fbpx

Φώφη Γεννηματά: Μέχρι τη νίκη

«Δεν μας ενδιαφέρουν ούτε οι μικροί τελικοί, ούτε οι πολιτικοί γάμοι με άλλες ηγεσίες. Μας ενδιαφέρει όμως, να βρεθούμε ξανά με όλους εκείνους τους πολίτες, που έχουμε κοινές αγωνίες και οράματα». Αυτό τόνισε ο Παύλος Χρηστίδης από την κατάμεστη αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης», στην οποία διοργάνωσε εκδήλωση η Νομαρχιακή Α’ Θεσσαλονίκης ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την τραγική απώλεια της Φώφης Γεννηματά.

«Βρισκόμαστε εδώ για συνεχίσουμε την προσπάθεια το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει τους συσχετισμούς. Να γίνει άμεσα η αξιωματική αντιπολίτευση και στη συνέχεια, να διεκδικήσει την πρώτη θέση, για να δώσει ξανά ώθηση στο λαό και την πατρίδα», επεσήμανε. «Αυτή θα είναι η μεγάλη μας νίκη, αυτή θα είναι και η μεγαλύτερη δικαίωση για τη Φωφη Γεννηματά», συμπλήρωσε.

Στην ομιλία του, ο Παύλος Χρηστίδης στην ομιλία του ανέπτυξε πολλές από τις πτυχές της προσωπικής και πολιτικής ζωής της Φώφης Γεννηματά, με αναφορές σε κάθε υποψηφιότητά της, είτε ως Βουλευτής, είτε ως Υπερνομάρχης, είτε ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Ήταν μια πολιτικός με αξίες και ιδανικά. Δημιούργησε βαθιές ανθρώπινες σχέσεις που δεν στέκονταν σε πρόσκαιρες προσωπικές αντιπαραθέσεις, παρανοήσεις ή συμπεριφορές», είπε.

«Η Φώφη Γεννηματά δεν εκμεταλλεύτηκε το όνομά της, αλλά το τίμησε με τον τρόπο που άσκησε την πολιτική», τόνισε και ανέφερε ότι αποτέλεσε μεγάλη έμπνευση για όλες τις σύγχρονες γυναίκες. «Αποτέλεσε παράδειγμα γυναίκας που αντιμετώπισε τις δυσκολίες με υπεράνθρωπη δύναμη, αξιοπρέπεια και ηθική και έσπασε κάθε γυάλινη οροφή», πρόσθεσε.

Ολόκληρη η ομιλία του Παύλου Χρηστίδη

Φίλες και φίλοι,

Πολλές φορές στην πολιτική έρχονται στιγμές που τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν πρόσωπα, καταστάσεις, συναισθήματα.

Δυο χρόνια μετά, είναι ακόμα πολύ δύσκολο για πολλούς από εμάς να μιλήσουμε για την Φώφη Γεννηματά σε παρελθόντα χρόνο.

Η Φώφη υπήρξε για όλους η Πρόεδρός μας, υπήρξε ένας πραγματικός φάρος, μια πηγή έμπνευσης, και πάνω απ’ όλα, ένα παράδειγμα ηθικής, αφοσίωσης, και ανυποχώρητης αγάπης για την Ελλάδα και για την παράταξή μας. Και για πολλούς από όσους σήμερα βρισκόμαστε σε αυτή την αίθουσα, μια ειλικρινής φίλη με ευθύτητα, τσαγανό, ευαισθησία και το θάρρος της γνώμης και της συγγνώμης.

Μία πολιτικός με αξίες και ιδανικά, οριοθετημένη στον πραγματικό και πολιτικό χρόνο και χώρο.

Η Φώφη Γεννηματά δεν διεκδίκησε ποτέ το αλάθητο, είχε πάντα τα αυτιά ανοιχτά και την καρδιά της έτοιμη να δικαιολογήσει λάθη και συμπεριφορές, αλλά και να δημιουργήσει βαθιές ανθρώπινες σχέσεις που δεν στέκονταν σε εσωκομματικές αντιθέσεις ή παρανοήσεις και συμπεριφορές.

