fbpx

Π. Χρηστίδης σε Δημ. Καιρίδη: Τα νησιά ξεπερνούν τα όρια τους, οι εργαζόμενοι του υπουργείου σας ζουν με επισφάλεια και εσείς πανηγυρίζετε

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί της Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει ο Παύλος Χρηστίδης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, σχετικά με τον κίνδυνο σοβαρής διατάραξης της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου από τη μη ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων του που λήγουν στις 31/12/2023.

«Τα νησιά ζουν πάνω από τα όρια τους, οι εργαζόμενοι με επισφάλεια και εσείς πανηγυρίζετε», τόνισε ο Παύλος Χρηστίδης, κατά την τοποθέτηση του στη Βουλή.

«Χαίρεστε και πανηγυρίζετε για όσα αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυρία Γιόχανσον. Είναι πολύ κρίσιμο να αναλογιστούμε ότι από μόνη της η χρηματοδότηση δεν είναι αρκετή ώστε να πανηγυρίζετε».

Ενώ συνέχισε λέγοντας ότι:

«Αν αυτό ήταν το κρίσιμο, τότε και η προηγούμενη κυβέρνηση, εκείνη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, θα έπρεπε να είναι μια πολύ πετυχημένη κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση την οποία είχε πάρει. Ήταν πολύ μεγάλη χρηματοδότηση. Τι δεν έκανε όμως; Δεν έκανε διαχείριση, δεν είχε σοβαρό σχέδιο και υλοποίηση. Εκτός αν πανηγυρίζετε, κύριε Υπουργέ, για το γεγονός ότι εσείς παίρνετε τα εύσημα και είστε καλύτερος υπουργός από τον προηγούμενο υπουργό της Νέας Δημοκρατίας, τον κύριο Μηταράκη», σημείωσε ο κ. Χρηστίδης στη δευτερολογία του.

«Η τρίμηνη ανανέωση γίνεται από τους αγώνες των εργαζομένων, την πίεση που ασκούν και είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για ανθρώπους που επτά χρόνια ασκούν ένα λειτούργημα. Δεν λύνει όμως το θέμα. Ίσα-ίσα, υπάρχει ο κίνδυνος, ουσιαστικά, το υπουργείο να πάψει να υφίσταται το Μάρτιο του ‘23».

«Εμείς θα είμαστε αρωγοί, γιατί πιστεύουμε ότι το αντικείμενό τους βρίσκεται στον πυρήνα της κρατικής λειτουργίας και επομένως δεν μπορεί να υπηρετείται από ανθρώπους οι οποίοι νιώθουν εργασιακή επισφάλεια».

«Είναι άνθρωποι των οποίων η εργασία είναι αναντικατάστατη και η εμπειρία είναι δυσεύρετη. Είναι πολύ κρίσιμο από εδώ και μπρος, έστω και με το χρόνο τον οποίο έχουν μπροστά μας, να μην προχωράμε σε λύσεις της τελευταίας στιγμής, αλλά να είμαστε εδώ για να σχεδιάζουμε όσον αφορά το αύριο της πατρίδας μας συνολικά», ανέφερε ο Π. Χρηστίδης.

Ακολουθούν οι τοποθετήσεις του Παύλου Χρηστίδη κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης.

 

Πρωτολογία Παύλου Χρηστίδη

 

Κύριε Υπουργέ,

Το θέμα της σημερινής ερώτησής μου για την ύπαρξη άμεσου κινδύνου σοβαρής διατάραξης της λειτουργίας των Υπηρεσιών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου από τη μη ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων του, επιβεβαιώθηκε με ηχηρό τρόπο την προηγούμενη εβδομάδα και από το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου με:

  • την κήρυξη διήμερης απεργίας την Τετάρτη 27 και Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου και 
  • τη διαμαρτυρία τους έξω από το Υπουργείο σας.

Την ίδια ώρα που εσείς προσωπικά διαβεβαιώνετε στο ΚΥΣΕΑ ότι η κατάσταση στα νησιά είναι ελεγχόμενη, τα στοιχεία του Υπουργείου σας, σας διαψεύδουν.

Ήδη, το σύστημα υποδοχής παράτυπα νεοεισερχομένων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου βρίσκεται στα όρια του. 

Από τις 15.190 θέσεις φιλοξενίας έχουν καλυφθεί ήδη οι 14.165. Στη δομή της Σάμου, με δυναμικότητα 2.040 θέσεων φιλοξενίας, ταλαιπωρούνται 4.021 άνθρωποι. 

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι Υπηρεσίες του Υπουργείου σας είναι υποστελεχωμένες και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις διαχείρισης των νεοεισερχομένων. 

Ποια, ακριβώς, κατάσταση λοιπόν είναι για σας ελεγχόμενη; 

Το ζήτημα μάλιστα της υποστελέχωσης, πρόκειται να ενταθεί, καθώς τις 31/12/2023 λήγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων Ι.Δ.Ο.Χ., οι οποίοι ανέρχονται μόνο στην Υπηρεσία Ασύλου σε 543, ενώ στην Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε περίπου 210, επειδή την ημερομηνία αυτή τερματίζεται το Εθνικό Πρόγραμμα του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης 2014-2020.

Επειδή, όπως καλά γνωρίζετε, τα περισσότερα κέντρα καταγραφής και δομές φιλοξενίας στελεχώνονται μόνο ή κυρίως από τους συμβασιούχους, ελλείψει μονίμου ή περιορισμένου αριθμού τακτικού προσωπικού. 

