fbpx

Το ΠΑΣΟΚ στοχεύει στην ενότητα του προοδευτικού χώρου και στην ανάληψη της ευθύνης διακυβέρνησης – Συνέντευξη

Συνέντευξη στην Αυγή της Κυριακής
  • Το ΠΑΣΟΚ στοχεύει στην ενότητα του προοδευτικού χώρου και στην ανάληψη της ευθύνης διακυβέρνησης.
  • Η πολιτική ομάδα πέριξ του κ. Μητσοτάκη επιθυμεί την πολιτική αποξένωση του κ. Καραμανλή, αρχειοθετώντας πρακτικά το σκέλος των τυχόν ποινικών ευθυνών που έχει ως ο τότε αρμόδιος Υπουργός και στερώντας του ουσιαστικά το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Η κοινή γνώμη δικαίως θα εκλάβει αυτή την απόρριψη σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής ως πολιτική συγκάλυψη.
  • Η προσπάθεια ορισμένων κύκλων να προκαλούν διασπάσεις και νέους πολιτικούς σχηματισμούς στην ευρύτερη κεντροαριστερά ευνοεί μόνο τις συντηρητικές και αντιλαϊκές δυνάμεις της δεξιάς.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Παύλου Χρηστίδη στην Αυγή της Κυριακής

– Πώς κρίνετε την a priori απόρριψη, εκ μέρους του Μ. Βορίδη, της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για το δυστύχημα των Τεμπών;

Ο κ. Βορίδης είναι ένας πολύ έμπειρος και έξυπνος δικηγόρος και πολιτικός. Θα έλεγα ότι είναι υπουργός ειδικών αποστολών. Η αυταρχική απόρριψη εκ μέρους της ΝΔ κάθε ουσιαστικής διερεύνησης του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών έχει διττή κατά τη γνώμη μου ερμηνεία. Πρώτον, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι πέραν των πολιτικών ευθυνών υπάρχουν πιθανόν και σημαντικές ποινικές ευθύνες κυβερνητικών στελεχών τις οποίες δεν θα μπορούν να παραβλέψουν ούτε οι κυβερνητικοί βουλευτές. Δεύτερον, η πολιτική ομάδα πέριξ του κ Μητσοτάκη επιθυμεί την πολιτική αποξένωση του κ Καραμανλή, αρχειοθετώντας πρακτικά το σκέλος των τυχόν ποινικών ευθυνών που έχει ως ο τότε αρμόδιος Υπουργός και στερώντας του ουσιαστικά το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Η κοινή γνώμη δικαίως θα εκλάβει αυτή την απόρριψη σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής ως πολιτική συγκάλυψη.

-Η οικονομική καθημερινότητα, η ακρίβεια, ο πληθωρισμός, η φορολογία, οι εργασιακές ανισότητες, παραμένουν το Νο1 πρόβλημα των πολιτών. Λίγους μήνες μετά τις εκλογές εκτιμάτε ότι η κοινωνία είναι έτοιμη να ακούσει τις λύσεις της αντιπολίτευσης;

Το μόνο βέβαιο σήμερα είναι ότι η κοινωνία δεν περιμένει λύσεις από την κυβέρνηση. Όλες οι αναλύσεις, η στατιστική, η απεικόνιση της εργασιακής κατάστασης στην Ελλάδα συγκλίνουν ότι σε επίπεδο εργασιακών σχέσεων αλλά και ποιότητας ζωής η καθημερινότητα χειροτερεύει. Όπως μάλιστα ανέδειξα και με τις τοποθετήσεις μου στη Βουλή, η πραγματικότητα αγγίζει πλέον τα όρια της τραγικότητας, ιδίως σε πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, ενώ η θέση της γυναίκας στην αγορά εργασίας αντί να εξισώνεται με τη θέση των ανδρών, υπονομεύεται όλο και περισσότερο. Στην ελληνική κοινωνία πλέον κυριαρχεί ο φόβος για το αύριο ακόμα και στη μεσαία τάξη που διαρκώς συρρικνώνεται. Η ανασφάλεια, οι διαρκείς περικοπές στον οικογενειακό προϋπολογισμό λόγω της συνεχιζόμενης και αδικαιολόγητης ακρίβειας στα βασικά είδη ακόμα και διατροφής, η βία που βιώνουν όλο και περισσότεροι ιδίως οι γυναίκες στους χώρους εργασίας, σπρώχνει όλο και περισσότερους στην κατάθλιψη, την απογοήτευση, την κοινωνική και οικονομική απομόνωση. Η κυβέρνηση περιορίζεται στο να παρακολουθεί την αποτυχία της, επιλέγοντας ως πανάκεια τα κουπόνια τύπου pass, επιτρέποντας την αδικαιολόγητη αύξηση των τιμών. Είναι προφανές ότι σε αυτές τις συνθήκες η κοινωνία αναζητεί διέξοδο στις προοδευτικές δυνάμεις και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, που μέσα από το πρόγραμμά του και τις προοδευτικές του προτάσεις μπορεί να σταματήσει τον ανατροφοδοτούμενο κύκλο φτωχοποίησης του ελληνικού λαού.