Όποτε εμείς, παρασυρόμενοι από την καθημερινότητα, τις γνωστές αντιπαραθέσεις και κόντρες, μιλούσαμε για την ανάγκη μιας αντίδρασης, η Φώφη Γεννηματά μάς ζητούσε επίμονα να δούμε την μεγάλη εικόνα, με ένα ελαφρύ μειδίαμα, που έδειχνε το μέλλον με πολλή σιγουριά.

Γνώριζε πολύ καλά, έχοντας ζήσει τη σχέση αγάπης του κόσμου με τον Γιώργο Γεννηματά, πως ο λαός έχει ένα αλάθητο κριτήριο να μας κατατάσσει όλους.

Και εκεί προσέτρεχε πάντα, στον λαό. Στην αδιαμεσολάβητη επαφή της με τους πολίτες, που έδιναν στο ΠΑΣΟΚ 6%, 7%, 8% αλλά στην ίδια ποσοστά αποδοχής που έφταναν το 40% και 45%.

Και από εκεί φώτιζε το χαμόγελο της, γέμιζαν οι μπαταρίες της όποτε το ΠΑΣΟΚ και η ίδια δεχόταν επιθέσεις, χτυπήματα και ωμές εξαγορές.

«Κομμώτρια, ανίκανη, λίγη, φοβική» ήταν μόνο λίγα από όσα ακούγονταν.

Για ποια;

Για εκείνη που απομονώθηκε μετά το θάνατο του πατέρα της και κατέβηκε υποψήφια βουλευτής 6 χρόνια μετά;
Για εκείνη που άφησε τη βουλευτική έδρα για να κατέβει ως «φιατάκι» απέναντι στη «τζιπάρα» της ΝΔ Τζαννετάκο υποψήφια Υπερνομάρχης; Άραγε, μας θυμίζει κάτι αυτή αλαζονεία;
Για εκείνη που άφησε την θέση της, ως εκλεγμένη Υπερνομάρχης, για να μπει στο επικρατείας και να εκπέσει από τη βουλευτική έδρα, λίγες εβδομάδες μετά;
Για εκείνη που διέσωσε την ΕΑΒ; Που κράτησε ανοιχτά σχολεία του απόδημου ελληνισμού, ως αρμόδια υφυπουργός;
Για εκείνη που ήταν υποψήφια πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ του 4,7%;
Για εκείνη που ανανέωσε τον χώρο βάζοντας νέους ανθρώπους στα πιο κρίσιμα πόστα της παράταξης;
Για εκείνη που δυο φορές αναδείχθηκε πρόεδρος της παράταξης, σε ανοιχτές, δημοκρατικές διαδικασίες;
Για εκείνη που επανένωσε τον χώρο, παρά τις επιθέσεις και έσωσε την αξιοπρέπεια του προστατεύοντας το ΠΑΣΟΚ από την λεηλασία που ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ σχεδίαζαν;

Η Φώφη Γεννήματα ως παράδειγμα

Η Φώφη Γεννηματά δημιουργούσε με την υπομονή και την επιμονή της το παράδειγμα για όλους μας. Έδειξε την αξιακή αλλαγή στον τρόπο που η ίδια έζησε και πορεύτηκε.
«Μόνο πόλεμο δεν ζήσαμε», συνήθιζε να μου λέει.

Ήταν Παράδειγμα ως πολιτικός, πάντα με εθνική αντίληψη:

Συναίνεσε αποφασιστικά σε κάθε μεγάλη απόφαση για την Ελλάδα, αντέδρασε με πάθος σε όσα θεωρούσε εκτός του πλαισίου της.
Η Φώφη Γεννηματά ήταν ένα παράδειγμα Ελληνίδας που είχε καθαρή άποψη στα μεγάλα εθνικά ζητήματα, αφήνοντας στην άκρη τις μικροκομματικές αντιπαραθέσεις και ενώνοντας τη φωνή της σε σημαντικά θέματα όπως η εθνική ασφάλεια, το μεταναστευτικό, η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, η αντιμετώπιση της πανδημίας, η υγεία, καθώς και την ισότητα των φύλων.

Αλλά δεν μάσησε όταν διαφωνούσε: ποιος μπορεί να ξεχάσει τη στάση της στο σκοπιανό;

Ένα παράδειγμα γυναίκας που αντιμετώπισε τις δυσκολίες με υπεράνθρωπη δύναμη, αξιοπρέπεια και ηθική.

