fbpx

Ο ΣΠΑΥ παράγει ήδη αποτελέσματα και ο Υμηττός γίνεται το πρώτο “έξυπνο” δάσος με ένα Σύγχρονο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων

Χαιρετισμός Forum 2024 ΣΠΑΥ
Δίκτυο 93 Δήμων για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφόρο Ανάπτυξη

Μεταξύ άλλων, ο Π. Χρηστίδης τόνισε:

  • Ο ΣΠΑΥ παράγει ήδη αποτελέσματα και ο Υμηττός γίνεται το πρώτο έξυπνο δάσος με ένα Σύγχρονο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, με κάμερες ανίχνευσης πυρκαγιάς, χρήση drones, έξυπνους αισθητήρες, σύγχρονα συστήματα ψηφιακών επικοινωνιών και καινοτόμες ψηφιακές δράσειςπροστασίας και ανάδειξης του δασικού οικοσυστήματος. Ο Υμηττός αποκτά σύγχρονη θωράκιση και ετοιμάζεται να αναγεννηθεί, όχι ως ένα περίκλειστο δασικό σύστημα αλλά ως ένα δάσος ανοικτό στους κατοίκους του και τους επισκέπτες, με μονοπάτια και διαδρομές για να μπορούν όλοι να το απολαύσουν.
  • Ο δρόμος, το σχολείο, το πεζοδρόμιο, το νοσοκομείο, η πλατεία, η παιδική χαρά είναι η συλλογική μας περιουσία, είναι η συλλογική μας ασφάλεια, είναι η δημόσια υποδομή για να κάνει τη ζωή μας καλύτερη και αυτή την περιουσία οφείλουμε να την προστατεύουμε, να την εκσυγχρονίζουμε, να την κάνουμε καλύτερη κάθε ημέρα.
  • Το νέο Δίκτυο που σήμερα ξεκινά είναι ακόμα πιο πολύτιμο. Σηματοδοτεί τη συνεργασία 93 αρχικά Δήμων από όλη την Ελλάδα, για την πολιτική προστασία, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης, την ανθεκτικότητα και την αειφόρο ανάπτυξη, την σχέση εξάρτησης που πρέπει να διέπει την προστασία του περιβάλλοντος και την αστική ανάπτυξη.

 

 

Ολόκληρο το κείμενο του χαιρετισμού του Π. Χρηστίδη

Κυρίες και κύριοι,

Είναι μεγάλη τιμή για εμένα σήμερα να βρίσκομαι ανάμεσά σας σε μια στιγμή που κατά τη γνώμη μου είναι ιστορική και αποτελεί τελικά την ουσία της πολιτικής σε μια οργανωμένη κοινωνία.

Η κοινωνική συγκρότηση, άλλωστε, από όποιο πολιτικό πρίσμα και αν το προσεγγίσει κάποιος, συνίσταται στην συνεργασία, στην κοινή προσπάθεια των μελών της κοινωνίας για μια καλύτερη, για μια πιο ασφαλή ζωή, για μια ζωή χωρίς φόβο, για μια ζωή ευμάρειας και προόδου για όλους.

Η πολιτική πράξη, η πολιτική δράση συνίσταται στην ανάληψη πρωτοβουλίας που θα κάνει την ζωή καλύτερη για όλους.

Η συνεργασία των Δήμων του Υμηττού, ο Σύνδεσμος που δημιουργήσατε για τη Προστασία και την Ανάδειξη του Υμηττού (ΣΠΑΥ), δεν είναι μια επικοινωνιακή πολιτική όπως αυτές που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, αλλά μια πράξη ανάληψης ευθύνης και πρωτοβουλίας για να προστατευτεί, για να ανακτήσει το ρόλο του ο Υμηττός και να προσφέρει περισσότερα σε όλους τους πολίτες.