-Είναι ρητός στόχος του ΠΑΣΟΚ η δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές;

Δεν είναι απλώς ρητός αλλά κατά τη γνώμη μου είναι απόλυτα εφικτός ο στόχος της ανάδειξης του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ σε δεύτερη πολιτική δύναμη στις ευρωεκλογές, ώστε να αποκτήσει την αναγκαία ορμή και να διεκδικήσει την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας από την αποτυχημένη ΝΔ. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή ούτε για εμάς ούτε για τον ελληνικό λαό.

-Σε τι βαθμό επηρεάζουν τη στρατηγική του κόμματος σας οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ; Ενδεχόμενη διαμόρφωση και νέων πολιτικών σχηματισμών εκτιμάτε ότι θα λειτουργήσει εις βάρος της προσπάθειας του κόμματός σας;

Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες προσβάλλουν πρώτα και κύρια την ιστορία του χώρου της Ανανεωτικής Αριστεράς. Αποδεικνύεται ότι μετεξελίχθηκε σε μια τυχαία συνύπαρξη προσώπων, ο δογματισμός των οποίων κάθε άλλο παρά παραπέμπει σε προοδευτικό πολιτικό χώρο. Η προσπάθεια ορισμένων κύκλων να προκαλούν διασπάσεις και νέους πολιτικούς σχηματισμούς στην ευρύτερη κεντροαριστερά ευνοεί μόνο τις συντηρητικές και αντιλαϊκές δυνάμεις της δεξιάς. Ο προοδευτικός κόσμος στη συντριπτική του πλειοψηφία γνωρίζει ότι πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις του για να αντιμετωπίσει την καταστροφική νεοφιλελεύθερη ομάδα του κ. Μητσοτάκη και όσους συνδέουν τα συμφέροντά τους με αυτή. Ο μοναδικός αξιόπιστος φορέας που μπορεί να αντιμετωπίσει το νέο αυτό σύστημα οπισθοδρόμησης της χώρας, ήταν και παραμένει το ΠΑΣΟΚ.

-Το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει ως στόχο στο τέλος της 4ετίας «η προγραμματική πρόταση του να γίνει κυβερνητική». Αυτό, αντικειμενικά, δεν περιλαμβάνει συνεργασίες;

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ από την ίδρυσή του έως και σήμερα παραμένει πιστό στην υπηρέτηση των συμφερόντων της χώρας και του ελληνικού λαού. Το πρόγραμμά μας, η πολιτική μας πρόταση θεμελιώνεται πάντα σε αυτή την αξία. Συνεπώς, η προγραμματική μας πρόταση είναι πάντα κυβερνητική ακόμα και όταν η δημοσκοπική ή εκλογική απεικόνιση της δύναμης μας δεν επιτρέπουν αυτές τις διατυπώσεις. Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επίσης ήταν και παραμένει ένα κόμμα που δέχεται και επιδιώκει τις ευρύτερες συνεργασίες, εφόσον αυτές βασίζονται σε προγραμματικές συγκλίσεις με προοδευτικό πρόσημο.
Δίνουμε έναν αγώνα αξιοπρέπειας για να προστατέψουμε τους πιο ευάλωτους, να μεγεθύνουμε τη μεσαία τάξη, να επανεντάξουμε όλους αυτούς που βρίσκονται αποκλεισμένοι από την κοινωνική και οικονομική ζωή. Δεν έχουμε όμως καμία διάθεση να επιβάλλουμε κίβδηλες συνεργασίες που θα προτάσσουν το συμφέρον προσώπων έναντι του συμφέροντος της χώρας και του ελληνικού λαού. Στόχος μας είναι η επόμενη κυβέρνηση να είναι ισχυρή, αξιόπιστη και προοδευτική, επομένως καλούμε κάθε προοδευτικό πολίτη να συνεργαστεί μαζί μας στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, τη δύναμη ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Αυγή, 19 Νοεμβρίου 2023

Δείτε και εδώ:

https://www.avgi.gr/protoselido/468253_i-aygi-tis-kyriakis-19-noembrioy

 

 

Εγγραφήκατε στο Newsletter!

Υπήρξε κάποιο ζήτημα...

Παύλος Χρηστίδης will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.