fbpx

Παύλος Χρηστίδης: Το ΠΑΣΟΚ είναι το σπίτι όλων των Ελλήνων

Ο Παύλος Χρηστίδης μέλος του Π.Σ. του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την πορεία της οικονομίας μετά και την πολεμική κρίση που ξέσπασε στην Ουκρανία.

Εκτιμά ότι από την αρχή η Κυβέρνηση υποτίμησε την αύξηση των τιμών και πως ο συνδυασμός της ακρίβειας με την ενεργειακή Κρίση, αποτελεί σήμερα ταφόπλακα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αποκωδικοποιεί το επιθετικό κλίμα που υπάρχει για το κόμμα του από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ενώ αίσθηση προκαλεί το σχόλιο του γύρω από τη συζήτηση που προκάλεσε η αναφορά του Γιώργου Τσίπρα για συγκυβέρνηση με τη ΝΔ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η οπτική του για την επόμενη μέρα καθώς όπως λέει με νόημα “Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο το δικό μου σπίτι, είναι το σπίτι όλων των Ελλήνων, κι εγώ, σ’ όποιο δωμάτιό του κι αν βρίσκομαι θα προσπαθώ πάντα να το κάνω καλύτερο, ν’ ανοίγω πόρτες και παράθυρα να μπει ο ήλιος”.

 -Η ακρίβεια αποδεικνύεται «βρόγχος» για τα νοικοκυριά. Η κρίση στην Ουκρανία δυσχεραίνει την κατάσταση .Πιστεύετε ότι υπάρχουν ρεαλιστικά μέτρα που να μπορούν να δώσουν πραγματική ανακούφιση στους πολίτες; Και γιατί η Κυβέρνηση δεν τα εφαρμόζει;

Η κυβέρνηση υποτίμησε την αύξηση των τιμών. Οι ιδεοληπτικές εμμονές της αυτορρύθμισης της αγοράς καταρρέουν και τώρα τρέχουν πίσω απο τις εξελίξεις. Αυτή τη στιγμή, χώρες της εε μειώνουν τον ΕΦΚ για να στηρίξουν τους πολίτες. Εδω η ΝΔ αρνείται, ενώ το ζητούσε πριν 3 χρόνια απο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Επίσης, προχώρησε σε βίαιη απολιγνιτοποίηση, χωρίς να λάβει υπόψιν της την Ενεργειακή Κρίση, με αποτέλεσμα σήμερα ο συνδυασμός της ακρίβειας να αποτελεί ταφόπλακα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Λύσεις προτείνουμε, η ΝΔ τις απορρίπτει.

-Έχει ανοίξει μια συζήτηση βάση της οποίας οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον της ελληνικής οικονομίας είναι κάτι παραπάνω από δυσοίωνες και πως μια νέα εποχή μνημονίων είναι προ των πυλών. Υπάρχει σωτηρία;

Πολύ καιρό τώρα οι καμπάνες της οικονομίας χτυπούν. 45 δις διέθεσε η ΝΔ τα τελευταία χρόνια, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Ούτε στο ΕΣΥ, ούτε στην Παιδεία, ούτε στην πραγματική οικονομία. Σκόρπισε χρήματα και δυνατότητες αλόγιστα, όπως άλλωστε έκανε και την περίοδο 2004-2009. Τα διαρθρωτικά ζητήματα τής ελληνικής οικονομίας είναι εδώ και δεν αντιμετωπίζονται επικοινωνιακά, μέσα από τα ΜΜΕ, αλλά με πολιτικές.

