fbpx

Πολιτικό και ηθικό στίγμα για ΝΔ η συγκάλυψη για τα Τέμπη

Συνέντευξη στην Κυριακάτικη Kontra News (24/3/2024)
Έναν χρόνο μετά την τραγωδία των Τεμπών, όλα τα κόμματα του προοδευτικού χώρου καταγγέλλετε προσπάθειες συγκάλυψης από την κυβέρνηση, αλλά δεν υπήρξε σύγκλιση σε ένα κοινό πόρισμα. Γιατί δεν υπήρξαν κοινά σημεία στα κόμματα της αντιπολίτευσης; Εκτιμάτε πως υπάρχουν περεταίρω περιθώρια για διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας και απόδοσης ευθυνών;

Η διαχείριση της υπόθεσης των Τεμπων θα αποτελεί ηθικό, πολιτικό και αξιακό στίγμα για τη ΝΔ.

Η κυβέρνηση επέλεξε την προστασία των πολιτικών της στελεχών με συνοπτικές διαδικασίες, στερώντας τους την ευκαιρία να κριθούν από τη δικαιοσύνη.

Οι παραλείψεις στην εξακρίβωση των αιτιών, η απάλειψη, όπως καταγγέλλουν οι συγγενείς των θυμάτων, μέρους της δικογραφίας από την επιτροπή και η προσπάθεια να προστατέψουν τον κ. Καραμανλή από κάθε ενδεχόμενη ποινική ευθύνη λόγω των παραλείψεών του, είναι ντροπιαστική.

Εμείς δεν θα μπορούσαμε να ταυτιστούμε με αυτές τις λογικές.

Πιστεύουμε ότι υπάρχουν ευθύνες -εκτιμούμε και ποινικές- και είναι δουλειά της δικαιοσύνης να τις αποδώσει και να τις επιμερίσει.

Η πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Αναφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αφήσει ανοιχτή την υπόθεση μετά την τοποθέτηση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο της τελικής δικαίωσης.

Το θέμα των Τεμπών τέθηκε και στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου πρόσφατα. Τι συμπέρασμα βγήκε;

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι δυνάμεις που ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια με τη ΝΔ, στήριξαν όσα κατήγγειλαν οι συγγενείς των θυμάτων.

Η διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών είναι δείγμα της κρίσης θεσμών που περνά η χώρα, είναι ένα ακόμα δείγμα της νοοτροπίας του κ. Μητσοτάκη έναντι του ελληνικού κράτους και του ελληνικού λαού.

Η κ. Ασημακοπούλου αποχώρησε από το Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ και δύο Γραμματείς αποπέμφθηκαν για το θέμα των mail. Ήδη κατατίθενται αγωγές από απόδημους που έγιναν αποδέκτες των mail. Πολιτικά έχει κλείσει το θέμα;

Η κα Ασημακοπούλου έκανε ό,τι έχει κάνει και ο ίδιος ο κ. Μητοτάκης θεωρώντας το κράτος και τους θεσμούς του ιδιοκτησία του.

Θυμίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθούσε μεταξύ άλλων τους πολιτικούς του αντιπάλους χρησιμοποιώντας την ΕΥΠ και παράνομα λογισμικά παρακολούθησης. Αυτή είναι η κληρονομιά των τελευταίων τεσσάρων ετών της ΝΔ, άσχετα αν στο πρόσωπο της κυρίας Ασημακοπούλου δόθηκε η ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να επιχειρήσει να θολώσει την έξωθεν μαρτυρία του.

Το θέμα δεν έχει κλείσει, διότι είναι πολλά τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά πλήρους απαξίωσης των θεσμών και των νόμων του κράτους από αυτή την κυβέρνηση.

Το δε Μέγαρο Μαξίμου που ανέλαβε το ρόλο του ερευνητή και έριξε την ευθύνη στον γενικό γραμματέα του υπουργείου, τον γραμματέα διασποράς της ΝΔ και την ευρωβουλευτή της, πρέπει να απαντήσει αν πήραν και άλλοι βουλευτές ή ευρωβουλευτές στοιχεία από το υπουργείο εσωτερικών, πότε και ποια.