Δεν εκμεταλλεύτηκε το όνομά της, αλλά το τίμησε, με τον τρόπο που άσκησε την πολιτική.
Επαναλαμβάνω:
Δεν εκμεταλλεύτηκε το όνομα της, αλλά το τίμησε, με τον τρόπο που άσκησε πολιτική.

Αντιμετώπισε τις επιθέσεις προς το πρόσωπο της με ψυχραιμία και αξιοπρέπεια. Αντιστάθηκε στα φθηνά πολιτικά κόλπα, με ατζέντα και προοδευτικές προτάσεις.

Ήταν ταυτόχρονα μητέρα, σύζυγος, και πρόεδρος κόμματος.

Και αυτό από μόνο του αρκεί για να αποτελέσει έμπνευση για όλες τις σύγχρονες γυναίκες. Έσπασε κάθε γυάλινη οροφή.

Ως πρόεδρος του κόμματος, κράτησε το ΠΑΣΟΚ ενωμένο και έδωσε αγώνα για την διεύρυνση του.

Αυτό όμως που τελικά την κατέστησε καλή πολιτικό ήταν η ενσυναίσθησή της. 

Είχε πάντα τον άνθρωπο στο επίκεντρο της καθημερινότητάς της.

Και επειδή στις μέρες μας ακούμε συνεχώς για την σωστή πλευρά της Ιστορίας, έχω να πω πως αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να βρίσκεται ένας πολιτικός πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας: συναίνεση για το κοινό καλό, σύγκρουση για τις πυρηνικές του αξίες, αφοσίωση στον Άνθρωπο.
 
Η ζωή της αποδείχθηκε ένα παράδειγμα προς μίμηση, και ο πρόωρος θάνατός της αποτελεί τον σπόρο της ελπίδας, της προοπτικής, της μεγάλης επιστροφής του ΠΑΣΟΚ ως πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Σήμερα, είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε το έργο της και να την τιμήσουμε με πράξεις. Πρέπει να διατηρήσουμε το ΠΑΣΟΚ ενωμένο και να εργαστούμε για το καλό της Ελλάδας, της ενότητας, της διαφάνειας, της συμπερίληψης, και της συναίνεσης σε σημαντικά εθνικά ζητήματα.

Αυτή η εκδήλωση μνήμης της ΝΕ Θεσσαλονίκης για τη Φώφη Γεννηματά φέρνει στο προσκήνιο την υποχρέωσή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα που ξεκίνησε και να εξασφαλίσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ θα μεγαλώσει κι άλλο.

Και, ταυτόχρονα, μας δίνει και τη δυνατότητα να ονειρευτούμε το μεγάλο ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής. Μεγάλο όχι με όρους αυτοαναφορικούς, αλλά για τους πολίτες και τα προβλήματά τους.

Πρωταγωνιστικό όχι για τα οφίτσια και τις καρέκλες , αλλά για να διαμορφώσουμε συνθήκες ευημερίας και δημοκρατίας για όλους.

Η Ελλάδα του 2030 και ο ρόλος μας

Σε αυτήν τη δύσκολη εποχή, με τους νέους πολέμους στην γειτονιά μας, να ταράζουν τον πλανήτη και τις ισορροπίες του, επιβάλλεται να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο μας, τις ιδέες μας, τις αξίες μας.

Οι διαχειριστικές πολιτικές και όσοι τις εκφράζουν οδήγησαν σε τέλμα την δημοκρατία και την οικονομία.
Η κοινωνική συνοχή απειλείται, το κοινωνικό κράτος καταρρέει και οι δημοκρατικοί θεσμοί δέχονται πλήγματα κάθε είδους.

Οι σύγχρονες πολιτικές προκλήσεις απαιτούν από εμάς, ως μεγάλη δημοκρατική σοσιαλδημοκρατική παράταξη, να ανταποκριθούμε με προοδευτικές προτάσεις και να αντιμετωπίσουμε τα σημαντικά θέματα επικεντρωμένοι στον άνθρωπο και την βελτίωση της ζωής του, επικεντρωμένοι στον άνθρωπο και την προστασία των δικαιωμάτων του, επικεντρωμένοι στον Άνθρωπο και τις ευκαιρίες που πρέπει πάντα να έχει.

