-
Ομιλία στην Υποεπιτροπή για την καταπολέμηση της Εμπορίας και Εκμετάλλευσης Ανθρώπων
- Η παράνομη διακίνηση μεταναστών εκθέτει τους μετανάστες σε κινδύνους που συνιστούν απειλή για τη ζωή τους, όπως το trafficking.
- Το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης θα είναι άδικο για τα κράτη πρώτης εισόδου και θα είναι δύσκολο να λυθεί το θέμα των δευτερογενών ροών.
- Είναι επιβεβλημένο να μάθουμε γρήγορα τι σημαίνει στην πράξη αυτό που είδαμε και ακούσαμε στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με το Γερμανό Καγκελάριο.
Αναλυτικότερα
Το ζήτημα της παράνομης διακίνησης μεταναστών, ως συναφές και παράγωγο έγκλημα του trafficking, έθεσε ο Παύλος Χρηστίδης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής για την καταπολέμηση της Εμπορίας και Εκμετάλλευσης Ανθρώπων, στη Βουλή. «Η παράνομη διακίνηση μεταναστών εκθέτει τους μετανάστες σε κινδύνους που συνιστούν απειλή για τη ζωή τους, όπως το trafficking», σημείωσε και τόνισε ότι είναι κρίσιμο να εξεταστεί διεξοδικά η προσέγγιση της κυβέρνησης στον χειρισμό του σχετικού σχεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2025.
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Όλαφ Σολτς, επεσήμανε ότι έγινε φανερή η μεγάλη πίεση που ασκείται από τη Γερμανία βασική χώρα προορισμού όσων περνούν από την Ελλάδα. «Τέθηκε ένα θέμα που δεν είναι καινούργιο, αλλά κρυβόταν καλά στη χώρα μας. Οι δευτερογενείς ροές είναι το πρόβλημα που κινητοποίησε για το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο. Είναι γνωστό πως πολλοί από αυτούς που αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες στην Ελλάδα φεύγουν μόλις πάρουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα που δικαιούνται, χωρίς να σκοπεύουν να επιστρέψουν».
Εκτίμησε, μάλιστα, ότι «το νέο Σύμφωνο θα είναι άδικο για τα κράτη πρώτης εισόδου και θα είναι δύσκολο να λυθεί το θέμα των δευτερογενών ροών».
Τέλος, έθεσε μία σειρά ερωτημάτων, όπως το τι θα σημάνει για την Ελλάδα η παραδοχή της για τις δευτερογενείς ροές, εάν θα υπάρξει καλύτερη φύλαξη στην έξοδο από τη χώρα και εάν η Ελλάδα θα δεχθεί επιστροφές από τη Γερμανία.
«Είναι επιβεβλημένο να μάθουμε γρήγορα τι σημαίνει στην πράξη αυτό που είδαμε και ακούσαμε στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με το Γερμανό Καγκελάριο», κατέληξε.
Ολόκληρη η ομιλία του Παύλου Χρηστίδη
κ. Πρόεδρε,
κ. Υπουργέ,
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή την ενημέρωση για την πρόσφατη Διεθνή Υπουργική Διάσκεψη, με αφορμή την 20ή επέτειο από τη Σύμβαση του Παλέρμο, που αποτέλεσε ορόσημο κατά του trafficking, του ειδεχθούς αυτού εγκλήματος που πλήττει ανεξαιρέτως όλες τις χώρες του κόσμου.
Δεν μπορούμε παρά:
– να καλέσουμε την Κυβέρνηση να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες για πιο αποτελεσματική συνεργασία,
– να χαιρετίσουμε κάθε νέα πρωτοβουλία για την πάταξη των εγκληματικών αυτών δικτύων και
– να δεσμευτούμε για την επεξεργασία και υιοθέτηση κάθε καλής και αποδοτικής πρακτικής περιορισμού του φαινομένου.
Μιλώντας όμως για trafficking, δε μπορούμε να μην αναφερθούμε και στο συναφές και παράγωγο αυτού εγκλήματος, το έγκλημα της παράνομης διακίνησης μεταναστών, το οποίο αποτελεί φλέγον ζήτημα για τη χώρα μας.
Η παράνομη διακίνηση μεταναστών αποτελεί έγκλημα σε παγκόσμια κλίμακα εκθέτοντας τους μετανάστες σε κινδύνους που συνιστούν απειλή για τη ζωή τους, όπως το trafficking.
