fbpx

Το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει ένα κόμμα εξουσίας, η αυθεντική πολιτική έκφραση του ελληνικού λαού – Συνέντευξη στην «Εβδομαδιαία»

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εβδομαδιαία» και τον Μπάμπη Καραγεωργίου

– Σε λιγότερο από ένα μήνα είναι η κρίσιμη μάχη των Ευρωεκλογών. Ποιο είναι κατά την γνώμη σας το διακύβευμα για την χώρα; Ο περιορισμός των ακραίων δυνάμεων είναι ένα;

Το μεγάλο διακύβευμα τόσο των Ευρωεκλογών όσο και κάθε άλλης εκλογικής διαδικασίας από εδώ και πέρα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, είναι να συνειδητοποιήσει ο κόσμος την μεγάλη αποτυχία των συντηρητικών δυνάμεων στη διακυβέρνηση της Ευρώπης αλλά και των ευρωπαϊκών κρατών. Οι ακραίες δυνάμεις, ο ευρωσκεπτικισμός, κυρίως όμως η άνοδος της ακροδεξίαςστην Ευρώπη και την Ελλάδα, αποδεικνύει η πολιτική που ασκείται είναι στη λάθος κατεύθυνση διότι αφήνει όλο και περισσότερους ανθρώπους στο περιθώριο της κοινωνίας και της οικονομίας καθιστώντας τους ευάλωτους στο λαϊκισμό, τις θεωρίες συνομωσίας και τις δυνάμεις που αναζητούν εσωτερικούς εχθρούς για να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους. Η Ευρώπη και η Ελλάδα έχουμε ανάγκη έναν επανακαθορισμό αξιών και προταγμάτων, μια μεγάλη ιδέα πραγματικής και όχι απλά στατιστικής ανασυγκρότησης ξεκινώντας από τη διασφάλιση των αναγκαίων αγαθών για όλους. Παιδεία, υγεία, ενέργεια, νερό, εργασία με επαρκείς μισθούς, συντάξεις, ελπίδα και προοπτική για όλους ανεξάρτητα από τη γραμμή εκκίνησης του καθενός, είναι τα ελάχιστα προαπαιτούμενα ανάκτηση του ρόλου και της αξίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης αλλά στοιχειώδους προϋπόθεσης ύπαρξης κάθε κράτους. Η αμφισβήτηση αυτών των θεμελίων από τα κόμματα της δεξιάς τις τελευταίες δύο δεκαετίες σε όλη την Ευρώπη επέτρεψε τελικά την υποχώρηση της πολιτικής και την άνοδο των ακραίων δυνάμεων. Το διακύβευμα λοιπόν των εκλογών είναι η αναγέννηση της πολιτικής, η αναγέννηση και η θωράκιση της Δημοκρατίας, η επιστροφή στην υπηρέτηση του δημοσίου και του κοινωνικού συμφέροντος αντί της επικράτησης των λόμπι που οδηγούν την ΕΕ και τη χώρα μας σε διαδοχικές κρίσεις.

– Ποιος είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ για αυτή την κάλπη; Υπάρχει κάποιο ποσοστό που θα σηματοδοτήσει την επιτυχία;

