζήτηση για εκλογικό νόμο θα είναι απόδειξη αδυναμίας και ηττοπάθειας της ΝΔ.
Όποιο, όμως, εκλογικό σύστημα κι αν φέρει η κυβέρνηση, το γεγονός παραμένει ένα: η εκλογική μάχη θα είναι εκλογική μάχη για τρεις. Όχι για δύο. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κατάφερε με τη σοβαρότητα των προτάσεών του, με τη διαρκή επικοινωνία με τον κόσμο, και ειδικά τους μη προνομιούχους της εποχής μας, να εδραιώνει, μήνα το μήνα, την θέση του στο πολιτικό σκηνικό. Η στάση μας είναι ξεκάθαρη και δεν επηρεάζεται από το τι θα φέρει κάθε φορά ο εκλογικός άνεμος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει πως διατηρεί το ηθικό πλεονέκτημα έναντι του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ και πως η παραπομπή δυο πρώην υπουργών του σε ειδικό δικαστήριο είναι μια πολιτική πλεκτάνη που αργά ή γρήγορα θα αποδειχθεί… Πως το σχολιάζετε;

Πιστεύω ότι το ηθικό πλεονέκτημα είναι πρωτίστως ατομικό χαρακτηριστικό. Ένα κόμμα δεν είναι “ηθικό” λόγω της παρθενικής του εμφάνισης στα ηνία της εξουσίας. Το κατοχυρώνει με τα έργα του, και την εσωτερική εξυγίανση που λαμβάνει χώρα σε ένα κόμμα, ειδικά όταν καλείται να κυβερνήσει. Όσο για την παραπομπή των 2 πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, Η Δικαιοσύνη θα μιλήσει και τότε θα βγάλουμε όλοι συμπεράσματα. Σίγουρα, δεν ξεχνάμε συμπεριφορές που παραβίασαν κάθε τεκμήριο αθωότητας και ποινικοποίησαν την πολιτική ζωή, δεν ξεχνάμε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να κυνηγάνε πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους και πολίτες απλά και μόνο επειδή τους έκαναν κριτική.