fbpx

Το προσκλητήριο του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ευρύ και αμφίπλευρο

Συνέντευξη του Παύλου Χρηστίδη Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στην εφημερίδα Political και τον δημοσιογράφο Αντώνη Αντωνόπουλο
– Γιατί αποτελεί “είδηση” μια συνάντηση ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όταν η λογική λέει ότι τέτοιες συναντήσεις θα έπρεπε να είναι επιβεβλημένες; 
Με τη ΝΔ μας χωρίζουν πάρα πολλά και αυτό είναι πεδίο αντιπαράθεσης όλες τις τελευταίες εβδομάδες εμφανώς.
Οι θεσμικές συναντήσεις, όπως λέτε, είναι επιβεβλημένες και θα πρέπει να είναι μάλιστα συχνές σε συγκεκριμένα θέματα που άπτονται ιδίως των ζητημάτων εθνικής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής προκειμένου να χαράσσεται από κοινού η εθνική γραμμή σε κρίσιμα ζητήματα.
Ο κ. Μητσοτάκης μέχρι πρόσφατα απέφευγε αυτές τις συναντήσεις και αίφνης θυμήθηκε τον «θεσμικό διάλογο».
Η στάση του είναι αυτή που χαρακτηρίζεται από τοξικότητα που καλλιέργησε και η ΝΔ αγκαζέ με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε συνθήκες ακραίας πίλωσης. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να αποφασίσει αν θα εγκαταλείψει τη ρητορική του διχασμού και θα μπει στο γήπεδο των επιχειρημάτων. Εμείς τον περιμένουμε με προτάσεις και σχέδιο.
-Το “λιώσιμο των πάγων” μεταξύ των δυο αντρών, όπως ερμηνεύτηκε αυτή η συνάντηση, θα επηρεάσει  το περιεχόμενο  της αντιπολίτευσης που θα ασκεί το ΠΑΣΟΚ;
Το ΠΑΣΟΚ ασκεί τεκμηριωμένη, θεσμική και παραγωγική αντιπολίτευση καταθέτοντας προτάσεις και υπηρετώντας μια άλλη ταυτότητα πολιτικής.
Έχει ήδη γίνει φανερή σε όλους η πολύ σοβαρή και συγκροτημένη στάση που έχει κρατήσει το κόμμα μας, ειδικά τις τελευταίες μέρες, στη Βουλή, τόσο με τις τοποθετήσεις μας όσο και με τις τροπολογίες που έχουμε καταθέσει.
Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλέον ότι έχει έναν αντίπαλο διαφορετικό, συντεταγμένο που δεν μπορεί να τον υπερκεράσει με την επικοινωνία και μόνο.
Χρειάζεται πλέον επιχειρήματα και τα διαθέσιμα επιχειρήματα υπεράσπισης των πολιτικών της αποδεικνύουν την ανεπάρκειά της να διαχειριστεί τις υποθέσεις του ελληνικού λαού.
Η ΝΔ εμμένει στο ρόλο του διαχειριστή μιας ανερμάτιστης υποβάθμισης της ζωής, ενώ εμείς διεκδικούμε να αναλάβουμε την ευθύνη διακυβέρνησης για μια καλύτερη ζωή για όλους. Η διαφορά στάσης και αντίληψης είναι χαώδης και γι’ αυτό η ΝΔ επιλέγει να αντιπολιτεύεται το ΠΑΣΟΚ.
Συνεπώς, δεν θα επηρεαστεί το περιεχόμενο της αντιπολίτευσης που ασκούμε. Αντίθετα, η αύξηση της εκλογικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ που παρατηρείται θα αυξήσει και την επίδραση των προτάσεων που καταθέτουμε στο δημόσιο διάλογο καθώς πλέον είμαστε πιο ορατοί στην κοινή γνώμη που αναζητά δημοκρατική διέξοδο στα αδιέξοδα που πολλαπλασιάζει η κυβερνητική πολιτική.