Γιατί ασκείτε τόσο έντονη κριτική στον κ. Κασσελάκη για επιχειρηματικές δραστηριότητες του και το «Πόθεν Έσχες», αφού έχει διευκρινίσει πως δεν έχει πλέον τίποτα στην κατοχή του και θα καταθέσει το «Πόθεν Έσχες» στις προβλεπόμενες ημερομηνίες;

Πάγια θέση μας αποτελεί το αίτημα για διαφάνεια πάντα, παντού και για τους πάντες. Έτσι και για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κασσελάκης, οφείλει να ξεκαθαρίσει τα πάντα σε σχέση με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες εκτός Ελλάδας. Τα ερωτηματικά δεν αφορούν απλώς και μόνο το Πόθεν Έσχες, αλλά και τις σχέσεις που πιθανόν έχει μέσω ενός πολυδαίδαλου, όπως υποστηρίζουν δημοσιεύματα, συστήματος κυκλοφορίας του χρήματος. Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, ως εν δυνάμει πρωθυπουργοί, οφείλουν να είναι και να φαίνονται πεντακάθαροι, ώστε να μην μπορεί κανείς εντός ή εκτός Ελλάδος να τους εκβιάσει.

Παρά τη διπλή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, τη διάσπαση, τη νέα εσωκομματική κρίση, την πτώση του, τουλάχιστον δημοσκοπικά, το ΠΑΣΟΚ έχει πολύ μικρά κέρδη. Πού οφείλεται αυτή η στασιμότητα;

Το ΠΑΣΟΚ θα είναι η θετική έκπληξη και των ευρωπαϊκών εκλογών. Στοχεύουμε στην επικράτησή μας με πολιτικούς όρους στη βάση συγκεκριμένης πολιτικής προσέγγισης.

Το διακύβευμα είναι να υπογράψουμε ένα νέο και ειλικρινές κοινωνικό συμβόλαιο με τον λαό και να το τιμήσουμε. Η εσωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ απομάκρυνε το εκλογικό του ακροατήριο. Τα δικά μας πολιτικά οφέλη όμως δεν στηρίζονται στη συγκυρία. Τα ευρήματα αποτυπώνουν ότι το ΠΑΣΟΚ κερδίζει καθημερινά και σταθερά έδαφος, έστω και αν αυτό συμβαίνει με πιο αργούς ρυθμούς από ότι θα θέλαμε.

Η φαινομενική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στην συνειδητή προσπάθεια του προέδρου του να αποτινάξει το παρελθόν και τη φθορά των ημερών του κ. Τσίπρα προσεγγίζοντας ένα ακροατήριο με όρους lifestyle.

Εμείς επιδιώκουμε την αναγέννηση της πολιτικής, την αναγέννηση της συμμετοχής, την επιστροφή της εξουσίας εκεί που πραγματικά ανήκει: στον ελληνικό λαό. Το κάνουμε συνειδητά, ακολουθώντας τον δρόμο της θεσμικής αντιπολίτευσης και της πολιτικής συζήτησης με τον λαό. Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν να επικρατήσουν με συνθήματα, lifestyle και διεύρυνση των απολιτίκ συμπεριφορών. Αυτό άλλωστε εξηγεί και τις όλο και συχνότερες επιθέσεις της κυβέρνησης εναντίον μας.

Γνωρίζουν πολύ καλά στο Μαξίμου ότι σε επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης το ΠΑΣΟΚ έχει τον πρώτο λόγο διότι έχει βαθιές ρίζες στον ελληνικό λαό, γνωρίζει τα προβλήματα και μπορεί να εφαρμόσει μια άλλη πολιτική για το συμφέρον της κοινωνίας. Η δουλειά που γίνεται από όλους μας, θα αποδώσει καρπούς, διότι η πλειοψηφία αποφασίζει με πολιτικά κριτήρια και μας παρακολουθεί συστηματικά, διατηρώντας ακόμα επιφυλάξεις. Όταν όμως πάρει την απόφαση, η στάση του θα είναι συνειδητή, δεν θα βασίζεται στο θυμικό, θα κινητοποιηθεί, πολλαπλασιάζοντας γεωμετρικά το εκλογικό αποτύπωμα του ΠΑΣΟΚ ανατρέποντας οριστικά τα σημερινά δεδομένα.

Υπάρχει πήχης για το ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές; Είναι ρεαλιστικός στόχος η δεύτερη θέση;

Ο στόχος της δεύτερης θέσης είναι ρεαλιστικός και εφικτός. Όχι ως τελικός στόχος, αλλά ως ενα ακόμα βημα μέχρι την πρώτη.

Οφείλουμε να συνεχίσουμε να μιλάμε, να προσκαλούμε τον κόσμο να μας ακούσει, να ακούμε και να αποδεικνύουμε καθημερινά με τη στάση μας, αυτό που πραγματικά είμαστε, η αυθεντική πολιτική προοδευτική παράταξη που μπορούμε να πετύχουμε μια καλύτερη ζωή για όλους, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό, σε κάθε νησί. Το ΠΑΣΟΚ είναι το γνήσιο κίνημα του ελληνικού λαού, λειτουργεί με κριτήριο τα συμφέροντα του λαού και του δημοσίου, πάντα υπεύθυνα και πατριωτικά, με μοναδικό σκοπό η εξουσία να ανήκει στο λαό.