fbpx

Το νομοσχέδιό σας, αντί να προστατεύει τους δανειολήπτες, εξυπηρετεί τα funds και τους servicers

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα «κόκκινα δάνεια»
  • Το ιδιωτικό χρέος εξακολουθεί να αποτελεί μια πολύ μεγάλη βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας. Το νομοσχέδιό σας, αντί να προστατεύει τους δανειολήπτες, εξυπηρετεί τα funds και τους servicers.
  • Η ύπαρξη «κόκκινων δανείων» συμφέρει μόνο τα funds. Το νομοσχέδιο δεν εισάγει κανόνες που να βοηθούν στη λειτουργία και τη διαδικασία ελέγχου των funds και των servicers, ούτε προστατεύει την κοινωνία και τη χώρα από νέα «κόκκινα δάνεια».
  • Οι οφειλέτες οφείλουν να έχουν μια δυνατότητα ρύθμισης των δικών τους οφειλών. Αυτή είναι μια πολιτική που  όχι μόνο υπόσχεται, αλλά και δεσμεύεται το ΠΑΣΟΚ να κάνει πράξη την επόμενη μέρα, όταν θα επιστρέψει στην εξουσία.
  • Είναι χρέος όλων μας να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σπάσουμε το στίγμα και τις προκαταλήψεις γύρω από το AIDS και να δώσουμε μια ζωή αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, που έχουν δώσει πολύ μεγάλους αγώνες.
Αναλυτικότερα

«Το ιδιωτικό χρέος εξακολουθεί -και μετά το δικό σας νομοσχέδιο- να αποτελεί μια πολύ μεγάλη βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας. Αντί να προστατεύει τους δανειολήπτες, εξυπηρετεί τα funds και τους servicers», επεσήμανε από το βήμα της Βουλής ο Παύλος Χρηστίδης.

Μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα «κόκκινα δάνεια», επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο δεν προστατεύει την κοινωνία και τη χώρα από νέα «κόκκινα δάνεια», η ύπαρξη των οποίων εξυπηρετεί μόνο τα funds κι όσους αγόρασαν δάνεια στο υποπολλαπλάσιο της αξίας τους.

«Συζητάμε ένα νομοσχέδιο το οποίο αφορά περίπου ένα στα δέκα νοικοκυριά. Στην πραγματικότητα όμως μιλάμε για το ποιος και με ποιους όρους θα είναι ο ιδιοκτήτης ενός όλο και μεγαλύτερο τμήματος της ελληνικής γης και της ακίνητης περιουσίας του ελληνικού λαού», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Οι οφειλέτες οφείλουν να έχουν μια δυνατότητα ρύθμισης των δικών τους οφειλών. Ο μοναδικός νόμος που συνέβαλε στη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» ήταν ο νόμος του ΠΑΣΟΚ και σήμερα το ΠΑΣΟΚ έρχεται για να καταθέσει μια σειρά από προτάσεις οι οποίες αφορούν τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, βιώσιμη ρύθμιση συνολικά του ιδιωτικού χρέους, αδιαπραγμάτευτο ρόλο της Πολιτείας -και όχι των servicers- στην άσκηση πολιτικής στο θέμα του ιδιωτικού χρέους και της κύριας κατοικίας».

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ αφορούν στα εξής:

-Προστασία των πραγματικά αδύναμων οφειλετών και δανειοληπτών από την απώλεια της κύριας κατοικίας τους.

-Επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών και οφειλετών. Παροχή πραγματικής δεύτερης ευκαιρίας για όσους βρέθηκαν στη δίνη της κρίσης.

-Επιβολή κανόνων και προστασία των δικαιωμάτων των δανειοληπτών έναντι των servicers και φυσικά, κυρίαρχα την αποφυγή του αφελληνισμού της ελληνικής επιχειρηματικότητας και την προστασία της αγροτικής γης.

«Αυτή είναι μια πολιτική την οποία όχι μόνο υπόσχεται, αλλά και δεσμεύεται το ΠΑΣΟΚ να κάνει την επόμενη μέρα, όταν θα επιστρέψει στην εξουσία», κατέληξε ο Παύλος Χρηστίδης.

Ολόκληρη η ομιλία

Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ.

