fbpx

Στην Μακεδονία της Κυριακής: Η κοινωνία δεν αντέχει άλλη υποκρισία

Κύριε Χρηστίδη, η εθνική τραγωδία των Τεμπών άλλαξε τα δεδομένα αλλά και το περιεχόμενο του προεκλογικού διαλόγου. Ποιο είναι το διακύβευμα λοιπόν που θέτει το κόμμα σας, δεδομένου ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δηλώσει πως το σιδηροδρομικό δυστύχημα και οι λόγοι που οδήγησαν την κατάσταση σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης;

Δεν έχει σημασία το διακύβευμα του κάθε κόμματος. Μετά από μια τέτοια τραγωδία το πολιτικό σύστημα θα έπρεπε συνολικά να επιχειρήσει μια βουτιά συνολικού αναστοχασμού. Δυστυχώς βουτά στη συνήθη υποκρισία του, αυτή που που αποτελεί το κύριο αναφλεκτικό υλικό για κάθε αποτυχία και τραγωδία στη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Καμια σημασία δεν έχει κ. Στολάκη ποιον θα πλήξει αυτή η τραγωδία. Καταλαβαίνω ότι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ξημεροβραδιάζονται με αυτές τις αναλύσεις.  Είναι επιβεβαίωση του χυδαίου κυνισμού με τον οποίο το πολιτικό σύστημα διυλίζει την ματιά του και τον τακτικισμό του. Προκαλούν εκ νέου την κοινωνία. Μέσα σε όλο αυτό το παρτι κυνισμού το ΠΑΣΟΚ πιστεύω και με τα στελέχη του και με την ηγεσία του επιχειρεί να συνεισφέρει στην επόμενη μέρα., Χωρίς λαϊκίστικες κορόνες αλλά και χωρίς την εξίσου λαϊκίστικη διάχυση της ευθύνης στο «πέλαγο» της ανευθυνουπεθυνότητας. Όσα τραγικά συνέβησαν αποδεικνύουν την ορθότητα όσων διακηρύσσουμε όλο αυτό το διάστημα. Δεν έχει νόημα το μοίρασμα της εξουσίας, δεν έχουν νόημα οι καρέκλες. Μπορούμε να αλλάξουμε τη χώρα; Με ποιες πολιτικές, με ποιο τρόπο , με ποιες αρχές και αξίες . Αυτό είναι το ερώτημα .

Στο επιχείρημα περί διαχρονικής ευθύνης απαντάτε πως το κόμμα σας την τελευταία εικοσαετία κυβέρνησε μόνο του τρία χρόνια. Ωστόσο, από την μεταπολίτευση και μετά οι κυβερνήσεις που εναλλάσσονταν ήταν εκείνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Φταίνε κατά την άποψή σας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ;

Αυτό το επιχείρημα το αναφέρω για να καταδείξω την βαθιά υποκρισία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Πάνω στα αποκαΐδια παλαιοτέρα και πάνω στα λιωμένα σίδερα σήμερα μετρανε τον ανθρώπινο θυμό, την οργή με δημοκοπικά νούμερα.  Η στάση τους μετά την τραγωδία είναι σχεδόν χειρότερη ακόμα και από τις ευθύνες τους.  Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μεταθέσουν την ευθύνη στην προηγούμενη ή στην επόμενη βάρδια για να την «σκαπουλάρουν». Καμια απολύτως αρχή ενσυναίσθησης για το λαϊκό συναίσθημα. Μια διαχείρισή πολιτικά κυνική εως και χυδαία. Ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση η ενσυναίσθηση και η συγνώμη για την κυβέρνηση ξεκινά μόνο όταν ταράσσονται η δημοσκοπική νιρβάνα της. Συγνώμη, αλλά δεν γίνεται να τρελάνουν την ελληνική κοινωνία απλά και μόνο για να διασωθούν.    

Πως σχολιάζετε τους τόνους που ανεβαίνουν ξανά μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Το πολιτικό σύστημα είναι ήδη βαριά λαβωμένο και αναξιόπιστο στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας. Η λογική να «σκαπουλάρουμε με όποιο τρόπο γίνεται» γίνεται αντιληπτή από τους πολίτες. Δυστυχώς, οι λογικές παραμένουν ίδιες με αυτές της προηγούμενης διακυβέρνησης.

Όχι άλλη υποκρισία . Αυτό δεν αντέχει άλλο η κοινωνία. Δεν αντέχει από τη μια ο πρωθυπουργός να λέει συγνώμη και από την άλλη να ρίχνει δακρυγόνα. Δεν μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να εκστομίζεται τον αναμάρτητο  «εμείς δεν φταίμε». Δεν μπορεί να παραιτεί τον υπουργό του ο κ. Μητσοτάκης και από την άλλη να τον κρατά στα ψηφοδέλτια. Αλήθεια, δεν αντιλαμβάνεται πόσο εξοργίζει την κοινωνία ακόμα πιο πολύ με αυτή την βαθιά και προκλητική υποκριτική σταση;

Κατά την εκτίμησή σας ο κ. Καραμανλής θα πρέπει ή όχι να είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές;