Ζούμε στην κοινωνία του 1/3 , με την παιδική φτώχεια να αυξάνεται, την κοινωνική φροντίδα να απουσιάζει, τους νέους ανθρώπους να στερούνται της πρόσβασης στις δυνατότητες που είχαν οι γονείς τους. Brain drain και δημογραφικό οδηγούν την Ελλάδα στην εξαέρωση, κοινωνικά και οικονομικά.

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα αδυνατίζει, παρά τις τεράστιες προσπάθειες των δασκάλων και καθηγητών, ενώ το ΕΣΥ μετατρέπεται στον μεγάλο ασθενή με τις ιδιωτικές δαπάνες να καθίστανται μονόδρομος για όποιον έχει χρήματα. Για όποιον, όμως, δεν έχει; Επιστροφή στη δεκαετία του ’50, όπου ο γιατρός ήταν προνόμιο και πολυτέλεια.

Ταυτόχρονα, δικαστές καταγγέλουν εκφοβισμούς από κυβερνητικά στελέχη, την ώρα που στην αυλή του Μεγάρου Μαξίμου είχε στηθεί ένας ολοκληρωμένος μηχανισμός παρακολουθήσεων, που παραπέμπει σε σάπιο βασίλειο ανασφάλειας και εξαρτήσεων.

Η αποτυχία πάταξης της φοροδιαφυγής, η αναξιοκρατία, ο έλεγχος της οικονομίας μέσω της δημιουργίας καρτέλ οδηγεί σε μια κλειστή οικονομία, όπου οι ευκαιρίες της ψηφιακής εποχής είναι προνόμιο των λίγων, αφού οι υπόλοιποι δεν αποκτούν τις γνώσεις ή την δυνατότητα να αξιοποιήσουν την νέα εποχή.

Οι τραπεζικές ροές είναι ανύπαρκτες για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι βλέπουν το εισόδημα τους να εξατμίζεται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να φορολογούνται με βάση αυτό που σπούδασαν και όχι με βάση το εισόδημα τους.

Για τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και τον κόσμο ο πολιτικός χρόνος είναι απαιτητικός και πυκνός.

Ο δρόμος προς τις ευρωπαϊκές εκλογές είναι ανοιχτός και γεμάτος ευκαιρίες.
Και είμαι σίγουρος ότι αυτό, πρώτοι από όλους, το αντιλαμβανόμαστε όλοι όσοι ζήσαμε τις δυσκολίες των τελευταίων 10 ετών. Και αυτό είναι που μας κρατάει προσηλωμένους στον κοινό στόχο της προοπτικής της παράταξης.

Και γι’ αυτο δεν μας ενδιαφέρουν ούτε οι μικροί τελικοί, ούτε οι πολιτικοί γάμοι με άλλες ηγεσίες. Μας ενδιαφέρει όμως, να βρεθούμε ξανά με όλους εκείνους τους πολίτες, που έχουμε κοινές αγωνίες και οράματα, ανεξάρτητα αν τα τελευταία χρόνια ψήφισαν αλλά κόμματα ή απείχαν.

Φίλες και φίλοι,

Σήμερα δεν βρισκόμαστε εδώ για να θυμίσω το έργο της Φώφης Γεννηματά, γιατί είναι παρόν, βαθιά μέσα στο DNA μας.

Δεν βρισκόμαστε εδώ, για να μείνουμε στο παρελθόν.

Αλλά, βρισκόμαστε για να δεσμευτούμε ότι ο αγώνας που έδωσε σε κάθε γωνία της πατρίδας μας, θα πιάσει τόπο.

Βρισκόμαστε εδώ για συνεχίσουμε με μπροστάρη το Νίκο Ανδρουλάκη την προσπάθεια το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει τους συσχετισμούς.

Να γίνει άμεσα η αξιωματική αντιπολίτευση και στη συνέχεια, να διεκδικήσει την πρώτη θέση, για να δώσει ξανά ώθηση στο λαό και την πατρίδα.

Αυτή θα είναι η μεγάλη μας νίκη, αυτή θα είναι και η μεγαλύτερη δικαίωση για τη Φωφη Γεννηματά.

Σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή.

 

Διαβάστε επίσης:

Η Φώφη Γεννηματά και η μεγάλη εικόνα

Εγγραφήκατε στο Newsletter!

Υπήρξε κάποιο ζήτημα...

Παύλος Χρηστίδης will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.