Αυτός είναι και ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει την πρόληψη και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης στο επίκεντρο της συνολικής προσέγγισής της για τη μετανάστευση.
Μάλιστα, στο σχέδιο δράσης της ΕΕ για την περίοδο 2021-2025 κατά της παράνομης διακίνησης μεταναστών επικεντρώνεται:
– στη συνεργασία εντός της ΕΕ και την ανταλλαγή πληροφοριών,
– στην καταπολέμηση αναδυόμενων φαινομένων παράνομης διακίνησης· και
– στην περισσότερο στοχευμένη συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης.
Θεωρούμε κρίσιμο, λοιπόν, στο πλαίσιο της Επιτροπής αυτής να εξετάσουμε διεξοδικά την προσέγγιση της Κυβέρνησης και στον χειρισμό του ζητήματος αυτού.
Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε θετικά βήματα, παραβλέποντας την αποτυχία της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις σκληρές πραγματικότητες στο μεταναστευτικό ζήτημα.
Πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, γιατί η Μανωλάδα δεν είναι μακριά μας και, δυστυχώς, το αρνητικό στίγμα που μας άφησε, μας συνοδεύει ακόμα.
Υπάρχει η ανάγκη για μια ολοκληρωμένη και διαφανή στρατηγική για την αντιμετώπιση αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης.
Στην πρόσφατη κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, όπου ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου μας ενημέρωσε για τις τρέχουσες εξελίξεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, χαιρέτισα την ειλικρίνειά του, μιας που αναγνώρισε ότι η χώρα μας αποτελεί σημείο διέλευσης για πρόσφυγες και μετανάστες.
Φάνηκε, όμως, με τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον καγκελάριο Σόλτς, πως πίσω από αυτήν την ειλικρίνεια, υπήρχε μια μεγάλη πίεση από τη βασική χώρα προορισμού όσων περνούν από τη χώρα μας που είναι η Γερμανία.
Τέθηκε ένα θέμα που δεν είναι καινούργιο, αλλά κρυβόταν καλά στη χώρα μας.
Οι δευτερογενείς ροές είναι το πρόβλημα που κινητοποίησε για το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο.
Είναι γνωστό πως πολλοί από αυτούς που αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες στην Ελλάδα φεύγουν μόλις πάρουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα που δικαιούνται, χωρίς να σκοπεύουν να επιστρέψουν.
Το νέο Σύμφωνο θέλει να το σταματήσει αυτό. Οι πρόσφυγες να παραμένουν για κάποια χρόνια, τουλάχιστον, στην πρώτη χώρα εισόδου.
Όμως δεν πρόκειται μόνο για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες.
Αδιευκρίνιστος αριθμός μεταναστών, χωρίς χαρτιά, συνεχίζει να φεύγει μέσω του βαλκανικού διαδρόμου.
Στο ενημερωτικό που μας δόθηκε από την Επιτροπή είναι ενδεικτικός αυτός ο χάρτης που δείχνει πόσες αστυνομίες κρατών-μελών έχουν εγκατασταθεί στη Βόρεια Μακεδονία για να αποτρέψουν την είσοδο σε μετανάστες από την Ελλάδα.
Η πραγματικότητα είναι πως οι άνθρωποι που φεύγουν από την Ελλάδα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, συνεχίζουν να είναι ευάλωτοι να κινδυνεύουν είτε στη διαδρομή είτε στον προορισμό τους.
Είναι άνθρωποι με περιορισμένα ή καθόλου δικαιώματα, πιθανά θύματα εργασιακής ή και άλλης εκμετάλλευσης από διακινητές κάθε είδους.
Η δική μας θέση είναι πως και το νέο Σύμφωνο θα είναι άδικο για τα κράτη πρώτης εισόδου και θα είναι δύσκολο να λυθεί το θέμα των δευτερογενών ροών.
Από τη μεριά της Κυβέρνησης θα θέλαμε να γνωρίζουμε τι θα σημάνει για τη χώρα αυτή η παραδοχή της για τις δευτερογενείς ροές.
Θα υπάρξει καλύτερη φύλαξη στην έξοδο από τη χώρα; Θα δεχτούμε επιστροφές από τη Γερμανία;
Είναι επιβεβλημένο να μάθουμε γρήγορα τι σημαίνει στην πράξη αυτό που είδαμε και ακούσαμε στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με το Γερμανό Καγκελάριο.
Το βίντεο της ομιλίας