Ξεκάθαρα όχι. Είναι αδιανόητη ακόμα και η συζήτηση. Νομίζουν στη ΝΔ ότι η κοινωνία έχει κάποια διάθεση να παρακολουθεί το reality επιβίωσης των ιδιοκτητριών αγίων οικογενειών του κόμματος. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος δείχνουν μείωση της ψαλίδας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο εξακολουθούν να δείχνουν μια στασιμότητα σε ό,τι αφορά το κόμμα σας. Σας προβληματίζει αυτή η κατάσταση;

Το στοίχημα είναι να μιλήσουμε για την χώρα και το μέλλον της. Το ΠΑΣΟΚ ήδη έκανε ένα άλμα. Το εύρος του θα φανεί στην κάλπη. Να είστε σίγουροι ότι θα είμαστε οι νικητές, οι πρωταγωνιστές των εκλογών. Η παράταξη αυτή έρχεται από πολύ μακριά και θα πάει πολύ μακριά γιατί, με τα λάθη της, είχε πάντα πυξίδα ένα και μοναδικό στόχο. Να υπηρετεί τον ελληνικό λαό.

Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να είναι ο «πρωταγωνιστής» της επόμενης ημέρας ενώ ο κ. Ανδρουλάκης εμφανίζεται υπέρ των συνεργασιών. Συνεργασία όμως με ποιον όταν εκτοξεύετε τα βέλη σας ταυτόχρονα και σε ΝΔ και σε ΣΥΡΙΖΑ;

Τα βέλη μας στέλνονται ακριβοδίκαια και όχι με τη λογική των ίσων αποστάσεων. Στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ συνωστίζονται για μια καρέκλα εξουσίας. Ζουν και αναπνέουν για αυτό. Κάποιος πρέπει να μιλήσει για τον τόπο. Κάποιος πρέπει να μιλήσει με καθαρή φωνή για τι πρέπει να αλλάξει στη χώρα. Και το ΠΑΣΟΚ αλλά και όλοι εμείς αυτό κάνουμε, μιλάμε με καθαρή φωνή για το μέλλον τη χώρας, για τη νέα εποχή που ανοίγεται μπροστά μας. Δεν έχουν δουλειά στη νέα εποχή οι πατσηδες, η αλαζονεία και ο τυχοδιωκτισμός. Ο ελληνικός λαός θα γνωρίζει ότι η τρίτη εντολή θα εκφράσει μια παλλαϊκή διαταγή προς το πολιτικό σύστημα για οριστική αλλαγή πορείας.  Δεν είμαστε οι βολικοί εταίροι καμιάς πιθανής κυβερνήτης συνεργασίας όσο και αν πιέζουν τα συστήματα της παλαιοκομματισμου και η πλειοψηφία του μιντιακού συστήματος. Δεν ξεχνάμε ποτέ, δεν εγκαταλείπουμε ποτέ τις αξίες μας . Αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα να είμαστε στην πολιτική.  Αυτό δεσμευόμαστε όλοι εμείς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στον ελληνικό λαό. Ότι δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να χάσουμε την φωνή μας . Η φωνή του θα είναι η φωνή μας.

Πότε εκτιμάτε πως θα γίνουν οι εκλογές; Τι μηνύματα λαμβάνετε από τον κόσμο;

Νομίζω ότι ο ορίζοντας έκλεισε. Υπάρχει θυμός. Είναι κάτι που συναντάμε καθημερινά μιλώντας με τους πολίτες. Η κυβέρνηση εξαρχης και όχι μόνο σε αυτή την περίπτωση έχει υποτιμήσει την νοημοσύνη των πολιτών. Κάνουν τραγικό λάθος στα υπόγεια του Μαξίμου να θεωρούν ότι με τις κλασσικές συνταγές επικοινωνιακής και μιντιακής χειραγώσης θα τιθασεύσουν τα συναισθήματα της ελληνικής κοινωνίας. Και βέβαια το νέο μότο του κ Μητσοτάκη ότι «όλοι φταιμε» τραυματίζει ακόμα περισσότερο το πολιτικό σύστημα Δεν αντιλαμβάνεται ο κ. Μητσοτάκης ότι πυροβολεί τα πόδια του με την άκρως λαϊκίστικη διάχυση της ευθύνης.

Έχει περάσει ένας χρόνος και κάτι από τις εκλογές για την ηγεσία του κόμματος, διαδικασία στην οποία υπήρξατε υποψήφιος. Διδακτική και γιατί;

Έχω επιβεβαιώσει ακόμα περισσότερο την ορθότητα όσων μας δίδαξε η Φωφη Γεννηματα . Ότι στην πολιτική είμαστε για να υπηρετούμε αρχές και αξίες. Δεν είμαστε για να μεταμορφωθούμε σε κυνηγούς καρέκλας και εξυπηρέτησης ρουσφετιών. Μετά και τα τελευταία γεγονότα πιστεύω ακράδαντα και κάτι ακόμα. Λέω στον εαυτό μου ότι δεν του επιτρέψω ποτέ να διαχειρίζομαι το συναίσθημα των συνανθρώπων μου με κυνισμό και υποκρισία απλά για να την «βγάλω καθαρή και να την σκαπουλάρω». Δεν είμαι στην πολιτική για να την «σκαπουλαρω και απλά για να κάνω την βάρδια μας» .

Εγγραφήκατε στο Newsletter!

Υπήρξε κάποιο ζήτημα...

Παύλος Χρηστίδης will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.