Το ΠΑΣΟΚ όπως έχω πει πολλές φορές ήταν και παραμένει ένα κόμμα εξουσίας, η αυθεντική πολιτική έκφραση του ελληνικού λαού. Οι πολίτες περιμένουν από το ΠΑΣΟΚ και μόνο να βελτιωθεί η ζωή τους και γιαυτό μας τιμώρησαν εκλογικά τα προηγούμενα χρόνια για την χρεοκοπία της χώρας. Σταδιακά θα επιστρέψουμε στο ρόλο του πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων καθώς κάθε άλλη εναλλακτική μορφή διακυβέρνησης έχει αποτύχει. Το πρώτο βήμα είναι να συνομιλήσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερους από τους πολίτες που απογοητεύτηκαν, να συνεννοηθούμε πολιτικά και να συνομολογήσουμε το νέο πολιτικό και κοινωνικό συμβόλαιο που έχει ανάγκη η κοινωνία και χώρα. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα επανέλθει ως συγκυρία αλλά ως κυρίαρχη πολιτική έκφραση του λαού. Κατά συνέπεια ο πρώτος πολιτικός στόχος είναι να νικήσουμε τον φόβο και την απογοήτευση που σήμερα επικρατούν στην κοινωνική πλειοψηφία και να ανακτήσουμε ως λαός την πατριωτική μας αυτοπεποίθηση, την βεβαιότητα δηλαδή ότι όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την πραγματικότητα, να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη, να «μεγαλώσουμε» τη χώρα, να σταματήσουμε τη διαχείριση της μιζέριας και να βλέπουμε πρόοδο κάθε ημέρα. Ο πολιτικός αυτός στόχος δεν έχει εκλογικό ποσοστό επιτυχίας και δεν έχει ορίζοντα τις ευρωεκλογές. Παρ’ όλα αυτά, είναι νομίζω εφικτό και ρεαλιστικό σε αυτές τις εκλογές, όπως έχει τονίσει και ο Πρόεδρος μας, να αναδειχτεί εκλογικά σε αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ, ώστε να επιταχυνθούν οι εξελίξεις και να περιοριστεί η ζημιά που κάνει στη χώρα η κυβέρνηση της ΝΔ.

– Τι είναι αυτό που απασχολεί τους πολίτες; Τι σας λένε οι πολίτες;

Οι πολίτες βιώνουν μια μακρά περίοδο ακρίβειας, αισχροκέρδειας και γενικευμένης ανασφάλειας καθώς είναι κοινή η διαπίστωση ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν θέλει να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα. Η ακρίβεια, τα ανεπαρκή εισοδήματα, η ανάγκη να κάνουν δεύτερη δουλειά οι περισσότεροι για να τα βγάλουν πέρα, η υποχρεωτική πρακτικά επιστροφή στην εργασία των συνταξιούχων, η υποβάθμιση των δομών υγείας και παιδείας, το όλο και μεγαλύτερο κόστος στέγασης ακόμα και τους ιδιοκτήτες ακινήτων, η περιβαλλοντική υποβάθμιση και οι καταστροφές όπως στη Θεσσαλία, η γενικευμένη ανασφάλεια στις μεταφορές αλλά και στις γειτονιές και στα σπίτια των πολιτών, δεν είναι απλά σύγχρονα φαινόμενα αλλά το αποτέλεσμα μιας κακής και συνεχιζόμενης διακυβέρνησης της ΝΔ που ασχολείται μόνο με την επικοινωνία και την ικανοποίηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων. Οι πολίτες απαιτούν πλέον αλλαγή κατεύθυνσης, απαιτούν δικαιοσύνη, απαιτούν Δημοκρατία, απαιτούν λογική και προοπτική. Σήμερα όμως ακόμα επικρατεί ο φόβος που προανέφερα. Το ΠΑΣΟΚ ως αυθεντικό κίνημα του ελληνικού λαού οφείλει να συμβάλει στην διάλυση του φόβου, στην ανάκτηση, της πατριωτικής μας αυτοπεποίθησης, της βεβαιότητας δηλαδή ότι μπορούμε να πετύχουμε, ότι έχουμε τις δυνάμεις, την γνώση και την θέληση να κάνουμε εμείς οι ίδιοι και όλοι μαζί τη ζωή μας καλύτερη. Η αναγκαία αυτή πολιτική ανασυγκρότηση που εισηγούμαι ξεκινά από την επαρχία και τα ερημωμένα χωριά, επεκτείνεται σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε δημόσιο χώρο, διότι μόνο όταν αντιληφθούμε συνολικά τον κοινό μας πλούτο και το κοινό μας συμφέρον μπορούμε να οργανώσουμε κατάλληλα τη χώρα, την οικονομία, την κοινωνία ώστε κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη. Δεν αρκούν τα συνθήματα και η επικοινωνία. Χρειάζονται μέτρα, κανόνες, κυρίως όμως χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμφωνία συμπερίληψης και δικαιοσύνης.