Ο Σύνδεσμος αυτός που δημιουργήσατε παράγει ήδη αποτελέσματα και ο Υμηττός γίνεται το πρώτο έξυπνο δάσος με ένα Σύγχρονο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, με κάμερες ανίχνευσης πυρκαγιάς, χρήση drones, έξυπνους αισθητήρες, σύγχρονα συστήματα ψηφιακών επικοινωνιών και καινοτόμες ψηφιακές δράσειςπροστασίας και ανάδειξης του δασικού οικοσυστήματος. Ο Υμηττός αποκτά σύγχρονη θωράκιση και ετοιμάζεται να αναγεννηθεί, όχι ως ένα περίκλειστο δασικό σύστημα αλλά ως ένα δάσος ανοικτό στους κατοίκους του και τους επισκέπτες, με μονοπάτια και διαδρομές για να μπορούν όλοι να το απολαύσουν.

Η εξέλιξη αυτή είναι και η πιο σημαντική διότι το ζητούμενο πρέπει να είναι το πώς οι κάτοικοι της περιοχής και όχι μόνο θα αντιλαμβάνονται αυτό το δάσος ως το δικό τους δάσος, ως το δικό τους οξυγόνο που οφείλουν να προστατεύουν και να φροντίζουν ως περιουσιακό τους στοιχείο.

Αυτό είναι που πρέπει να πετύχουμε όλοι μαζί σε κάθε γωνιά της χώρας, σε κάθε γειτονιά. Να αντιληφθούμε ότι ο δρόμος, το σχολείο, το πεζοδρόμιο, το νοσοκομείο, η πλατεία, η παιδική χαρά είναι η συλλογική μας περιουσία, είναι η συλλογική μας ασφάλεια, είναι η δημόσια υποδομή για να κάνει τη ζωή μας καλύτερη και αυτή την περιουσία οφείλουμε να την προστατεύουμε, να την εκσυγχρονίζουμε, να την κάνουμε καλύτερη κάθε ημέρα.

Η χώρα μας έχει ανάγκη τη συλλογική κοινωνική προσπάθεια, τον συλλογικό αγώνα για μια καλύτερη ζωή. Τα αποτελέσματα του ατομισμού, του ο καθένας μόνος του, τα έχουμε δει και έχουμε ζήσει τις συνέπειες όλοι. Το είδαμε και στον Υμηττό, πώς ήταν και τι μέλλον θα είχε όταν ο κάθε Δήμος ήταν μόνος του και άλλος περισσότερο – άλλος λιγότερο ασχολήθηκε με την δική του πλευρά του βουνού. Το βλέπουμε συγκριτικά με το σημερινό επίτευγμα, με το πώς όχι απλώς ξεπεράστηκαν θέματα αρμοδιότητας και προτεραιοτήτων αλλά και πώς επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες, καταρτίστηκε και χρηματοδοτήθηκε ένα πρόγραμμα πραγματικά πολύτιμο για όλους τους κατοίκους της Αττικής και όχι μόνο.

Το νέο Δίκτυο που σήμερα ξεκινά είναι ακόμα πιο πολύτιμο. Σηματοδοτεί τη συνεργασία 93 αρχικά Δήμων από όλη την Ελλάδα, για την πολιτική προστασία, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης, την ανθεκτικότητα και την αειφόρο ανάπτυξη, την σχέση εξάρτησης που πρέπει να διέπει την προστασία του περιβάλλοντος και την αστική ανάπτυξη.

Ως Βουλευτής του Νοτίου Τομέα Β΄Αθήνας, με το ΠΑΣΟΚ θέλω να υπογραμμίσω ότι η πρωτοβουλία του ΣΠΑΥ για τον Υμηττό κάνει ήδη τη ζωή όλων μας καλύτερη και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχαν και συμμετέχουν. Η νέα σας πρωτοβουλία, 93 Δήμων αυτή τη φορά, υπόσχεται ακόμα καλύτερες συνθήκες σε ακόμα μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Η τεχνογνωσία, η εμπειρία που έχει ο κάθε Δήμος, οι διαφορετικές και οι όμοιες ανάγκες κυρίως όμως η συνεργασία κι η αλληλεγγύη είμαι βέβαιος ότι θα αποδώσουν και θα φέρουν τις τοπικές κοινωνίες πιο κοντά.

Κλείνω εκφράζοντας για μια ακόμη φορά τις ευχαριστίες όλων μας και με την ευχή ότι θα έχουμε σύντομα και άλλα καλά νέα όπως τα σημερινά.

Σας ευχαριστώ πολύ