-Πως εξηγείτε το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ δέχεται δριμεία κριτική από «Δεξιά και Αριστερά»;

Το ΠΑΣΟΚ δέχεται επίθεση από όλες τις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης και του πελατειασμού. Στην ιστορική του πορεία, ήταν το μοναδικό κόμμα που άλλαξε αποφασιστικά την πορεία της πατρίδας μας, χαρίζοντας εθνική υπερηφάνεια, λαϊκή ενότητα, κοινωνική δικαιοσύνη, ανάπτυξη για όλους. Κάποιοι θα ήθελαν να έχουν ξεμπερδέψει μαζί μας, όμως οι πολίτες είχαν άλλη άποψη. Περάσαμε δια πυρός και σιδήρου και σήμερα είμαστε έτοιμοι να εκφράσουμε ξανά τις λύσεις που έχουν ανάγκη οι Έλληνες. Είναι δεδομένο, πώς Οσο το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής πηγαίνει καλά, θα δέχεται επιθέσεις και απο τους δυο.

 -Η αναφορά του Γιώργου Τσίπρα για τα πιθανά ενδεχόμενα συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, θεωρείτε ότι έχουν βάση; Πιστεύετε ότι στο παρασκήνιο των δυο κομμάτων έχει ανοίξει μια τέτοια συζήτηση;

Στο ΣΥΡΙΖΑ είδαν σοβαρή κεντροδεξιά στον κ. Καμμένο, μπορεί να δουν και στον κ. Πλευρη. Άλλωστε, δεν θα ήταν η πρώτη φορά που θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, αλλά η επανάληψη της κυβέρνησης του 1989. Προσωπικά, δεν επένδυσα ποτέ σε σενάρια πολιτικής ή οικονομικής ανωμαλίας για μικροκομματικα οφέλη. Ο δρόμος της ηθικής στην πολιτική, της αξιοπιστίας, των καθαρών στόχων και της αδιαμεσολαβητης σχεσης με τους πολίτες ειναι ο ασφαλέστερος για την επιτυχία.

 -Ποιο είναι το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ;

Έχουμε στο χέρι μας, μια μεγάλη ευκαιρία. Να αλλαξουμε τους συσχετισμόυς και να κανουμε πράξη τη νέα αλλαγή, με σχέδιο για την κλιματική κρίση, την ψηφιακή επανάσταση, τα δημογραφικά ζητήματα. Μπορουμε να σταθούμε απέναντι στον λαϊκισμό και να απαντήσουμε στις προκλήσεις των κρίσεων με ισορροπία, δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα. Σήμερα στην Ελλάδα καμία άλλη πολιτική δύναμη πέραν του Κινήματος μας δεν εκπροσωπεί αυτές τις αρχές και ο μόνος δρόμος να υλοποιηθούν είναι να λάβουμε εμείς εντολή σοσιαλδημοκρατικης διακυβέρνησης.

 -Τώρα που έχετε αποσυμπιέσει από μια ιδιαίτερα έντονη και φορτισμένη περίοδο, ποια είναι τα πλάνα σας στα «κακοτράχαλα μονοπάτια» της πολιτικής μας αρένας;

Ειναι μια όμορφη περίοδος: της δημιουργικότητας! Η προεκλογική περίοδος ήταν έντονη όχι τόσο από άποψη κόπου και τρεξίματος αλλά από άποψη εισερχομένων ερεθισμάτων από τον καθημερινό κόσμο που συναντούσα στις περιοδείες σε όλη την Ελλάδα. Επιβεβαίωσα σε αυτή την επαφή, ότι ανάπτυξη και ευημερία χωρίς ισότιμη πρόσβαση στις ευκαιρίες, κοινωνική κινητικότητα και ισότητα, δεν υπάρχει. Το Κίνημα μας είναι η μόνη πολιτική δύναμη με τέτοιες προτάσεις.

Το υπηρέτησα και θα συνεχίσω να το υπηρετώ, δημόσια, με πυγμή, σθένος και αγάπη, κυρίως, για όλους τους ανθρώπους που αξίζουν πολύ περισσότερα από πολιτικούς που τους παραμυθιάζουν. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο το δικό μου σπίτι, είναι το σπίτι όλων των Ελλήνων, κι εγώ, σ’ όποιο δωμάτιό του κι αν βρίσκομαι θα προσπαθώ πάντα να το κάνω καλύτερο, ν’ ανοίγω πόρτες και παράθυρα να μπει ο ήλιος.