– Το τελευταίο διάστημα με αφορμή τις δηλώσεις Βελόπουλου, πριν το Πάσχα, τις επιθέσεις σε ναούς κ.λ.π έχει ανακύψει στον δημόσιο διάλογο το θέμα του Διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας. Θεωρείτε ότι έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για αυτό;

Η πίστη είναι ένα ατομικό δικαίωμα, κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα. Προσωπικά τιμώ την Εκκλησία και αναγνωρίζω τον ρόλο-πυλώνα που απολαμβάνει στην ελληνική κοινωνία.
Δυστυχώς τους τελευταίους μήνες, ήδη από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, υπάρχουν πολιτικά κόμματα μεταξύ των οποίων και η ΝΔ< που εμπλέκουν όλο και περισσότερο την εκκλησία στον κομματικό ανταγωνισμό και αυτό είναι κάτι που προσβάλει την εκκλησία αλλά και την περιορίζει. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι ο διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας είναι το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και ακόμα περισσότερο θεωρώ ότι είναι στρεβλή η πεποίθηση που διαμορφώνεται για την ουσία του. Όσον αφορά τους αρχηγούς κομμάτων, όπως οι κκ Βελόπουλος και Νάτσιος, που παίζουν κομματικά παιχνίδια με την ορθοδοξία, καλό είναι να ξαναδιαβάσουν τις γραφές για να αντιληφθούν το πνεύμα και το νόημα του δόγματος μας, ώστε να μην παριστάνουν είτε τους πορτιέρηδες των ναών, είτε τους καλικάντζαρους του πολιτικού συστήματος. – Κλείνοντας θα ήθελα το δικό σας μήνυμα με αφορμή την 19η Μαϊου, την Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Νομίζω ότι ειδικά φέτος, αλλά και κάθε χρόνο στο μέλλον, η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αποκτά μια ακόμη πιο έντονη συναισθηματική χροιά για όλους τους Έλληνες, για όλους τους Πόντιους, λόγω της ξαφνικής απώλειας του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, του ανθρώπου που αγωνίστηκε για την αναγνώριση της Γενοκτονίας εντός και εκτός Ελλάδας, του ανθρώπου που πέτυχε την καθιέρωση αυτής της Ημέρας Μνήμης. Και σήμερα, είναι δικό μας χρέος, να υπερασπιστούμε αυτή την παρακαταθήκη στα ευρωπαϊκά και διεθνή fora.
Η Γενοκτονία όμως χιλιάδων Ποντίων και ο βίαιος ξεριζωμός από τις πατρίδες τους είναι και ένα μήνυμα για όλους εμάς σήμερα, που έχουμε ως παράδειγμα την αλληλεγγύη που έδειξαν οι πρόγονοί μας, για τον τρόπο που ενώ έχασαν τα πάντα κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους ξανά και να προκόψουν, παράγοντας πλούτο, πολιτισμό, χτίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους μέσα σε τραγικές συνθήκες.
Ο πολιτισμός των Ποντίων, όπως και των Ελλήνων της Μικρασίας και της Θράκης που εκτοπίστηκαν, η στάση ζωής τους, η αίσθηση του ανήκειν στο σύνολο, είναι αξίες του οικουμενικού ελληνισμού που οφείλουμε να θυμηθούμε και σήμερα προκειμένου να οργανώσουμε το κοινό μας μέλλον. Προσωπικά τιμώ και θαυμάζω όλους αυτούς τους Έλληνες, Πόντιους ή μη, που όχι απλώς επιβίωσαν από την τραγωδία και τον ανείπωτο πόνο του ξεριζωμού και τις απώλειας ακόμα και των παιδιών τους, αλλά κατάφεραν να μεγαλουργήσουν, να κρατήσουν ζωντανές όλες τις μνήμες για περισσότερα από 100 χρόνια τώρα και να εξακολουθούν να τιμούν τις ρίζες και τον πολιτισμό τους. Η Ελλάδα έχει πολλά να μάθει από την ιστορία των Ποντίων, η Ελλάδα έχει πολλά ακόμα να κερδίσει ακολουθώντας το παράδειγμα των Ποντίων.