Πείτε μας λοιπόν κύριε Υπουργέ,

  1. Τι ακριβώς θα κάνετε:
  • για να παραμείνουν οι συμβασιούχοι υπάλληλοι στις θέσεις τους και 
  • για να διασφαλίσετε ότι δε θα υπάρξει λειτουργικό κενό στις Υπηρεσίες μετά το Δεκέμβριο του 2023;
  1. Προτίθεστε να δώσετε μια πιο μόνιμη λύση στη στελέχωση αυτών των υπηρεσιών;

Ευχαριστώ

 

Δευτερολογία Παύλου Χρηστίδη

 

Κύριε Υπουργέ,

Σας άκουσα με προσοχή και αναρωτιέμαι:

Θα μπορούσατε να φανταστείτε το Υπουργείο σας χωρίς εργαζόμενους σε άσυλο και υποδοχή;

Προφανώς όχι.

Έτσι λοιπόν, ήταν μάλλον απλοϊκό να προβλέψει κανείς ότι η σημερινή μου ερώτηση σε συνδυασμό και με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων, θα σας οδηγούσε στην απάντησή πώς το πρόβλημα των συμβασιούχων θα έχει μια κάποια λύση.

Μια λύση όμως της τελευταίας στιγμής:

  • χωρίς σαφές πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα,
  • χωρίς να είναι ξεκάθαρο ότι διασφαλίζει το σύνολο των ήδη συμβασιούχων εργαζομένων
  • μετά από κινητοποιήσεις

Μια λύση υπό την πίεση της κατακραυγής για τη διακινδύνευση της απρόσκοπτης λειτουργίας των Υπηρεσιών του Υπουργείου σας.

Μια λύση όμως η οποία δεν θα είναι μακροπρόθεσμη και γι αυτό δεν θα είναι και βιώσιμη.

Η εργασία των συμβασιούχων αυτών για τους οποίους συζητάμε σήμερα είναι αναντικατάστατη και η εμπειρία τους είναι δυσεύρετη.

Ανάλογα με τη συγκυρία χρειάζονται περισσότεροι ή λιγότεροι, αλλά αυτή είναι πραγματικότητα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. 

Πρέπει λοιπόν και ετοιμότητα να υπάρχει και να μη χαθεί η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε με τα χρόνια.

Μιλάμε σήμερα για μια κατηγορία συμβασιούχων που μπορούν να αποτελέσουν εξαίρεση στον κανόνα πως δεν πρέπει να μονιμοποιούμε συμβασιούχους. 

Το αντικείμενό τους βρίσκεται στο πυρήνα της κρατικής λειτουργίας και για το λόγο αυτό απαιτείται να υπηρετείται από εργαζόμενους χωρίς εργασιακή επισφάλεια.

Χρειάζεται όμως και σχεδιασμός από την κυβέρνηση.

Δυστυχώς, από την σημερινή σας τοποθέτηση, επιβεβαιώνεται και η αμφιθυμία στην κυβερνητική πολιτική για τη μετανάστευση, καθώς και μια διάθεση διαχείρισης των αρνητικών συνεπειών των πολιτικών που ακολουθήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.

Σας είδαμε να χαίρεστε που η Επιτροπή θα ενισχύσει τη χώρα μας οικονομικά. 

Μην πανηγυρίζετε για την έκτακτη χρηματοδότηση που θα πάρετε.

Αν κρινόταν έτσι η επιτυχία μιας Κυβέρνησης, τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα ήταν πολύ επιτυχημένη.

Συγκεκριμένα, η ΕΕ, όχι το 2015 -2016 με τις 800.000 τράνζιτ πρόσφυγες, αλλά ακριβώς μετά, έδωσε ιλιγγιώδη ποσά στη χώρα μας.

Το θέμα όμως δεν είναι πόσα χρήματα παίρνεις, αλλά πως τα διαχειρίζεσαι.

Μερικές φορές όσο μεγάλο σκάνδαλο είναι η έλλειψη πρόνοιας για σημαντικά θέματα, άλλο τόσο είναι τα οικονομικά σκάνδαλα και την αδιαφάνεια στη διαχείριση.

Απαιτούνται χειροπιαστά αποτελέσματα.

Κι εκεί, και οι δυο κυβερνήσεις, αποδείχτηκαν και σπάταλες και χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο.

Το επόμενο διάστημα μάλιστα σκοπεύουμε να ζητήσουμε ενημέρωση για την οικονομική διαχείριση των προηγούμενων ετών καθώς και τις προτεραιότητες του Υπουργείου σας.

Μπορεί να λύνετε τα προβλήματα των διοικητικών πυλώνων του υπουργείου σας, έστω και προσωρινά, αλλά υπάρχουν ανοικτά πολλά άλλα ζητήματα. 

Ένα από αυτά είναι στη Σάμο, όπου η κατάσταση είναι ήδη απαράδεκτη. 

4.000 άνθρωποι σε χώρο για 2.000 χωρίς ιατρική περίθαλψη. 

Δεν υπάρχει γιατρός. 

Δεν υπάρχει επαρκές νερό για να πιουν και να πλυθούν οι άνθρωποι.

Ακούμε και για μεταδοτικές ασθένειες που οφείλονται στις κακές συνθήκες υγιεινής.

Ασθένειες που προφανώς δεν θα κάνουν διακρίσεις, θέτοντας σε κίνδυνο παιδιά, ανθρώπους με κλονισμένη υγεία, φιλοξενούμενους και εργαζόμενους.

Γιατί δεν προβλέψατε λοιπόν αυτές τις ανάγκες και πότε θα τις καλύψετε;

Ευχαριστώ.

 

Διαβάστε επίσης: Επίκαιρη Ερώτηση σχετικά με τη μη ανανέωση συμβάσεων εργαζόμενων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

 

Εγγραφήκατε στο Newsletter!

Υπήρξε κάποιο ζήτημα...

Παύλος Χρηστίδης will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.