fbpx

Παύλος Χρηστίδης: Να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής το κόμμα της ελπίδας και της δημιουργίας

Η ομιλία του Παύλου Χρηστίδη στην εκδήλωση στην Αθήνα.

Φίλες και φίλοι,

Δεν μπορείτε να φανταστείτε τη χαρά που νοιώθω βλέποντάς σήμερα εδώ, μια μέρα που όλοι μαζευτήκαμε σήμερα να μιλήσουμε για πολιτική. Με τους περισσότερους γνωριζόμαστε και τώρα που σας βλέπω μαζεμένους συνειδητοποιώ τον πλούτο που συσσώρευσα όλα αυτά τα χρόνια που ανακατεύομαι στα κοινά με πάθος. Ο πλούτος είστε όλοι εσείς, με τις ιδέες, τις ιστορίες και τα προβλήματα , την πορεία του καθενός. Ένα μεγάλο κομμάτι της πολιτικής για μένα, είναι λίγο εγωιστικό: νοιώθω ότι εγώ γίνομαι καλύτερος άνθρωπος μέσα από εσάς, ακούγοντάς σας, μιλώντας με όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους που συναντούσα τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ελλάδα στις περιοδείες με την Φώφη Γεννηματά.

Στη Φώφη Γεννηματά που με την τόλμη, την αποφασιστικότητα της, τις αξίες της και την αγάπη της για τον άνθρωπο και την παράταξη, έδωσε ξανά προοπτική στο ΠΑΣΟΚ και ανέδειξε όλους εμάς, σε δύσκολες εποχές. Και όμως, μας εμπιστεύτηκε, μας στήριξε και μας έδωσε φωνή. Σε εκείνη χρωστάμε την ύπαρξη μας και η παρακαταθήκη της θα είναι πάντα οδηγός μας, θα είναι πάντα οδηγός μου.

Σε αυτή τη διαδικασία μπήκα για να μιλήσω για πολιτική. Δε νιώθω κανέναν συνυποψήφιο μου, ως αντίπαλο. Αντίπαλος μου είναι τα προβλήματα και οι ανισότητες των καθημερινών ανθρώπων. Αντίπαλος μου είναι η αναξιοκρατία, η αδιαφάνεια, τα δεσμά που κρατούν τις πιο προσοντούχες γενιές της Μεταπολίτευσης στάσιμες.

Με τους πολίτες ενεργούς, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε της μαύρη και επισφαλή εργασία, να δώσουμε θεσμική απάντηση στην ακρίβεια και τα καρτέλ, πολιτικές απέναντι στην κλιματική κρίση και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στον ελεύθερο χρόνο και στην ποιότητα της ζωής.

Η εικόνα για τους πολιτικούς θα αλλάξει με πρόσωπα που δεν έχουν δεσμά με το παρελθόν. Στόχος μου είναι να φέρω την πολιτική στα μέτρα της κοινωνίας, επαναφέροντας την αξιοπιστία και το ήθος στο διάλογο. Αυτά που λέμε, να τα κάνουμε. H ανανέωση στην παράταξη μας θα γίνει με πολιτικά χαρακτηριστικά, και όχι μόνο με ηλικιακά. Με έμφαση στο σχέδιο, την δουλειά, τη λογοδοσία.

Έπεσε στα χέρια μου προχτές κάτι που είχε πει ο Τσώρτσιλ, μιλώντας για το κτίριο του κοινοβουλίου της Αγγλία, όπου κάθεται ο ένας απέναντι στον άλλο κι όχι αμφιθεατρικά όπως συνηθίζουμε όλοι οι άλλοι. Είχε πει λοιπόν ότι «Διαμορφώνουμε το σπίτι μας μας έναν τρόπο, και στη συνέχεια μας διαμορφώνει αυτό με τον ίδιο τρόπο». Έχει σημασία λοιπόν, τώρα που ανακαινίζουμε το σπίτι μας, το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής να προσέξουμε να το κάνουμε έτσι ώστε να μας κάνει κέφι να μπαίνουμε και να περνάμε ώρα σε αυτό. Γιατί αν τώρα κάνουμε συμβιβασμούς και δεν φτιάξουμε το κομματικό μας σπίτι όπως μας αρέσει, γρήγορα θα αρχίσει πάλι ο κόσμος μας να αναζητά στέγη αλλού.

Σας καλώ, λοιπόν, να χτίσουμε παρέα το νέο μας σπίτι. Να είναι ανοιχτό, να μπαίνει φως και αέρας νέων ιδεών και ταυτόχρονα να είναι ζεστό, για όποιον θέλει να καθίσει στην προοδευτική παρέα μας.

Ελάτε να φτιάξουμε ένα Κίνημα όπου μόνη σημασία θα έχουν οι ιδέες, η γνώση, η όρεξη για αλλαγή κι η προσπάθεια που έχει διάθεση να καταβάλλει ο καθένας. Ένα σπίτι όπου τα κειμήλια της ιστορίας μας τα σεβόμαστε και τα επιδεικνύουμε χωρίς να φοβόμαστε να τα αναμίξουμε με τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Εσείς είστε η δύναμη μου.
Σας ευχαριστώ πολύ.