-Που αρχίζει και που τελειώνει το “προσκλητήριο” στελεχών για επιστροφές στο ΠΑΣΟΚ; 
Το προσκλητήριο του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ευρύ και αμφίπλευρο: Σε όλους τους πολίτες που απογοητεύτηκαν από την πολιτική και τα πρόσωπα και απήχαν, στους πολίτες εκείνους που κατέληξαν σε μια διαφορετική επιλογή και ψήφισαν κάτι άλλο. Σε όλους τους Έλληνες πολίτες που αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να υπάρξει ένας άλλος δρόμος διακυβέρνησης και ενστερνίζονται τις αξίες και τις αρχές του Κινήματος μας.
Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να μετατραπεί σε κολυμπήθρα του Σιλωάμ για ανθρώπους που αγωνιούν για την προσωπική τους θέση στο πολιτικό στερέωμα και μόνο. Όσοι πλήγωσαν την παράταξη και το πολιτικό σκηνικό γενικότερα, με τις επιλογές και τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, δεν έχουν χώρο στο νέο ύφος και ήθος του ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε σταθερή πορεία μεγέθυνσης χάρη στα στελέχη της βάσης που το κράτησαν ζωντανό χωρίς να έχουν κάτι να προσμένουν και αυτά τα στελέχη είναι που θα αποδεχτούν ή όχι την όποια επιστροφή «στελεχών».
-Ποιο είναι το πολιτικό σκεπτικό που θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας; 
Θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση που έχει ανοίξει δημόσια περί ονοματολογίας είναι πρόωρη και προσβλητική για την νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κα Σακελλαροπούλου. Αυτή τη στιγμή, στην ατζέντα βρίσκεται ο προϋπολογισμός. Θα έρθει ο κατάλληλος χρόνος όπου και θα τοποθετηθούμε ανοιχτά.
Έτσι και αλλιώς, το ΠΑΣΟΚ τοποθετείται πάντοτε σε όλα τα θέματα θεσμικά. Εμείς δεν αντιμετωπίζουμε το θεσμό της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας φοβικά ή μικροκομματικά. Η στάση μας θα ανταποκρίνεται στο ρόλο που καλείται ο εκάστοτε Πρόεδρος να διαδραματίζει, να απεικονίζεται δηλαδή στο πρόσωπό του η ενότητα του ελληνικού λαού. Θα ανταποκρίνεται όμως ταυτόχρονα και στα πολιτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
-Σας ανησυχεί  η προσπάθεια ανασυγκρότησης στο ΣΥΡΙΖΑ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει την δουλειά του, όπως εκείνος αξιολογεί. Πέρασε και περνάει μια περίοδο έντονων αναταράξεων. Η κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του μετά την αποχώρηση Τσίπρα από την Προεδρία, οφείλεται στα χαρακτηριστικά απότομης μετατροπής του από κόμμα διαμαρτυρίας σε κόμμα εξουσίας.
Δεν σας κρύβω ότι με εξέπληξε αρνητικά όσα είπε είπε ο κ. Φάμελλος στην πρώτη του τοποθέτηση στη Βουλή, ως αρχηγός, για το ΠΑΣΟΚ, τις προτάσεις μας για τις τράπεζες και όσα έχουμε κάνει για τις υποκλοπές. Ήταν μια επίθεση κάτω από τη ζώνη προς τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Ο καθένας κρίνεται. Και άλλοι το έκαναν και στη συνέχεια απολογήθηκαν.
Για εμάς, η στρατηγική της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση δεν θα αλλάξει. Θέλουμε να είμαστε ο εναλλακτικός πόλος διακυβέρνησης και αυτό απαιτεί πολλή δουλειά με όλους τους προοδευτικούς πολίτες.
Το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει ένας συντεταγμένος, πολιτικά οριοθετημένος χώρος, με συγκεκριμένες προτάσεις, κυβερνητικό πρόγραμμα, ικανά στελέχη και οργανώσεις βάσης που διευρύνονται. Δεν έχουμε τίποτα να μας ανησυχεί ή να μας φοβίζει.