fbpx

Οι Ευρωεκλογές να γίνουν το πρώτο βήμα για να πάρει ξανά ο λαός την εξουσία στα χέρια του και να προοδεύσει – Άρθρο στο TheOpininon

Άρθρο του Παύλου Χρηστίδη βουλευτή ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στο TheOpinion

Οι Ευρωεκλογές να γίνουν το πρώτο βήμα για να πάρει ξανά ο λαός την εξουσία στα χέρια του και να προοδεύσει

Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα στην Ευρώπη και το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα είναι οι μόνες πολιτικές δυνάμεις που παραμένουν προσηλωμένες στις ευρωπαϊκές αξίες, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην πρόοδο κάθε ευρωπαϊκής κοινωνίας.

Η επικράτηση εδώ και δεκαετίες των συντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη έχουν επιβάλει τα σημερινά οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα που σε χώρες όπως η Ελλάδα είναι ακόμη πιο έντονα λόγω της προηγούμενης δεκαετίας λιτότητας και φτωχοποίησης και των ακόλουθων διαδοχικών σκληρών για την κοινωνία και την οικονομία κρίσεων.

Η αναζήτηση λύσεων, αποκλειστικά στις οικονομικές θεωρίες πρακτικά δεν πρόκειται να φέρει κανένα ριζικά διαφορετικό οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα. Μια κοινωνία για να προοδεύσει όπως και μια οικονομία για να αναπτυχθεί, χρειάζεται πρώτα και κύρια να ονειρευτεί, να σχεδιάσει και να τολμήσει την αλλαγή. Με δύο λόγια χρειάζεται την κοινωνική απελευθέρωση η οποία όμως μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο εφόσον η πραγματική κοινωνία, ο ελληνικός λαός για τη χώρα μας, πιστέψει ότι μπορεί να νικήσει, ότι μπορεί να πετύχει.

Η ανάγκη ανάκτησης της πατριωτικής μας αυτοπεποίθησης, σημαίνει μια νέα προσέγγιση στην πολιτική, μια νέα πρόταση συγκρότησης της κοινωνίας και της οικονομίας, που θέτει κανόνες, δημιουργεί ευκαιρίες, προσφέρει πραγματική διέξοδο στην καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Τα δόγματα του νεοφιλελευθερισμό απέτυχαν, διότι δεν αφορούν το σύνολο αλλά εντάσσουν το σύνολο στην υπηρέτηση των συμφερόντων όλο και λιγότερων εταιρικών μορφών. Είναι τα ιδεολογήματα του νεοφιλευθερισμού που σπέρνουν τον φόβο στην κοινωνία, που θέτουν εμπόδια στη νέα επιχειρηματικότητα, που θέλουν ανταγωνισμό μόνο για τους μεγάλους και μάλιστα σε συμφωνημένες τιμές, που ποδοπατούν αγρότες και κτηνοτρόφους, που αναγκάζουν το λαό να ζει κάθε χρόνο και χειρότερα. Αυτά τα ιδεολογήματα που επικρατούν στην Ευρώπη δεκαετίες προκαλούν τη δημογραφική κρίση, προκαλούν την ερήμωση της υπαίθρου, την συγκέντρωση σε μεγάλα αστικά κέντρα, την φυγή των νέων στο εξωτερικό αναζητώντας ατομικά καλύτερη ζωή.

Σε αυτή την πολιτική, εμείς στεκόμαστε απέναντι, πιστεύοντας ότι η δύναμη του συνόλου είναι μεγαλύτερη τόσο από την ατομική δύναμη όσο και από τη δύναμη οποιουδήποτε αγοραίου καρτέλ. Για να είναι όμως αποτελεσματική αυτή η δύναμη και να αποκτήσει τους αναγκαίους πολλαπλασιαστές πρέπει κατ΄ αρχήν να μπορεί να συνδυάσει τις ατομικές δυνάμεις.

Για να τεθεί αυτό το αναγκαίο θεμέλιο, οφείλουμε να ανακτήσουμε την αίσθηση του ανήκειν αλλά και της κοινής περιουσίας μας, άρα να ενωθούμε πρώτα από όλα σε επίπεδο χωριού, σε επίπεδο γειτονιάς, να αποκτήσουμε ρίζες και να αντιληφθούμε σε όλη τους της έκταση τα κοινά μας συμφέροντα. Το δεύτερο βήμα είναι ο καθορισμός κοινών στόχων, ξεκινώντας από το βασικό επίπεδο καθημερινής ζωής, τη γειτονιά, για να ακολουθήσει στη συνέχεια ο καθορισμός των κοινών στόχων και των ειδικών σχεδίων συγκρότησης από την αρχή της κοινωνίας μας.

Σε αυτό το επίπεδο αυξημένης δημοκρατικής συμμετοχής και αυξημένης ανάληψης ατομικής και συλλογικής ευθύνης μπορούν να δρομολογηθούν οι λύσεις και να υπάρξουν οι προτάσεις για την πραγματική και όχι απλώς στατιστική κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση.

Σε αυτή τη λογική, ξεκινώντας από την Ελλάδα καλώ τον ελληνικό λαό να συμμετέχει μέσα από το ΠΑΣΟΚ, τον αυθεντικό πολιτικό φορέα έκφρασης, υπεράσπισης και προώθησης των συμφερόντων του λαού και της χώρας. Οι Ευρωεκλογές μπορούν να είναι το πρώτο βήμα εκλογικής αντίδρασης του ελληνικού λαού απέναντι στις δυνάμεις που τον περιορίζουν καθημερινά. Οι Ευρωεκλογές μπορούν να είναι το πρώτο βήμα διεκδίκησης και πάλι της εξουσίας από τον ελληνικό λαό, το αναγκαίο βήμα για να επιστρέψουμε στις θεμελιώδεις ιδρυτικές αρχές της ευρωπαϊκής ένωσης, για να ανακτήσουμε ως χώρα και ως ένωση την περιουσία μας, για να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας και να την κάνουμε στην πράξη καλύτερη.