Πριν ξεκινήσω την τοποθέτησή μου για το νομοσχέδιο, νομίζω ότι σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, είναι πάρα πολύ σημαντικό να σταθούμε στην πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η επιστήμη τις τελευταίες δεκαετίες και δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν AIDS να συνεχίσουν τη ζωή τους κανονικά. Γιατί μεγαλύτερος κίνδυνος από αυτό είναι το στίγμα. Είναι οι προκαταλήψεις, είναι όλο αυτό το οποίο κουβαλούν οι άνθρωποι αυτό μέσα τους και τους επιβαρύνει. Είναι χρέος της Βουλής, της κυβέρνησης και όλων των πολιτικών κομμάτων να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να υπερβούμε αυτή τη σιωπή, να σπάσουμε το στίγμα και τις προκαταλήψεις και να δώσουμε μια ζωή αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, που έχουν δώσει πολύ μεγάλους αγώνες.

Ως προς το νομοσχέδιο, είναι σαφές, κύριε Υπουργέ, ότι έχουμε το σπάνιο φαινόμενο στη μεταρρυθμιστική Νέα Δημοκρατία εδώ και τέσσερα χρόνια, πέντε περίπου, να φέρνει κάθε χρόνο λύσεις για μια σειρά ζητημάτων. Και η νομοθέτησή της να είναι τόσο κακή που να περνάει ο χρόνος και να φέρνει νέο νομοσχέδιο για να διορθώνει το δικό της νομοσχέδιο και ξανά το ίδιο.

Από το 2019, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάθε χρόνο προαναγγέλλει λύση για τους δανειολήπτες, για τους οφειλέτες του Δημοσίου, για τους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων. Κάθε χρόνο φέρνει και τη νομοθετική διάψευση των υποσχέσεων που δίνει και των προσδοκιών που καλλιεργεί στον ελληνικό λαό και όσους έχουν πρόβλημα. Κάθε χρόνο επικοινωνεί τις αγαθές τις προθέσεις. Κάθε χρόνο φέρνει διατάξεις στη Βουλή που όχι απλώς δεν λύνουν κανένα πρόβλημα, αλλά μοιάζουν να υπαγορεύονται από τα συμφέροντα τα οποία στέκονται απέναντι στην κοινωνία.

Συνηθίζετε να χύνετε κροκοδείλια δάκρυα, αλλά αυτά τα δάκρυα στο τέλος της ημέρας δεν πείθουν κανέναν. Διότι έρχεται η ώρα που ο ελληνικός λαός θα επιλέξει πολιτικά κόμματα. Παρατάξεις, οι οποίες στέκονται στη μεριά των πράξεων και όχι στη μεριά των λόγων. Θα επιλέξει πολιτικά κόμματα τα οποία πιστεύουν στη δικαιοσύνη και όχι στη μεροληψία και θα επιλέξει κόμματα τα οποία ειδικά στη συζήτηση για το ιδιωτικό χρέος κατάφεραν να κάνουν πράξη επιλογές οι οποίες ήταν εξαιρετικά δύσκολες, με τους δανειστές να είναι πάνω από το κεφάλι μας στο μακρινό 2010, με ένα νόμο ο οποίος υπερασπίστηκε την πρώτη κατοικία και είναι ο μοναδικός νόμος τον οποίο όλες οι ενώσεις πολιτών καταναλωτών, όλες οι ενώσεις οι οποίες έχουν τεράστια προβλήματα με τα σπίτια του σήμερα και βρίσκονται απέναντι στα funds, παραδέχονται ότι διέσωσε τις περιουσίες τους.

Τώρα, συζητάμε ένα νομοσχέδιο το οποίο αφορά περίπου ένα στα δέκα νοικοκυριά. Στην πραγματικότητα όμως μιλάμε για το ποιος και με ποιους όρους θα είναι ο ιδιοκτήτης ενός όλο και μεγαλύτερο τμήματος της ελληνικής γης και της ακίνητης περιουσίας του ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη. Θυμίζει εκείνο το κόμμα το οποίο χάριζε σπίτια, οικόπεδα και χωράφια στους διαχειριστές των κόκκινων δανείων, στερώντας τα σήμερα με τις επιλογές της από όσους πήραν τα δάνεια και τους κληρονόμους τους, αλλά και από όσους δεν πήραν τα δάνεια και ήταν εγγυητές αυτών, ενώ για μια ακόμα φορά δεν δίνει καμία απολύτως λύση σε όσους δανείστηκαν κατόπιν προτροπής των τραπεζών και πολλών στελεχών των τραπεζών σε ελβετικό φράγκο και είδαν τις οφειλές τους να διπλασιάζονται σε μία νύχτα.

Ποιον συμφέρει να υπάρχουν κόκκινα δάνεια; Δεν συμφέρει τις τράπεζες, διότι γίνονται επισφαλείς και χάνουν κέρδη. Δεν συμφέρει τους δανειολήπτες, διότι κινδυνεύουν να χάσουν το σύνολο ή ένα πολύ μεγάλο μέρος της περιουσίας τους. Δεν συμφέρει συνολικά τον ελληνικό λαό, που υποχρεώνεται να χρηματοδοτήσει τη διάσωση των τραπεζών με άνισο τρόπο. Δεν συμφέρει την πραγματική οικονομία, διότι κρατά τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων αποκλεισμένη από οποιαδήποτε δυνατότητα πραγματικής χρηματοδότησης στην ανάπτυξή τους και προφανώς τους στερεί και πελάτες. Ποιους συμφέρει; Αποκλειστικά και μόνο τα funds και τους Έλληνες που αγόρασαν δάνεια στο υποπολλαπλάσιο της αξίας τους, λαμβάνοντας για την επένδυση τους εγγυήσεις του Δημοσίου, δηλαδή του ελληνικού λαού και απαιτώντας κερδοφορία ακόμα και 500% της επένδυσής τους.

Εισάγει αυτό το νομοσχέδιο κανόνες οι οποίοι βοηθούν στη λειτουργία και τη διαδικασία ελέγχου των funds και των servicers; Όποιος δικηγόρος έχει αναλάβει έστω και μία υπόθεση υπερχρεωμένου νοικοκυριού και αναγκάστηκε να επικοινωνήσει με τους διαχειριστές αυτών των δανείων. Επιδιώκοντας μια λογική και βιώσιμη ρύθμιση, έχει πλέον σε εικόνα στο μυαλό του μία λέξη. Η λέξη είναι ένα μπάχαλο. Δεν δίνουν στοιχεία, δεν γνωρίζουν. Κάνουν ότι δεν γνωρίζουν τι έχει εισπραχθεί. Προτείνουν δήθεν ρυθμίσεις που είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν. Αρνούνται ακόμα και να συζητήσουν οποιαδήποτε αντιπρόταση. Ούτε υπάρχει, ούτε προτείνεται σε αυτό εδώ το νομοσχέδιό σας κάποια αρχή ελέγχου των funds. Θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι ακριβώς θέλουν, χωρίς καμία επίπτωση και προφανώς να διεκδικούν τα σπίτια, τις περιουσίες, τα χωράφια των δανειοληπτών και των εγγυητών τους, ακόμα και για μικροποσά.

Τρίτη ερώτηση: Προστατεύει αυτό το νομοσχέδιο την κοινωνία και τη χώρα από νέα κόκκινα δάνεια; Ο εξωδικαστικός μηχανισμός παραμένει ο ίδιος, οδηγώντας το 99% των υπερχρεωμένων δανειοληπτών στην πτώχευση και την απώλεια του συνόλου της περιουσίας τους. Οι ελάχιστοι που πετυχαίνουν κάποια ρύθμιση αδυνατούν να ανταποκριθούν στους όρους που θέτουν τα funds και επανέρχονται στην πρότερη ή και σε χειρότερη κατάσταση.

Το συμπέρασμα, κύριε Υπουργέ, είναι ότι ο μοναδικός νόμος που συνέβαλε ήταν ο νόμος ΠΑΣΟΚ και σήμερα το ΠΑΣΟΚ έρχεται για να καταθέσει μια σειρά από προτάσεις οι οποίες αφορούν τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, βιώσιμη ρύθμιση συνολικά του ιδιωτικού χρέους, αδιαπραγμάτευτο ρόλο της Πολιτείας -και όχι των servicers- στην άσκηση πολιτικής στο θέμα του ιδιωτικού χρέους και της κύριας κατοικίας:

-Προστασία των πραγματικά αδύναμων οφειλετών και δανειοληπτών από την απώλεια της κύριας κατοικίας τους.

-Επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών και οφειλετών. Παροχή πραγματικής δεύτερης ευκαιρίας για όσους βρέθηκαν στη δίνη της κρίσης.

-Επιβολή κανόνων και προστασία των δικαιωμάτων των δανειοληπτών έναντι των servicers και φυσικά, κυρίαρχα την αποφυγή του αφελληνισμού της ελληνικής επιχειρηματικότητας και την προστασία της αγροτικής γης.

Εξακολουθεί και μετά το δικό σας νομοσχέδιο, το ιδιωτικό χρέος να αποτελεί μια πολύ μεγάλη βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας. Και είναι σαφές ότι οι οφειλέτες οφείλουν να έχουν μια δυνατότητα ρύθμισης των δικών τους οφειλών. Αυτή είναι μια πολιτική την οποία όχι μόνο υπόσχεται, αλλά και δεσμεύεται το ΠΑΣΟΚ να κάνει την επόμενη μέρα, όταν θα επιστρέψει στην εξουσία.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Δείτε το βίντεο